Olay Gazetesi Bursa

Ömrünü dolduran şeyler ve biz

ABD’li Ünlü Aktivist Mildred Lisette Norman şöyle diyor: Ömrünü doldurduğu halde vazgeçemediğiniz her şey sizleri esir eder ve bu materyalist çağda çoğumuz sahip olduğumuz malların esiriyiz. Kıymetli okurlarım, kronik hastalık denildiği zaman yavaş yavaş ilerleyen, ilerledikçe de vücudumuzu yıpratan ve sonunda ya bu hastalık ya da dolaylı olarak etkilediği bir organımızın iflası ile bizi yaşamdan […]

ABD’li Ünlü Aktivist Mildred Lisette Norman şöyle diyor: Ömrünü doldurduğu halde vazgeçemediğiniz her şey sizleri esir eder ve bu materyalist çağda çoğumuz sahip olduğumuz malların esiriyiz.

Kıymetli okurlarım, kronik hastalık denildiği zaman yavaş yavaş ilerleyen, ilerledikçe de vücudumuzu yıpratan ve sonunda ya bu hastalık ya da dolaylı olarak etkilediği bir organımızın iflası ile bizi yaşamdan kopartan hastalıkları anlıyoruz. Gücüm yettikçe bu hastalıkların anası sayılabilecek obezite ile ilgili hem doğru hem de güncel bilgileri sizlere aktarmaya devam edeceğim. Sonraki satırlarda 2021 Yılı’nda yabancı tıp dergilerinde yayınlanan ve sizlere yararlı olduğunu düşündüğüm makalelerden örnekler vereceğim. Norman’ın dediği gibi hiçbir işe yaramayan ve bizleri yavaş yavaş öldürdüğünü bildiğimiz bir takım yiyeceklerden vazgeçemiyoruz.

1-KAHVE, ÇAY VE YEŞİL ÇAY: Dünyada sudan sonra en çok tüketilen içecek olan çay bitkisi ve yine sık tüketilen kahve ile kafeini vücutlarımıza almaktayız. 240 mililitrelik bir kahve 96 miligram (mg) kafein sağlarken aynı miktar yeşil çayda bu oran 29 mg.dır. Günde bir erişkinin maksimum alması gereken kafein oranı 400 mg olmalıdır. Çocuklarda ise bu oran kilogram başına 2.5 mg.dır. Yapılan çalışmalar kafeinin şeker hastalığı gelişimini önlediğini göstermiştir. Ayrıca kafeinin bunamayı ve beyinin dejeneratif hastalıklarını önlediği, dikkati arttırdığı, egzersiz performansını arttırdığı, enerji tüketimine olumlu etkide bulunduğu da kanıtlanmıştır. Bunun dışında polifenol grubundan bazı antioksidanları içeren kahve, çay ve yeşil çay iyi birer antikanserojendirler. 2013, 2018 ve 2020 yılında yapılan 3 çalışma bu içeceklerde bulunan EGCG adlı maddenin güçlü bir kanser hücresi büyümesini ve yayılmasını engelleyen, aynı zamanda da bu hücreleri öldüren madde olduğunu kanıtlamıştır. Yeşil çayda ve siyah çayda bulunan L-theanine adlı amino asidin sakinleştirici özellikleri de bulunmaktadır.

Kahvede bol bulunan CGA, yeşil çayda bulunan EGCG ve her iki içecekte ortak bulunan kafein iştahı azaltarak, enerji harcanmasını arttırarak özellikle göbek çevresindeki yağların harcanmasına yol açmaktadırlar.

2-YEMEKTEN SONRA YAPILAN EGZERSİZ: Yiyecekler önce midemize gelir. Burada 2-4 saat arası işlemden geçer ve sonra bağırsaklara ulaşırlar. Obezlerden bahsetmiyorum (bu daha ayrı bir konu) ama normal bir bireyin egzersiz yapması için sindirimin tam anlamıyla tamamlanmasına gerek yoktur. Mideye alınan gıdaların bir miktar yerleşimi sağlandıktan sonra egzersize başlayabilirsiniz. Orta ölçekli bir öğün için bu süre 1-2 saat, atıştırma yaptıktan sonra ise yarım saattir. Aksi halde hele egzersiz yoğunluğuna da bağlı olarak bir süre sonra sindirim sitemine ait yakınmalar ile karşılaşabilirsiniz. Yağ, protein ve lif açısından zengin gıdaların sindiriminin daha uzun süreceği unutulmamalıdır.

3-KARACİĞER YAĞLANMASI VE SEBZELER: Özellikle hayvanlar üzerinde yapılan sayısız çalışma karaciğer hücre harabiyetinin onarılmasında ve yağlanmış karaciğerde brokoli, lahana ve turpgillerin belirgin yararları olduğunu göstermektedir. Bu etki moleküler düzeyde karaciğer hücrelerinin arınmasını sağlayan enzimlerin aktive edilmesi iledir (detoksifikasyonu arttırıcı etki). Lahana grubunda bu etkinin pişirmekle de kaybolmadığı bilinmektedir. Bu sayılanların balzamik sirke, limon ve sarımsak ile hafifçe kavrulması hem lezzeti hem de yararlı etkiyi arttırmaktadır.