Bursa tarihinin belki de en büyük yangınlarından biriydi. 10 bin futbol sahası büyüklüğünde yeşil örtü yok oldu. Ormanların içindeki binlerce canlı da yitirildi.
Söndürmek için adeta Türkiye seferber oldu. Ülkemizin en uç noktalarından, aynı anda başlayan Harmancık ve Gürsu yangınları için Bursa’ya koşuldu. Devletin tüm imkânları seferber edildi. Uçaklar yüzlerce sorti yaptı. Sivil yurttaşlar, ilçe halkı ve STK’lar da söndürme mücadelesinin en önemli parçalarıydı. Yangın havuzlarına su taşıyan kimi köylülerin traktör ve tankerleri parçalandı. Devasa büyüklükteki alanı etkileyen yangın 5 günde söndürülebildi. Söndüğünde ise Harmancık büyük bir soluk aldı.
Tam bu manada Harmancık Belediye Başkanı Haşim Ali Arıkan da dün sosyal medyasından paylaştığı mesajla, ilçesinin etrafını saran yangının kontrol altına alınması için cansiperane çalışan ateş kahramanlarına teşekkür etti.
Başkan Arıkan, garip Anadolu halkının, ateşle imtihanı başarıyla geçtiğini, yangınla mücadelede binlerce ateş kahramanın görev yaptığını, umudu yeniden yeşerttiğini ve ateş karşısında da dimdik ayakta durduklarını vurguladı.
Arıkan mesajında;
“Yangınla mücadele ederken şehit düşen kahramanlarımızı rahmetle anıyorum. Alevlerin içine ilk giren ormanın gerçek evlatları orman personeline, gecesini gündüzüne katıp traktörleriyle su taşıyan köylülerimize, anadolunun dört bir yanından gelen gönüllü halkımıza, ateşle aramıza set çeken Büyükşehir, ilçe, belde belediye personelimize, desteklerini esirgemeyen dernek yöneticileri ve sivil toplum kuruluşlarımıza, can ve mal güvenliğimizi sağlayan emniyet, jandarma ve her an hazır bekleyen sağlık kuruluşlarımıza, tüm Türkiye’ye sesimizi duyuran basın mensuplarımıza ve sosyal medya hesaplarına Harmancık halkımız adına sevgi, saygı ve minnetle teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız” dedi.
Başkan Arıkan’ın samimice yayınladığı bu teşekkür mesaj, ateşi söndürmek için canlarını riske atan kahramanların ve gönüllülerin yorgunluklarını da alacaktır.
Gerçekten Türkiye’ye ve dünyaya örnek bir dayanışma sergilendi. Bursa’nın bu en uzak ve en az nüfuslu ilçesinin ormanlarını korumak için müthiş bir destek ortaya kondu.
İlçe halkı bunu asla unutmayacaktır.
Bursalı genç dünya üçüncüsü
Bursalı gençlerimizin kentimizi değişik kültür, sanat ve spor organizasyonlarında başarıyla temsil etmelerini görmek sevindirici.
İlimizden Kerem Özkan’ın, geçtiğimiz günlerde Özbekistan’ın Taşkent şehrinde düzenlenen Gençler ve Yıldızlar Dünya Şampiyonası’nda Savete de dünya üçüncüsü olduğunu ve ülkemize bronz madalya kazandırdığını öğrendik.
Milli Takım’da ülkemizi ve şehrimizi başarıyla temsil eden Kerem Özkan’ın şampiyona sonrası antrenörünü Salih Özdemir ile tüm Milli takım hocalarına teşekkür etmiş.
Daha büyük hedefler için çalışmaya devam eden Kerem şimdi de sonraki şampiyonalarda dünya birinciliğinin peşine düşmüş.
Genç sporcumuzu kutluyoruz.
Dövüş sanatında Fransız Boksu olarak da bilinen savete de şeref kürsüsüne çıkmak gerçekten büyük bir onur.
Kerem bu onuru ülkesi ve şehri ile birlikte Orhaneli’de yaşayan ailesine de yaşatmış.
Türkiye’nin 26 sporcuyla katıldığı şampiyonada Milli takımımız Özbekistan’dan 2 altın, 7 gümüş ve 3 bronz olmak üzere, toplamda 12 madalya ile yurda dönmüş. Takım klasmanında da Savete Milli Takımı dünya 3.sü olmuş.
Başarılı sporcularımızla ne kadar övünsek azdır.
Keles ayrım ve katılım sapağı sıkıntılı mı?
Bursa’nın güneyinde yaşayan hemşehrilerimiz 9 yıl sonra 2.3 kilometrelik Doğancı Tüneli’nin hizmete girmesini sevinirken, önceki gün bölgeden gelen bir kaza haberi üzdü.
Tünel öncesi, Doğancı Mahallesi karşısında Keles ilçesine ayrım ve katılım kavşağı olarak görünen bölümde gerçekten acele ile verilmiş bir karar olduğu fark ediliyor.
Önceki gün, o kontrolsüz kavşakta ilk trafik kazası yaşandı.
Bölgenin ulaşımını rahatlatır diye beklenilen tünelin Keles ayrımı ve katılımındaki sıkıntının da muhakkak mühendislik çözümleriyle güvenli hale getirilmesi gerekiyor.
Buranın viyadük veya altgeçit vb. gibi sanat yapılarıyla ayrılmasında hayati yarar var.
Aksi halde, tünel öncesi bölümden kaza haberleri gelmeye devam edecek görünüyor. Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü mühendislerinin de bu sıkıntının farkında olduklarını düşünüyoruz.
Kamulaştırma maliyetini düşürme adına, eksik sanat yapıları ve kavşak parçalarıyla bölge insanının trafik kazalarına kurban gitmesine izin verilmemeli.