Olay Gazetesi Bursa

Yollar tarlalarda kaldı, tarlalar yola girdi, köyde huzur bozuldu

Köyün 150 yıllık geçmişi var… 1870 göçüyle Bulgaristan’ın Tırnova’sından gelen aileler Karacabey’de İnkaya Köyü’nü kurmuşlar. Yıllardır… Mudanya sınırında ki arazilerinde zeytin, ceviz ve badem başta olmak üzere meyve-sebze üretmişler. TEKNOSAB’ın kurulacağı bölgeyle komşu hale gelince de köyün değeri artmış. Fakat… Şu sıralarda Karacabey’in 150 yıllık geçmişi olan İnkaya Köyü’nün ciddi bir sorunu var. O sorunu […]

Köyün 150 yıllık geçmişi var… 1870 göçüyle Bulgaristan’ın Tırnova’sından gelen aileler Karacabey’de İnkaya Köyü’nü kurmuşlar.

Yıllardır…

Mudanya sınırında ki arazilerinde zeytin, ceviz ve badem başta olmak üzere meyve-sebze üretmişler. TEKNOSAB’ın kurulacağı bölgeyle komşu hale gelince de köyün değeri artmış.

Fakat…

Şu sıralarda Karacabey’in 150 yıllık geçmişi olan İnkaya Köyü’nün ciddi bir sorunu var. O sorunu da, İnkaya Köyü Derneği Başkanı İdris Yıldız anlattı.

Dedi ki:

1960 yılında devlet kadastro geçirdi ve köyün haritasını, tarlaların sınırlarını ve yolları belirledi. Bu haritaya göre planlar yapıldı. Fakat şimdilerde özelleştirme nedeniyle özel bir firmanın yaptığı ölçümler, 60 yıllık kadastro sınırlarını karmakarışık hale getirdi.”

Şunu vurguladı:

Özel firmanın yürüttüğü çalışmayla yollar tarlalarda kaldı, tarlalar yola girdi. Her şey birbirine karıştı. Tarla sahibiyken yol sahibi haline geldik.”

İşin bir boyutu daha var:

İnsanlar yıllardır ekip biçtikleri tarlaların sınırları değişince ortada kaldılar. Adam ceviz dikmiş, yıllardır ürün alıyor, şimdi o ağaçlar başkasının tarlasında gözüküyor.”

150 yıllık köyde komşuluk ilişkisinin bozulduğunu söyleyip şunu ekledi:

Öyle bir noktaya geldik ki, 120 haneli köyde hayat kilitlendi. Tarlalarda ekim dönemi başlıyor, fakat tarlaların sınırları değiştiği için kim nereye ekim yapacağını bilemiyor. Sosyal ilişkiler bozuldu, huzur kalmadı.”

Anlattığına göre…

Dernek olarak yaptıkları girişimler sonucu Kadastro Bölge Müdürlüğü’nde bu konuyla ilgili toplantı düzenlenmiş. Ölçümü yapan özel firma temsilcisinin de katıldığı toplantıda 60 yıllık değerlerle şimdiki ölçülerin birbirini tutmadığını anlatmışlar.

Ekim zamanı olduğu için çözümü hızlandırmak isterken de bir başka sürprizle karşılaşmışlar:

Çözmeye uğraşırken, DSİ’nin kanaletler ve yollar için arazi toplulaştırması kararı aldığını, bu nedenle de tapuda arazilerimize şerh koyduğunu öğrendik.”

İsteğini de şöyle özetledi:

Toplulaştırma şerhleri ve kadastrodaki tarla kaydırmaları kaldırılmalı.”

 

Milletvekilleri ve muhtarlar Köy Meclisi’nde

Yer… Karacabey’in Ovahamidiye Köyü. Masada, son Başbakan Yardımcısı olan AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu ile AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin var.

İki milletvekili…

Bölgedeki tüm köylerin muhtarlarını Ovahamidiye’nin köy meydanında kurulan mecliste toplamışlar, sorunlarını dinleyip, beklentilerini öğreniyorlar.

Siyasetin işte tam da buna ihtiyacı var.

 

MHP Osmangazi ‘sahaya inme, sosyal medyada olma’ planlaması yaptı

Hedefi… İl kongresi sonrası MHP İl Başkanı Cihangir Kalkancı koydu. 2023 seçimine kadar sahada olmak amacıyla yeni hareket başlatan Kalkancı, yönetimi genişletip daha çok kişiyi işin içine katabilmek için 16 komisyon kurdu.

Aynı durum, en büyük ilçe Osmangazi için de geçerli.

Nitekim…

MHP Osmangazi İlçe Başkanı Seyfi Seyfioğlu da komisyonlarına yeni dönem özelliklerini göz önüne alarak Basın ve Sosyal Medya Komisyonu’nu ekledi.

MHP İlçe Başkan Yardımcısı Raif Kalender komisyonun başkanı olurken,

İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Okan Şahintürk de komisyonda yer aldı.

Kalender ve Şahintürk ziyaretimize geldiklerinde şunu söylediler:

Sosyal medyanın siyasetteki yeri ve etkisi çok arttı. MHP Osmangazi olarak basında ve sosyal medyada daha etkili olmak istiyoruz. Partimizin sosyal medya hesaplarını canlandıracağız.”

Şunu da eklediler:

MHP Osmangazi olarak altyapımız var. Artık sahada ve dijitaldeyiz.”

 

İngilizceyi milletin vergisiyle öğrendi, yaşamı değişti

Onu artık Bursa tanıyor… DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Burak Dalgın, yeni nesil siyaset anlayışında sosyal medyayı iyi kullanan genç siyasetçilerden biri. Memleketi olan Bursa’dan da sık sık söz ediyor.

Dün yine Bursa’dan örnek verdi:

İngilizceyi Bursa Anadolu Lisesi’nde milletimin vergileriyle öğrendim. Hayatımı değiştirdi. Bugün ortadirek bir ailenin çocuğuna aynı fırsatı sağlayamıyoruz.”

Önerisi şu:

Onun için acilen ücretsiz internet/cihaz ve evrensel kalitede müfredat.”

 

Başkan Aktaş’ın kızı için yaptığı paylaşıma oğlu da yorumla destek verdi

Elbette… Her çocuğun ayrı yeri ve değeri var, her çocuğun yaşattığı hiçbir şeye değişilmez mutluluk var. Fakat şu bir gerçek ki; babalar için kız çocuklarının yeri bir başka.

Nitekim…

11 Ekim Pazar günü, bir süredir Dünya Kız Çocukları Günü olarak kutlanıyor. Bu kapsamda, geride bıraktığımız Pazar günü de pek çok anne-baba sosyal medyada kız çocuklarıyla ilgili paylaşımlar yaptılar, duygularını dile getirdiler.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da duygusunu dile getirenler arasındaydı. Paylaşımını da şu sözlerle yaptı:

Canım kızım. Senin ve tüm evlatlarımızın Dünya Kız Çocukları Günü kutlu olsun. Bu arada sevgili oğlum Hilmi, seni de çok seviyorum ama bugün kızlarımızın günü. Alınmaca yok…”

Bu paylaşıma…

Başkan’ın oğlu Safa Hilmi Aktaş da kendi hesabından kardeşini yücelten sözleriyle paylaşım yapıp babasına destek verdi:

Sanki geri kalan 364 gün Sıla’nın günü değilmiş gibi…”

 

Twitter’dan isteğe 1 saatte cevap

Mehmet Erdem adlı vatandaş Twitter’da dün sabah saat 07.25’te Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen’i etiketleyerek şunu yazdı:

Hasanağa-İzmir Yolu arasındaki yol tamir edilerek genişletilmeli. O yol Bursa’ya yakışmıyor. Yakışıyor diyorsanız, sorun yok.”

Bu şikâyete…

1 saat sonra Büyükşehir Belediyesi Destek birimi sosyal medya hesabından cevap geldi:

Şikâyetiniz kayıt altına alınıp, ilgili mercilere iletilecektir.”