Olay Gazetesi Bursa

İşverenler ve işsizler için önemli bir fırsat! İşbaşı eğitim programları

İŞKUR İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI NEDİR? İŞKUR’a kayıtlı işsizlerin mesleki deneyim kazanmalarını sağlamak, mesleki yeterliklerini geliştirebilecekleri ve tecrübe edinecekleri ve istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla İşkur tarafından işbaşı eğitim programları düzenlenmektedir.  Programa katılmak isteyenler, işbaşı eğitimi yapacağı işyerini kendileri bulabileceği gibi İŞKUR’dan kendilerine işyeri bulunmasını talep edebilirler. Ayrıca işverenler de istedikleri vasıftaki katılımcı adayını kendileri bulabilecekleri gibi […]

İŞKUR İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI NEDİR?

İŞKUR’a kayıtlı işsizlerin mesleki deneyim kazanmalarını sağlamak, mesleki yeterliklerini geliştirebilecekleri ve tecrübe edinecekleri ve istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla İşkur tarafından işbaşı eğitim programları düzenlenmektedir.  Programa katılmak isteyenler, işbaşı eğitimi yapacağı işyerini kendileri bulabileceği gibi İŞKUR’dan kendilerine işyeri bulunmasını talep edebilirler. Ayrıca işverenler de istedikleri vasıftaki katılımcı adayını kendileri bulabilecekleri gibi kendilerine katılımcı adayı bulunmasını İŞKUR’dan  talep edebilirler.

İşbaşı eğitim programlarına başvuru şartlarını sağlayan tüm vatandaşlarımız, 81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile Hizmet Merkezleri’nden ve İŞKUR E-Şube üzerinden başvuruda bulunabilmektedirler.

İŞKUR tarafından, işbaşı eğitim programı (İEP) başvuru süreçlerinin online ortamda gerçekleştirilmesi yönünde gerekli altyapı çalışmaları tamamlanmış olup Bu kapsamda işveren tarafından yapılacak İEP başvuru işlemlerinin anlatıldığı bir kılavuz yayınlamıştır. Vatandaşlarımız uygulama esaslarını buradan ayrıntılı olarak görebilirler.

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARINDAN YARARLANMA KOŞULLARI

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARININ SÜRESİ

Program günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde planlanabilmektedir. Program süresi bilişim ve imalat sektörlerindeki işyerleri ve mesleklerde en fazla 6 ay, diğer sektörlerde ise en fazla 3 aydır Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi çağımızın ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek olan işbaşı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arası gençler için işbaşı eğitim programlarının süresi en fazla 9 ay olarak uygulanmaktadır. Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde MEB Hayat Boyu Öğrenme modüllerinin veya üniversite eğitim modüllerinin asgari sürelerinden az olmamak kaydıyla program düzenlenmektedir. Program günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saat ve günlük 240 günü geçmeyecek şekilde planlanabilmektedir.

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARINDA KARŞILANABİLECEK GİDERLER

İşbaşı eğitim programına katılan vatandaşlara, programa fiilen katıldıkları gün üzerinden;

YENİ YÖNETMELİK SONRASI SON DURUM

İşbaşı Eğitim Programları ile ilgili olarak 8 Nisan 2022 tarihli resmi gazetede yayımlanan yeni yönetmelik sonrası Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından Aktif İşgücü Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar İşkur tarafından yayımlanan Genelge ile belirlenmiş ve uygulamada bazı değişikliklere gidilmiştir.

 Bu kapsamda İŞKUR tarafından düzenlenmekte olan İşbaşı Eğitim Programları (İEP) ile Mesleki Eğitim Kursları (MEK) kapsamında yürütülecek iş ve işlemler yeniden belirlenmiştir.

Buna göre;