Olay Gazetesi Bursa

İttifak yasasına farklı yorum: Demokrasi hülleden kurtuldu

Görüştüğümüzde… TBMM Anayasa Komisyonu toplantı halindeydi. Komisyonun üyesi olarak AK Parti Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan toplantı gündemini bir çırpıda açıkladı: “Demokrasimizi hülleden kurtarıp şeffaf hale getiren düzenlemeyi görüşüyoruz.” Söylediği… Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimi’nde siyasi partilerin ittifak yapabilmelerini sağlayan yasadaki maddelerden biri. İttifak yasa teklifinin 15. Maddesinde yer alıyor ve siyasetin önünü açan düzenlemeyi getiriyor. Siyasi partilerin yapacakları ittifakı düzenleyen maddeyi Birkan yorumlarken “Geçmişte siyasi partiler kendi aralarında […]

Görüştüğümüzde… TBMM Anayasa Komisyonu toplantı halindeydi. Komisyonun üyesi olarak AK Parti Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan toplantı gündemini bir çırpıda açıkladı:

“Demokrasimizi hülleden kurtarıp şeffaf hale getiren düzenlemeyi görüşüyoruz.”

Söylediği…

Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimi’nde siyasi partilerin ittifak yapabilmelerini sağlayan yasadaki maddelerden biri. İttifak yasa teklifinin 15. Maddesinde yer alıyor ve siyasetin önünü açan düzenlemeyi getiriyor.

Siyasi partilerin yapacakları ittifakı düzenleyen maddeyi Birkan yorumlarken “Geçmişte siyasi partiler kendi aralarında ittifak kararı alıyorlardı, ama seçime yansıtamıyorlardı” diye söze başladı ve şunu anımsattı:

“İttifaka katılan partilerin adayları kendi partilerinden istifa edip ittifakın lideri partinin listesinden aday oluyor, seçildikten sonra da Meclis’te bu kez adayı olduğu partiden istifa edip kendi partisine dönüyordu.”

Şunu ekledi:

“Hatırlarsan 1991’de Refah çatısı altında MÇP ve IDP ittifak yapmışlar, Meclis’e girdikten sonra herkes kendi partisine dönmüştü.”

Yorumu şu:

“Bunun adına siyasi hülle deniyor. Kanun ittifaka izin vermediği için, kanunun arkasından dolanarak hileli bir yolla, yani hülleyle ittifak yapıyorlardı ve bundan da demokrasimiz zarar görüyordu.”

Yeni durum şu:

“Bu yasayla demokrasimiz hülleden kurtuluyor ve hukuka uygun, şeffaf bir hale geliyor. Kısacası, Türk demokrasisinde hülle dönemi kapandı. Artık her şey milletin gözü önünde yapılacak.”

Seçmenin tercihini etkilemeyecek, aksine seçme fırsatını çoğaltacak ittifak düzenlemesi siyasetin tıkandığı noktalarda elbette çözümler de getirebilir.

Bununla birlikte…

İttifak yapan partilerin yanında, kimi siyasi hesaplar gizli ittifakı da getirebilir. O da, teklifin 22 Şubat günü bu sütunlardan duyurduğumuz 16. Maddesi’nde anlatılıyor.

Buna göre…

Seçime girme hakkı olup da katılmayan partilerin üyeleri, kendilerinin yazılı başvuruları ve partilerinin yazılı izniyle istifa etmeden seçime giren partilerden birinin listesinden aday olabilecek.

Bunu da…

Herkese seçilebilme yolu açması yanında, ittifakın bir başka modeli kabul edip gizli ittifak olarak yorumlamak mümkün.
 

Müezzinoğlu’nu yalnız bırakmadılar
 

Mehmet Müezzinoğlu siyasetin gerçek beyefendilerinden. AK Parti İstanbul İl Başkanlığı yaptı; İstanbul, Edirne ve Bursa’dan milletvekili seçildi. Önce Sağlık Bakanlığı, sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı üstlendi.

Kayınvalidesi Halide İsmail’in vefatı nedeniyle de büyük bir acı yaşadı. Bursa Milletvekili Müezzinoğlu’nu acı gününde, AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman ve Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş başta olmak üzere Bursa’dan giden ilçe ve belediye başkanları yalnız bırakmadı.
 

BTSO seçimine sayılı günler kala İlhan Parseker adaylık açıkladı
 

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’ndan yapılan açıklamaya göre, ertelenen seçimler 3 Nisan Salı günü yapılacak.

Seçimler öncesi,,,

BTSO Başkanı İbrahim Burkay yeniden aday olacağını açıklamıştı. Geçen seçimde Burkay’la yarışan İlhan Parseker de dün yaptığı yazılı açıklamayla adaylığını ilan etti.

Açıklamasında…

İbrahim Burkay başkanlığındaki BTSO Yönetimi’ne eleştiriler getiren Parseker, mahkemelerdeki kimi davalarda ve itirafçı ifadelerinde Oda yöneticilerinin adlarının geçmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirirken, Bursa’ya değer katacak projelere ihtiyaç olduğunu söyledi.

Bu noktada…

2013’teki seçimde olduğu gibi algı operasyonları yapılarak kamuoyunun yanıltılmak istendiğini de kaydedip dikkat çekici vurgularla şu mesajı verdi:

“Yeniden temiz ve güçlü bir BTSO için, Türkiye Cumhuriyeti devletinin tüm kurumlarıyla işbirliği içinde güçlü bir Bursa ve Türkiye hedefine yürümek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
 

Bu kente değer katanlara değer verilmeli
 

Yıllardır izliyoruz… Kebapçı İskender olarak Yavuz İskenderoğlu dünyanın her köşesinde Bursa’yı tanıtmak için çabalıyor. Başarılı da oluyor. Bursa’ya gelen de, gelmeyen de İskender Kebabı’nı biliyor.

Duyduk ki…

Kent markası dedesinin dükkanının yer aldığı Ünlü Cadde’nin adının Kebapçı İskender Efendi Caddesi olarak değiştirilmesi için Osmangazi Belediyesi’ne başvurmuş.

Geç bile kalmış.

Ünlü sıradan cadde adı, ama Kebapçı İskender Efendi kentin ayrıcalığı. Bu kente değer katanlara değer verilmeli.
 

Siyasette vefa güzel şey… Hamza Geldi’ye hasta yatağında sürpriz
 

Hamza Geldi’yi hep gülümseyen yüzüyle, her türlü soruna göğsünü gören bir Saadet neferi olarak tanıdık. Gökhan Gerçek döneminde Saadet Partisi Osmangazi’de Medya ve İletişimden Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyordu.

Yakalandığı kas hastalığı nedeniyle 2 yılı aşkın süredir evinden çıkamıyor, ama yazılı ve görsel medya yanında sosyal medyadan siyaseti izlemeyi sürdürüyor. Yattığı yerden bile partisine çalışıyor.

Dün en mutlu anlarından birini yaşadı.

SP Osmangazi İlce Başkanı Kerim Bulut ve başkanlık divanı üyeleri, Saadet Bursa logosu işlenmiş pastayla Hamza Geldi’nin doğum gününü kutlamaya geldiler.

Siyasette vefa güzel şey.