Olay Gazetesi Bursa

20 sene sonra yine Cargill tartışması

90’larda Cargill’i Türkiye’de İznik Gölü sırtlarına kurabilmek için ABD’nin nasıl ısrarcı olduğunu biliyoruz. Orhangazi’de İznik Gölü’ne nazır kurulu Cargill firması aradan geçen 20 yıl sonra tekrar Türkiye ve Bursa gündeminde. Mısır nişastası üreten şirketin 1/25.000 Ölçekli Nazım İmar Planı ile 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar planları idari mahkeme tarafından bir kez daha iptal edildi. O fabrikanın […]

90’larda Cargill’i Türkiye’de İznik Gölü sırtlarına kurabilmek için ABD’nin nasıl ısrarcı olduğunu biliyoruz.

Orhangazi’de İznik Gölü’ne nazır kurulu Cargill firması aradan geçen 20 yıl sonra tekrar Türkiye ve Bursa gündeminde.

Mısır nişastası üreten şirketin 1/25.000 Ölçekli Nazım İmar Planı ile 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar planları idari mahkeme tarafından bir kez daha iptal edildi.

O fabrikanın iptal edilen imar planları dün ekim ayı ikinci birleşimini gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Meclisi’nden yeniden kabul edildi. Ancak bu dosya meclise tartışmaları da beraberinde getirdi. Kararın sadece AK Partili üyelerce kabul edildiğini fark ettik. Muhalefet ret oyu kullandı.

Pandemi nedeniyle uzunca süredir Büyükşehir Belediye Meclisi oturumlarını sosyal medyadan canlı olarak izliyoruz.

Dünkü oturumda partisi adına ilk sözü alan CHP’li Osman Ayradilli kararın yeniden gündeme getirilmesini, ‘Türkiye’nin yenilgisi” olarak tanımladı ve ülkenin bir kez daha ‘müstemleke’ durumuna düşürüldüğünü söyledi.

Ayradilli, arazilerini bu fabrika için satan köylülerinin durumunu da Filistin’in içinde bulunduğu duruma benzetti.

Bayındırlık ve İmar Komisyonu Başkanı Turgay Yel de yapılanın halen faaliyette olan fabrikanın iptal edilen imar planlarını yeniden geçirmek olduğunu, adı geçen fabrikaya ilave yeni bir imar hakkı verilmesinin söz konusu olmadığını anlattı.

Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın da 70 ülkede üretim yapan şirketin 1970’ten bu yana ülkemizde bulunduğuna dikkat çekti. Aydın, şirketin ürettiği mısır şekeri kotasının da hükümetlerince yüzde 2,5’a düşürüldüğünü anlattı.

CHP’li Ayradilli’nin eleştirilerine yanıtı AK Partili Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan verdi.

Özkan teknik bir konunun, ‘ülkenin yenilgisi’ olarak adlandırılması ve Türkiye’nin ‘müstemleke’ ülkesine benzetilmesine anlam veremediğini söyledi.

CHP’lilerin ucuz söylemlerle prim yapmak istediklerini, aynı tepkiyi Deniz Gezmiş asılırken gösteremediklerini, oysa Cargill kararının Kemal Derviş döneminde çıkarıldığını ifade etti.

Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan da, adı geçen şirketin kendi ülkesinde üretim yapmadığını, fabrikanın kapısında 20 yıldır grev pankartı asılı olduğunu, nişasta atıklarının ise Gemlik Körfez’ne bırakıldığını ileri sürdü.

Tartışmalı şirket Cargill’in üst ve alt ölçekli planları bu tartışmalar altında yeniden onaylandı.

Şüphesiz bu karar yeni yargı süreçlerini de beraberinde getirecektir.

 

Mersin Büyükşehirin otobüsleri Karsan’dan

 

Bursa’daki fabrikalarımızın Türkiye’nin ve dünyanın değişik kentlerine toplu taşıma araçları satmasından keyif alıyoruz. Bunun içinde raylı sistem araçları da bulunuyor.

Elektronik postamıza düşen iletiye bir kez daha Bursalı olarak sevindik. Hasanağa’da 207 bin metrekare alan üzerinde üretim yapan Karsan fabrikasının Mersin Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı’nın kentiçi toplu taşımayı rahatlatma adına açtığı araç alım ihalesini kazandığını öğrendik.

Karsan, Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne doğalgaz yakıtlı 73 adet menarinibus Citymood isimli otobüs satacak. Artık Mersin caddelerinde bundan böyle Bursa üretimli toplu taşıma araçları dolaşacak.

63’ü 12, 10’u 18 metre uzunluğundaki otobüsler doğalgaz yakıtıyla insana ve çevreye de zarar vermeyecek. Karsan 73 otobüsü önümüzdeki yıl Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edecek.

Bursa’daki üretimin gücünün ulaştığı nokta bu işte. Böylesi güzel haberler kentimize ve ülkemize de moral olacaktır.

90’larda belediyelerimizin Macaristan’tan körüklü İkarus, Almanya’dan Mercedes otobüsler alabilmek için nasıl döviz harcadığına şahit olunca bu haberlere de sevinmemek elde değil.

 

Yüzme havuzunun yapımı başladı

 

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nca yapılan ihaleyle yüzme havuzu olmayan tek ilçe olan Harmancık’ın o eksiği de gideriliyor.

Fotoğrafı elektronik postamıza Harmancık Belediyesi Kültür Müdürü Erkan Bayram kardeşimiz göndermiş.

İlçenin Panayır alanı yakınlarında yüzme havuzu inşaatına başlandığını görüyoruz.

Şans oyunlarına para yatıran yurttaşlarımız, ülkemizin böylesi az nüfuslu ilçelerinin spor tesisi eksiğine katkı sundukları anlaşılıyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Toto Teşkilatı katkılarıyla ilçeye daha evvel kapalı spor salonu yapmıştı. Şimdi de yüzme havuzu olmayan Harmancık’a havuz hediye etmiş olacak.

Vakitlerini sporla değerlendirecek ilçe çocukları için büyük bir nimet.

Bu son yatırımla Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu da Harmancık Belediye Başkanı Yılmaz Ataş’a verdiği sözü de tutmuş oluyor.