Olay Gazetesi Bursa

Reflü

Önemli bir sağlık sorunudur. Her on kişiden 3-4 kişide vardır. Şikâyet olarak; Pek çok kişide yemekten sonra hazımsızlık, yemek borusunda yanma, ekşime, sık sık ağzına acımsı su veya mide içeriğin gelmesidir. Bazı insanlar bu yanmayı midesinde, boyunda, omuzlarında, hatta sırtta ve kolda dahi hissedebilir. Kalp ağrısından bazen ayırt edilemez. Genellikle bu nedenle doktora başvururlar. Göğüs […]

Önemli bir sağlık sorunudur. Her on kişiden 3-4 kişide vardır.

Şikâyet olarak;

Pek çok kişide yemekten sonra hazımsızlık, yemek borusunda yanma, ekşime, sık sık ağzına acımsı su veya mide içeriğin gelmesidir. Bazı insanlar bu yanmayı midesinde, boyunda, omuzlarında, hatta sırtta ve kolda dahi hissedebilir. Kalp ağrısından bazen ayırt edilemez. Genellikle bu nedenle doktora başvururlar. Göğüs ağrısı nedeniyle Koroner anjio yapılıp negatif bulunan % 50 hastada reflü özofajit saptanmıştır. Ses kısıklığı ve gıcık hissi diğer şikâyetlerdir.

Şikâyetler genellikle ne zaman meydana gelir?

Sıklıkla yatarken veya uyurken meydana gelir.

Nedeni;

Çok fazla yemek yenmesi en sık nedendir. Özelikle gece yatmadan önce alınan fazla yemek, reflüye neden olur veya reflüyü alevlendirir. Kahve, demli çay, alkol, sigara vb içecekler ve obezitede reflünün önemli nedenlerdendir.

Reflüyü azaltan yiyecekler:

-Liften zengin gıdalar

-Elma

-Havuç

-Kantaron yağı

-Brokoli

-Fasulye

-Muz

-Papatya çayı

Tedavisi;

-Yatmadan en az 3-4 saat önce yemek yenmelidir. Sıklıkla fazla yemek kaçırmamalıdır.

-Reflüyü artıran yemeklerde ve içeceklerde kaçınılmalıdır.

-Gerekirse anti-asit tedavi verilmelidir.

-Bu tedavilere cevap vermeyen hastalara ameliyat gerekebilir.