Olay Gazetesi Bursa

‘S’ plakada şok

6360 Sayılı Bütünşehir Yasası yürürlüğe girmeden önce 10 ilçe belediyesince satılan servis plakalarının kentin her yerinde çalışmasına dönük yasallaştırma çabaları sonuçsuz kaldı. Taşrada ilçe belediyelerinin açtığı ihlalelerde düşük bedelle plaka satın alan ve kent merkezinde de çalışmak isteyen bin 200 dolayındaki servisçi beklediği müjdeyi alamadı. Büyükşehir Belediye Meclisi‘nin Ulaşım Komisyonu, ilçe belediyelerinden alınan ‘S‘ plakaların […]

6360 Sayılı Bütünşehir Yasası yürürlüğe girmeden önce 10 ilçe belediyesince satılan servis plakalarının kentin her yerinde çalışmasına dönük yasallaştırma çabaları sonuçsuz kaldı.

Taşrada ilçe belediyelerinin açtığı ihlalelerde düşük bedelle plaka satın alan ve kent merkezinde de çalışmak isteyen bin 200 dolayındaki servisçi beklediği müjdeyi alamadı.

Büyükşehir Belediye Meclisi‘nin Ulaşım Komisyonu, ilçe belediyelerinden alınan ‘S plakaların sadece satıldıkları ilçelerde çalışabileceğine dair idari yargı kararını gerekçe göstererek, bekleyen dosyayı gündeminden düşürdü.

Komisyonun raporu yarın saat 15.00‘de toplanacak Büyükşehir Belediye Meclisi’ne de sunulacak.

Konuyu Ulaşım Komisyonu Başkanı Önder Tanır’a sorduk.

Beklentiye dönük bir karar yok, Mahkeme karalarına binaen herkes kendi ilçesinde çalışacak. Başka yere gitme gibi bir lüksleri yok diye mahkeme kararı var. AK Parti Grubu olarak çözüm üretme önergeleri verilmişti. Geçen dönemden bekleyen önergeler vardı, hepsini raftan indirdik, hukuken çözüm üretemeyeceğimiz görüldü ve talepler reddedildi” dedi.

Büyükşehir Meclisi’nde sorunu çözmeye dönük AK Parti dışında CHP ve MHP gruplarının da önergeleri bulunuyordu.

Öte yandan;

ilçe ‘S’ plaka sahiplerinin kurduğu derneğin geçen yıl Ankara‘da Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmeler de sonuçsuz kaldı.

Büyükşehir Belediye Meclisi, ilçelerden alınan ve sonradan Büyükşehir sınırına dahil olan yerleşimlerin servis araçlarının fark ödemek suretiyle kent merkezinde çalıştırılmalarına dönük çözüm arayışındaydı.

Ulaşım Komisyonu ayrıca, Bursa Büyükşehir Belediyesi Taksi-Dolmuş-Minibüs-Servis Araçları ve Özel Toplu Taşıma Araçları Yönetmeliği’nde bir dizi iyileştirmeye gitti.

Buna göre, yönetmeliğe kent genelindeki toplu taşıma araçlarında ön ve arka kamera bulundurma zorunluluğu getirildi.

 

Planlar bir bir iptal

 

Büyükşehir Belediye Meclisi yarın Çarşamba‘daki eski İGM Salonu’nda son toplantısını yapacak.

Ağustos ayını tatille geçirecek meclis, yetiştiği taktirde eylül oturumunu Ankara Yolu üzerindeki yeni Belediye Sarayı‘nda gerçekleştirecek.

Meclis gündeminde çok sayıda plan tadilatı kararının idari mahkemelerce iptaline ilişkin maddelerde de bulunuyor.

Bunların içinde Bölge İdare mahkemelerine yapılan iptal ve yürütmeyi durdurma başvuruları üzerine kent genelinde çok sayıda plan değişikliğinde eskiye dönüş kararı alınacak.

Mudanya Güzelyalı, Çağırışan, Göynüklü, Hasanağa, Konaklı ve Kestel‘deki planlar iptal kararı doğrultusunda mahkeme kararına uyulacak.

Ayrıca, Hamitler Çöp Depolama Alanı içine Tıbbi Atık Yakma Tesisi kurulmasına izin veren plan notu değişikliği de mahkemece iptal edildi.

 

Büyükşehir garantör

 

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde BUSKİ‘nin İller Bankası‘ndan kullanacağı 150 milyon TL’lik iç kredi için Büyükşehir’in garantör olmasına dönük de karar alınacak.

BUSKİ Genel Müdürlüğü‘nün Demirtaş Çöplüğü içinde 400 ton/gün kapasiteli akışkan yataklı çamur yakma ve enerji elde etme tesisi işi için 100 milyon üçyüz bin TL kredi ile Osmangazi, Nilüfer, Mustafakemalpaşa, Orhaneli, Keles, Büyükorhan, Harmancık, Yıldırım, Gürsu, Kestel, Gemlik, Orhangazi, İznik, Yenişehir ve İnegöl ilçelerindeki asfalt yapım ve onarım için kullanacağı 50 milyon TL‘lik krediye de Büyükşehir garantör olacak.