Bursa Ovası’nın kalan son parçalarını kurtarmaya dönük çağrılara zaman zaman sütunlarımızdan yer veriyoruz. Kısa adı OVADER olan, Bursa Ova Köyleri Dayanışma ve Kültür Derneği ile Aksungur Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Sinan Kaya, dünya zeytin gününde Bursalılara önemli bir çağrıda bulundu.
Zeytin ağacının bin yıla kadar yaşayabilen, nesiller boyu meyve veren bir miras olduğunun altını çizen Başkan Kaya şöyle devam etti:
“Zeytin ağacı, bir damla suyu israf etmez, kuraklığa dayanıklı yapısıyla toprağın dengesini korur. Barışın, bereketin ve sağlığın sembolüdür. Meyvesi, yağı ve yaprağıyla insanlığa şifa olur. Kesildiğinde bile yeniden filizlenebilen, direncin ve yeniden doğuşun en güzel örneğidir” dedi.
OVADER kurulduğundan bu yana ilimizdeki ulaşım ağlarının verimli tarım topraklarının, incir, zeytin, üzüm bağlarının bulunduğu bölgelerden geçirilmesine tepki gösteriyor. Başkan Kaya göreve geldikten sonra da bu mücadele devam etti.
Otoban, hızlı tren, devlet yolu, havalimanı vb. gibi dev ulaşım yatırımlarının hepsi ova üzerinde bulunuyor.
Daha marjinal arazilerden geçirilmesi yüksek maliyetli olduğu gerekçesiyle, her zaman en kolay olan tercih ediliyor ve ovanın küçülmesine ne yazık ki, göz göre göre müsaade ediliyor.
Bu nedenle Başkan Kaya’nın çağrısını önemsiyoruz.
İnsan yaşamı için olmazsa olmaz bir gıda ürünü konumundaki zeytin ağaçlarına karşı gerekli duyarlılığı gösteremiyoruz.
Dikildikten sonra asırlarca ayakta kalabilen bu varlığımızı yok etmek için ne gerekiyorsa onu yapıyoruz.
DAĞ ÇOCUKLARININ OKUMASI İÇİN İLÇE İLÇE BURS TOPLARDI
Dağ ilçelerinin çocukları okusun diye yıllarca elinde makbuzla esnaftan burs toplayan Kadir Kabran geçtiğimiz hafta yaşamını yitirdi. Bursa’nın büyük sivil toplum örgütlerinden DAĞDER’in gönüllülerinden Kadir Kabran geçirdiği rahatsızlık sonucu yaşama veda etti. Kabran’ın naaşı doğduğu topraklarda, Orhaneli’ye bağlı Göynükbelen’de defnedildi.
Kabran’ın ardından onun Bursa’nın Dağ ilçesi çocuklarının eğitimi için yaptığı fedakârlıklar konuşuluyor. Valilik izniyle DAĞDER tarafından bastırılan yardım makbuzları ile Orhaneli, Keles, Büyükorhan, Harmancık ve kent merkezinde burs toplayan Kabran, giydiği yöresel kıyafetlerle de derneğin hemen her etkinliğinde yörenin folklorik yüzü olmuştu.
DAĞDER yöneticiliğimiz sırasında birlikte çalışma fırsatı da bulduğumuz Kabran’a biz de yüce Allah’tan rahmet diliyoruz.
Merinos AKKM önündeki bir etkinlikte, birlikte Kabran’ın yerel kıyafetlerle göründüğü fotoğrafta, Bursa’nın deneyimli eski bürokratlarından İsmail Fedai ile kadın kollarının emektar ismi Firdevs Ferik Acar da yer alıyor. DAĞDER’in kadın emektarlarından Firdevs Ferik Acar da yöre kültürünün yaşatılması ve gelecek kuşaklara taşınması için çokça emek verdi. O da geçirdiği rahatsızlık sonucu şimdi evinden DAĞDER’i izliyor.
DAĞDER, büyüklüğüne yakışır biçimde emektarlarını unutmamalı ve vefa göstermeli.
14 İLÇEDEKİ HALILARI BÜYÜKŞEHİR YIKATACAK
Bursa Büyükşehir Belediyesi merkezdeki Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer dışında kalan 14 ilçenin camilerindeki serili halıları yerinde yıkatmak için ihaleye çıkıyor.
Büyükşehir Belediyesi, Kestel, Gürsu, Yenişehir, İnegöl, İznik, Orhangazi, Gemlik, Mudanya, Karacabey, Mustafakemalpaşa, Orhaneli, Keles, Büyükorhan ve Harmancık ilçelerindeki camilerin halılarının yerinde yıkanması amacıyla 600 bin metrekarelik temizlik hizmeti alım ihalesine çıktı.
Büyükşehir, ramazan ayı öncesi ve belirli periyotlarla camilerdeki halıları şartnamede öngörülen makine ve ekipmanlarla temizlenmesi için hizmet satın alacak.
Büyükşehir Belediyesi 10 ay süreli işin ihalesini 12 Aralık’ta gerçekleştirecek. İhale Büyükşehir’in sosyal medya mecralarından ve BBB TV’den canlı yayınlanacak.