Olay Gazetesi Bursa

Merak edilen soru: Büyük salgının ardından büyük bir savaş çıkar mı?

Soruyu… Bursa siyasetinin okuyan isimlerinden olan ve geçmişte BBP İl Başkanı, bir dönem de AK Parti Nilüfer İlçe Başkan Yardımcısı olarak siyaset yapan Tahir Kahveci sordu. Biz de… Konu uzmanı olan Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Pirinççi’yi arayıp aktardık: “Tarihte, büyük salgınlardan sonra büyük savaşların çıktığı, Dünya Savaşları yaşandığı görülüyor. […]

Soruyu… Bursa siyasetinin okuyan isimlerinden olan ve geçmişte BBP İl Başkanı, bir dönem de AK Parti Nilüfer İlçe Başkan Yardımcısı olarak siyaset yapan Tahir Kahveci sordu.

Biz de…

Konu uzmanı olan Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Pirinççi’yi arayıp aktardık:

“Tarihte, büyük salgınlardan sonra büyük savaşların çıktığı, Dünya Savaşları yaşandığı görülüyor. Yine öyle olur mu? Koronavirüs ya da Covid-19 salgını sonrası büyük bir savaş çıkar mı?”

Önce…

“Karşı karşıya olduğumuz salgın hastalıktan sonra askeri anlamda büyük bir savaş çıkacağını düşünmüyorum” dedi.

Ardından…

“Fakat, bu dönem yaşadıklarımızda insanlık için çok önemli bazı dersler olduğunu düşünüyorum” diye ekledi. Düşüncelerini de şöyle sıraladı:

“Birincisi, süreç devam ediyor. Öngörülemezlik de devam ediyor. Hiçbir devlet bu salgının nasıl sona ereceğini bilmiyor. İkincisi, değişim olacaksa bile kısa vadede olamaz, beklemiyorum.”

Şu nokta gelecek perspektifi olması açısından önemli:

“Üçüncüsü… Salgının verdiği derslerden çıkarmamız gerekenlerden biri, dünyada küresel liderlik diye bir kavramın sınırları belli oldu.”

Farklı bir analiz yaptı:

“ABD ve Çin ekonomik anlamda, ABD siyasal anlamda, AB siyasi ve ekonomik anlamda birer aktör olmalarına karşın, sağlık alanında çaresiz kaldılar. Her devlet kendine has çözümler üretmek zorunda kaldı.”

Şunun altını çizdi:

“Bu anlamda sadece kapasite değil, iyi bir kriz yönetiminin de ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı.”

Bakışı şu:

“Örneğin Türkiye sürecin başından itibaren iyi bir kriz yönetimi sergiliyor. Kapasitesini iyi kullanıp süreci iyi yöneten ülkelerden biri. Fakat diğerleri için bunu söyleyemeyiz. Hele ABD, İtalya, İspanya, Fransa, hatta İsviçre açısından bunu söyleyemeyiz.”

Beklentisi ise şu:

“Bence Birleşmiş Milletler örgütünün de sorgulanması gerekiyor. Örneğin BM’ye bağlı Dünya Sağlık Örgütü ağır davranıyor, yanıtlar oluşturup tepki vermekte geç kalıyor. BM Güvenlik Konseyi de aylar sonra 1 kez toplandı.”

 

Çin’den tazminat isteği nelere yol açar?

Dünya tarihindeki “büyük salgınlar sonrası büyük savaşlar” geleneğini bu defa beklemeyen Prof. Dr. Ferhat Pirinççi’ye, Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinin “salgının sorumlusu” gördükleri Çin’den tazminat isteklerinin nasıl sonuçlanabileceğini sorduk.

Şu cevabı verdi:

“Ben sıcak çatışma beklemiyorum. O nedenle salgının savaşa dönüşeceğini düşünmüyorum. Ancak ekonomik olarak tazmin edip edemeyeceklerini öngöremiyorum. Suçlamalara çok agresif tepki veren Çin’in tavrı da göz ardı edilmemeli.”

 

Hep konuştuğumuz hijyen ve temizliğin önemini bu salgınla öğrendik

Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Pirinççi’yle koronavirüs salgını ve olası sonuçlarını konuşurken, söz yaşam biçimimiz ve bazı alışkanlıkların değişmesine geldi.

Ferhat Hoca da konuya şöyle yaklaştı:

“Salgın süreci sona erdikten sonra devletler ve vatandaşlar muhasebesini yapmak zorundalar. Bunun sonucunda da, başta sağlık alanı olmak üzere siyasal, ekonomik ve sosyal alanlarda gerekli önlemler alınacaktır.”

Ardından…

Sürecin insanlığa günlük yaşam olarak yansımasıyla ilgili gözlemini paylaştı:

Bir…

“İnsanlar bundan sonra fiziksel mesafeye biraz daha dikkat edecekler. Herkesin aklında fiziksel mesafeyi koruma içgüdüsü önemli bir yaşam faktörü haline gelecek.”

İki…

“Temizlik ve hijyen hep konuştuğumuz konuydu. Fakat ne kadar hassas ve önemli olduğunu bu salgınla öğrendik. Artık insanlar temizlik kuralları ve hijyen yaşamaktan kolay vazgeçmezler.”

 

Küresel sistemde değişime ihtiyaç var

Zaman zaman… Koronavirüs sonrasına ilişkin öngörü ve beklentiler gündeme geliyor, kimi komplo teorisi dayanaklı senaryolar karşımıza çıkıyor.

Bu noktada…

Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, biraz da beklenti anlamında şunun üzerinde durdu

“Koronavirüs küresel sitemdeki değişim ihtiyacını ve değişimin ne kadar elzem olduğunu bir kez daha gösterdi.”

Şu noktada temkinli:

“Kısa vadede sonuç bekliyor muyum, hayır. Orta ve uzun vadede belki bir ihtimal. Ne var ki, hala öngöremediğimiz bir süreçten geçiyoruz.”

 

Devlet maske dağıtımını bir türlü çözemedi: Kod geliyor, maske yok!

Dünyanın karşı karşıya kaldığı koronavirüs ya da diğer tanımıyla Covid-19 salgınının yayılmasını önlemeye yönelik ilk önlem olarak maske zorunluluğu getirildi.

Karar alındığında…

Eczanelerde ve marketlerde satılan maske fiyatlarının aşırı talep nedeniyle yükseldiğini gözlemledik ve bu sütunlardan, “Devlet yasağı getirdi, çözümü vatandaşa bıraktı” dedik.

Sonrasında…

Maske satışı yasaklandı ve ilk etapta e-devlet üzerinden kayıt alınıp adreslere kargoyla maske gönderileceği açıklandı. Fakat vatandaşlar günlerce e-devlet sistemine ulaşamadılar.

Bunun üzerine, cep telefonlarına kod gelenlerin gidip eczanelerden maskelerini alabilecekleri açıklandı.

Ne var ki…

Sistem yine işlemiyor. Çünkü eczanelere 100’er maske dağıtıldığı için, cep telefonlarına kod gelenler gittiklerinde “maske yok” cevabıyla karşılaşıyorlar. Çoğunluk da kod gelmesini bekliyor.

Devlet henüz maske dağıtımının içinden çıkamadı.

 

Durmuş Ayvaz Amasya Müftüsü oldu

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden 1998’de mezun olan Durmuş Ayvaz, 2010 yılında Karacabey Müftüsü olarak döndü, 3 yıl sonra da Nilüfer Müftüsü atanıp merkeze geldi.

O süreçte…

7 Haziran 2015 seçimi için AK Parti’den milletvekili aday adayı olan Durmuş Ayvaz 2016’dan beri de Bursa İl Müftü Yardımcısı olarak görev yapıyordu.

Fakat…

Cumhurbaşkanlığı’nın 24 Nisan kararnamesiyle Amasya İl Müftüsü olarak atandı. Bursa’daki görevi süresince üretkenliği ve yüksek çalışma temposuyla iz bıraktı.