Artık her bilgimiz çipli kimlik kartımızın içinde olacak.
İçişleri Bakanlığı‘na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün başlattığı çipli kart uygulaması yurt geneline yayıldı.
5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda yapılan değişiklik ile Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı uygulaması pilot illerden sonra yılbaşından itibaren Türkiye‘nin 81 ilinde yaygınlaştırıldı.
Uygulamaya Bursa‘da da yoğun bir ilgi var.
Dün sabah biz de ailecek kimlik kartımızı değiştirmek için Nilüfer Nüfus Müdürlüğü‘ne uğradık.
İşlemler çok kolay.
Kısa sürede hallediliyor.
Avuç içi ve parmak izi alımının ardından operatörler kısa sürede işlemlerinizi tamamlıyor.
Yapacağınız tek iş son altı ay içinde çekilmiş biyometrik bir fotoğraf ve nüfus cüzdanınızla nüfus müdürlüklerine gitmek.
Ancak öncesinde Çağrı Merkezi Alo 199‘dan ya da internet sitesinden randevu veya müdürlüklere erken gidip sıra fişi almanız gerekiyor.
Burada 16 lira ücret ödedikten sonra işlemleriniz yapılıyor ve en geç bir ay içinde de evinize yeni kimlik kartınız PTT Kargo ile gönderiliyor.
Evde de yeni kimliği kimin almasını bildirmişseniz, ona imza karşılığı teslim ediliyor.
Uygulamanın ilk günlerinde Nilüfer’deki hemşehrilerimiz çipli kimlik kartına geçişe büyük ilgi gösteriyorlar.
Yeni kimlik kartı dağıtma uygulamasını Nilüfer Nüfus Müdürü Nedret Acel ile konuştuk.
Acel, Nilüfer’de günde 350 başvuru işlemini sonuçlandırdıklarını söylüyor.
Uygulamanın ilk günlerinde aşırı bir başvuru aldıklarının altını çizen Acel, önceden yaptıkları hazırlıkla işlemlerin kısa sürede tamamlandığını söylüyor.
İleride içindeki bilgilerle pasaport yerine de geçmesi beklenen çipli kimlikler adeta fotoğraflı kredi kartı görünümünde.
Kartı kaybederseniz 32 liraya yenisini için tekrar başvuruda bulunabiliyorsunuz.
Yeni doğumlarda bir ay içinde başvuru halinde ise ücret alınmıyor. Kimlikler Ankara‘dan posta ile adresinize gönderiliyor.
İşlem sırasında verilen şifre ise nüfus müdürlüklerine giderek değiştirilebiliyor.
Merkezdeki diğer nüfus müdürlüklerinde de benzer yoğunluk yaşanıyor.
Asaleten atandılar
Vekaletle yürütülen görevler çalışanı hep tedirgin eder. Vekalet görevler aynı zamanda yöneticiyi gelir kaybına da uğratır.
Yeni yıl ile birlikte Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü‘nün çeşitli daire başkanlıklarına bağlı olarak çalışan 20 şube müdürünün asaleten atamaları yapıldı.
20 Şube müdürü bu atamayla artık asil müdür olarak görevlerini sürdürecekler.
Atamalar, vekil müdürlere adeta yeni yıl hediyesi oldu.
BUSKİ’de asaleten atamaları onaylanan şube müdürleri şunlar:
Özlük İşleri Şube Müdürü Mustafa Ceylan, İnsan Kaynakları Şube Müdürü Halil İbrahim Güneş, Sosyal İşler Şube Müdürü Ahmet Arslan, Tahakkuk Şube Müdürü İsmail Başarır, Kaçaksu Şube Müdürü Sadık Yeşilyurt, Gürsu Şube Müdürü Erkan Albayrak, Abone İşleri Şube Müdürü Fatma Turhan, Atölyeler Bakım Onarım Şube Müdürü Zeki Aydın, İçmesuyu Arıtma Şube Müdürü Cengiz Çelik, İhale ve Satınalma Şube Müdürü Ayşegül Aydın, Kesin Hesap Şube Müdürü Rasim Taşçılar, Ruhsat ve Denetim Şube Müdürü İpek Diğdem Yolcu, Yapım ve İşletme Şube Müdürü Nurcan Aydoğan, Elektrik Elektronik Sistemleri Şube Müdürü Ayşen Uvut, İçmesuyu Bakım Onarım Şube Müdürü Suat Ayan, Karacabey Şube Müdürü Hakan Kaya, Orhangazi Şube Müdürü İbrahim Sivri, Batı Bölgesi Kanalizasyon Yapım Şube Müdürü Filiz Çubukçu, Altyapı Planlama Koordinasyon Şube Müdürü Canan Gürkan ve İçmesuyu Plan Proje Şube Müdürü Özkan Akbulak.
BUSKİ’nin vekaleti ortadan kaldıran atamalarla şube müdürlerine de motive ettiğini düşünüyoruz.