Olay Gazetesi Bursa

Aşıda ‘mavi il’ sevinci

Sağlık Bakanlığı’nın yüzde 75 ve üzeri 1. doz aşılama ortalamasını yakalamış iller için belirlediği ‘düşük riskli il’, yani ‘mavi il’ kategorisine şimdiye dek 40 civarında kentimiz ulaştı. Sarı il düzeyindeki Bursa’nın o vasfı almasına ramak kalmıştı. Dün akşam saatleri itibarıyla Sağlık Bakanlığı’nın illerin aşılama oranlarını yayınladığı haritaya baktığımızda, Bursa’nın yüzde 75.23’lük veriyle mavi il olduğunu […]

Sağlık Bakanlığı’nın yüzde 75 ve üzeri 1. doz aşılama ortalamasını yakalamış iller için belirlediği ‘düşük riskli il’, yani ‘mavi il’ kategorisine şimdiye dek 40 civarında kentimiz ulaştı.

Sarı il düzeyindeki Bursa’nın o vasfı almasına ramak kalmıştı. Dün akşam saatleri itibarıyla Sağlık Bakanlığı’nın illerin aşılama oranlarını yayınladığı haritaya baktığımızda, Bursa’nın yüzde 75.23’lük veriyle mavi il olduğunu fark ettik.

Belki de biz bu satırları bitirip teslim ettiğimizde, siz de makalemizi okumaya başladığınızda, hemşerilerimizin ilimizin o oranlarını daha da artırmak için aşı merkezlerini doldurduklarına şahit olacaksınız.

Mavi il olmak insanlara büyük bir psikolojik rahatlama sağlıyor.

Bursa bu orana geç ulaşmış bir kent. Ama artık dah güvendeyiz. Aşısını yaptıran duyarlı hemşerilerimiz vatandaşlık görevlerini yerine getirerek bu unvana ulaşmamızda büyük katkı sağladılar.

Ancak, halen aşı olmamakta direnenlerimiz var. Onları ve hepimizi nasıl bir sonun beklediğini bilemiyoruz.

Zira, aşı karşıtları yüzünden ilimizde 1. doz aşıda yüzde 75’e anca ulaşılabildi. Toplamda 3.4 milyon aşı vurulmasına rağmen 1. dozda bu sayı 1.7, ikinci dozda ise 1.3 milyon adet civarında görünüyor.

Şu unutulmamalı ki, bugün yüzde 80 ve üstünde aşılama oranlarını yakalamış kentlerimizde büyük bir rahatlama var.

Bursa’yı tümüyle riskli iller statüsünden çıkarmak hepimizin elinde. Aşıya direnenlerimizi ikna etmeliyiz. Gerek Sağlık Bakanlığı gerekse şehrimizdeki il ve ilçe sağlık müdürlükleri aşı için hazır kıta bekliyorlar.

Artık eksisi gibi randevu soran da yok. O halde, bugün hangi sağlık kuruluşuna giderseniz gidin, üstelik tercih hakkınızın da olduğu bir aşılama altyapımız mevcut. Bursa’yı risk kategorisinden çıkarmak zorundayız.

Zira, ülke ihracatının da lokomotifi konumundaki ilimizin yüksek aşılama oranlarıyla diğer birçok ile örnek olması gerektiğini düşünüyoruz.

Haritadaki mavi iller arasına katıldık ama bu oranı daha da yükseltmek, 2. doz aşılamada da bu oranları yakalamak gerekiyor.

Sağlık kuruluşlarımızın olası bir yeni dalgaya da hazır halde bulundurulması için aşılama oranlarımızı yüzde 80’in üzerine çıkarmamız şart.

Mavi ile ulaşmak Bursa için büyük bir mutluluk ama vaka sayılarımızı da düşürmeliyiz.

 

Sanat güneşimize Osmangazi vefası

Bursa bağrından onlarca ünlü sanatçı da çıkarmış bir şehir. Sanat güneşimiz Zeki Müren de onlardan biri. Onu TRT’de bir canlı yayın sırasında kaybettiğimizde bütün bir ülke hüzne boğulmuştu.

Türk Sanat Müziği’nin en son üstadlarından biriydi Zeki Müren. Halen de eserleriyle bir çok sanatçı tarafından örnek alınıyor. Plakları, besteleri kulaktan kulağa dolaşıyor.

Osmangazi Belediyesi, Bursa’nın evladı, hemşerimiz merhum Zeki Müren’i ölüm yıldönümünde anmak için Bursa’da bir konsere imza atıyor.

Önümüzdeki 1 Eylül’de Kültürpark Açık Hava Tiyatrosu’nda saat 20.30’da konuk sanatçı Sibel Can konseri ile anılacak olan Sanat Güneşi bir kez daha geride bıraktığı beste ve şarkılarıyla yad edilecek.

Osmangazi Belediyesi’nin ücretsiz olarak düzenlediği geceye Bursalıların yoğun bir ilgi göstereceğini düşünüyoruz.

Osmangazi Belediyesi Kültür Müdürü arkadaşımız Gülşah Cebelli’nin davetiyle biz de sanat güneşimizin anılacağı o gecede bulunmak istiyoruz.

Hemşerilerimizin de hem merhum Müren’i hatırlamak hem de Sibel Can’ı dinlemek için Açık Hava’yı tıklım tıklım dolduracaklarına inanıyoruz.

 

Aktaş’ın bürokratları tek tek sahayı dolaşıyor

Muhalefet eleştiriyor ama il genelindeki tüm yerleşimlerin sorunlarını tespit etmek, çözümler aramak, muhtarların taleplerini yerinde görüp, tespit edip toplamak da gerekiyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş bu amaçla Büyükşehir ve BUSKİ Genel Müdürlüğü bürokratlarını ilin bin 70 civarındaki mahallesi için görevlendirdi.

Birer daire başkanı ve belediye çalışanlarının bulunduğu heyetlere sorumlu oldukları mahalleler bildirildi.

O ekipler şu anda bütün Bursa genelindeki yerleşimlerde taramalar yapıyor. Sahaya çıkıp, tek tek muhtarlarlar görüşen, mahallenin sorunlarını ve hizmet taleplerini not alan heyetler, daha sonra bunları bir rapor halinde Büyükşehir’in üst yönetimine sunacaklar.

Mahallelerin alt ve üstyapı, ulaşım, fiziki mekân, tarım-hayvancılık, kültür sanat vb. gibi eksik ve isteklerini belirleyen ekiplerden bir heyet dün Osmangazi ilçesine bağlı Güneybudaklar Mahallesi’ndeydi. Muhtar Ali Öztürk ile görüşen Büyükşehir bürokratları mahalleden notlarını alarak ayrılmışlar.