Olay Gazetesi Bursa

Çağlar Bursa’ya yeni hedef gösterdi: Teknoloji üssü olmanın tam zamanı!

Röportajı… Milliyet Gazetesi Yazarı Tunca Bengin yaptı. Deneyimli gazetecinin sorularını ise Bursa sanayisinin duayen ismi, Devlet eski Bakanı ve Olay Medya Kurucusu Cavit Çağlar cevapladı. Milliyet gazetesindeki röportajda Çağlar’ın Bursa üzerine çarpıcı tespitleri var. Öncelikle… Bursa’nın tekstilde Avrupa ve dünyanın önemli üretim merkezlerinden biri haline geldiğinin, otomotivde ise büyük yol aldığının altını çiziyor: “Tekstilde Bursa […]

Röportajı… Milliyet Gazetesi Yazarı Tunca Bengin yaptı. Deneyimli gazetecinin sorularını ise Bursa sanayisinin duayen ismi, Devlet eski Bakanı ve Olay Medya Kurucusu Cavit Çağlar cevapladı.

Milliyet gazetesindeki röportajda Çağlar’ın Bursa üzerine çarpıcı tespitleri var.

Öncelikle…

Bursa’nın tekstilde Avrupa ve dünyanın önemli üretim merkezlerinden biri haline geldiğinin, otomotivde ise büyük yol aldığının altını çiziyor:

“Tekstilde Bursa ve Türkiye rakip tanımıyor. Eskiden İtalya ve Fransa ile rekabet ederdik, modanın öncüleri oralarıydı. Bugün giyim olsun, kumaş olsun onlardan geri değiliz, hatta önüne geçebilecek hale geldik.”

Şu vurgu önemli:

“Türkiye bu ligin önemli oyuncusu oldu.”

Yaşadığımız süreçte…

Koronanın Çin ekonomisine etkisiyle Türkiye’nin tekstilde dünya ticaretinden daha büyük pay alacağını ifade eden Çağlar şu değişime de dikkat çekiyor:

“Bizim nesilden sonra gelen ikinci kuşak kaplanlar daha atak. En az birkaç dil biliyorlar. Tekstilde 170’ten fazla ülkeye ihracat yapabiliyor Türkiye.”

Bu noktada…

Yeşim Tekstil’in dünyanın en önemli oyuncularından Nike ve birçok dünya markasının en büyük üreticilerinden olduğunu anımsatıp, “Dünya liginde oynuyor yani” diyor.

Sonra da Bursa için yeni hedefi gösteriyor:

“Bursa bizim zamanımızda çok büyüdü. 20-25 sene evvel çok ciddi atılımlar yaptık. Şu anda Bursa’nın tekrar silkelenip, teknoloji sektörüne girmesi, ona dönmesi lazım. Çünkü diğerleri oturdu.”

Gördüğü şu:

“Dünyaya bakıyorsun, büyük paralar teknoloji sektöründe kazanılıyor. Bizde de yeni nesil buna yatkın, çok başarılı… Ona yönelmeli bana göre Bursa. Bilgi çağına yönelik hareket edilirse Türkiye’nin şimdiki 170-180 milyar dolarlık ihracatı 5-10 yılda 500 milyar dolara çıkar. O kapasite var.”

Hedefin adını da koyuyor:

“Bence Bursa’nın bir teknoloji üssü olması lazım. Buna müsait.”

Avantajı da söylüyor:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın da desteklediği Gemlik’te kurulan yerli otomobil fabrikası çok önemli. Hibrit araba üretilecek. Bu bir atılımdır. Bunun yan sanayileri de kurulacak. Teknoloji üssü olmanın tam zamanı.”

Heyecanı ise şu:

“Bursa artık hiç kabına sığmaz, sığmamalı da…”

 

Bursa’da yatırım için yer bulmak zorlaştı

Bursa’yla ilgili gözlem ve düşüncelerini Milliyet Gazetesi’ndeki röportajda Tunca Bengin’e anlatan Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar bugünkü tabloyu şöyle özetledi:

“Yeni yatırımlara yer bulmak zorlaştığı için Karacabey, Mustafakemalpaşa tarafına gidiyor.”

Sanayinin sorununa da dikkat çekiyor:

“En büyük sıkıntılardan biri de çalışacak eleman bulmak. Çünkü adam geliyor çalışıyor 1-2 yıl sonra ayrılıp kendine atölye kuruyor, gidiyor.”

Bakışı şu:

“Bursa müteşebbis insanların yoğun olduğu bir yer.”

 

Cavit Çağlar: Dünyanın her yerinde Yeşim’in ürettiği ürünler satılıyor

Cavit Çağlar’ın dayısı rahmetli Şükrü Şankaya ile birlikte Bursa’ya kazandırdığı Yeşim bugün dünya devi markalara üretim yapıyor.

Milliyet gazetesinde yayımlanan röportajında Çağlar şuna dikkat çekiyor:

“Rahmetli dayım Şükrü Bey’le sıfırdan bir yere geldik. Fabrikalarımızda 25 binin üstünde çalışan vardı, 1998’deki ciro 1 milyar doların üzerindeydi. Bizden sonra gelen kuşak çok daha iyi götürüyor.”

Ardından…

Yeşim Tekstil’i yeğeni Şenol Şankaya’ya devrettiğini belirtip,“ Mısır’da, Moldova’da, Uşak’ta, Ağrı’da ve daha birçok yerde tesisleri var” diyor

Şunun altını çiziyor:

“Dünyanın hemen her yerinde Bursa üretimi mallar satılıyor şu anda. Şenol’un geçen seneki ihracatı 300 küsur milyon dolar. Korona olmasa 2021 hedefi 500 milyon dolardı.”

Yorumu şu:

“Bunlar tekstilde büyük rakamlar. Çünkü 10-15 dolara tişört, nevresim, eşofman satarak geliyorsun bir yere. Yani piyasanın iyi oyuncusuyuz.”

 

Çağlar’dan savunma sanayi sinyali

Röportajda… Cavit Çağlar’ın Bursa’yla ilgili düşüncelerini açıkladığı bir bölüm var. Diyor ki:

“Ben her şeyimi Bursa’da buldum. Eşimi Bursa’da buldum, çocuklarım Bursa’da doğdu, fabrikalarım Bursa’da oldu. Bursaspor başkanlığını, yöneticiliğini yaptım, Bursa’dan üç dönem milletvekili oldum, Bakan oldum. Bursa benim sevdam.”

Yeni ilgi alanıyla ilgili tüyo veriyor:

“Yeşim tekstili tamamen yeğenime devrettim. Oğlum Mustafa ile İstanbul’dayız. Daha çok savunma sanayine dönük hazırlıklar yapıyoruz.”

 

Liseyi okuduğu Bursa’ya koronanın tırmanışı sürecinde ilk kez geliyor

Açıkça söylemek gerekirse… Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı izlerken, bizden biri gözüyle bakıyoruz.

Çünkü…

Liseyi Bursa Erkek Lisesi’nde parasız yatılı okudu. Dönem arkadaşları arasında, Prof. Dr. Kayıhan Pala da var.

Bakan olduktan sonra Bursa’ya yalnızca geçen yıl Şehir Hastanesi açılışına geldi. Şimdi koronavirüs vakalarının tırmanışta olduğu kritik süreçte Bursa’ya geliyor.

Gerçi…

Programı henüz açıklanmadı, ama kulağımıza gelenlere göre; Bursa, Balıkesir, Yalova, Bilecik ve Kütahya illeri sağlık yöneticileriyle bölge toplantısı yapacak.

Toplantının ana konusu olarak koronavirüs mücadelesinde alınan önlemler, sahada gerçekleştirilen uygulamalar ele alınacak.

Bunun dışında…

Bursa Şehir Hastanesi ile Yüksek İhtisas Hastanesi’ni ziyaret etmesi bekleniyor.

Koca’ya, cuma günü Bursa programında, yine Bursa’dan yetişen ve ailesi Bursa’da yaşayan Sağlık Bakan Yardımcısı Halil Eldemir eşlik edecek.

 

Sağlık Bakanlığı’nda tıbbi cihaz zirvesi

Pandemi mücadelesinde tedavi kadar sahada mücadele, uyarıcı programlar, denetimler de çok önemli.

Bununla birlikte…

Tıbbi ve medikal cihazlar, sağlık alanının her konuda vazgeçilmezi.

Ne var ki…

Bu zor süreçte sektörün kamu alacakları yeni sorunlara neden oluyor.

İşte…

TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Recep Akdağ, Komisyon Sözcüsü Prof. Dr. Arife Polat Düzgün ve Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin ziyaret ettikleri Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sorunları ve çözüm önerilerini anlattılar.