Olay Gazetesi Bursa

Nereden nereye

Yıl 2009… BESOB Başkanı Arif Tak ve arkadaşları, Kestel Çataltepe’de çevresi yemyeşil doğayla örtülü, yaklaşık 5 bin dönümlük bir arazi üzerine son yılların en büyük yatırımını yapmak için kolları sıvamıştır. Ancak, karşılarında dişli bir muhalefet vardır. Kulakları çınlasın dönemin CHP İl Başkanı Gürhan Akdoğan, Parti Meclisi Üyesi Ali Nihat Irkörücü ve Büyükşehir Grup Sözcüsü Osman […]

Yıl 2009…

BESOB Başkanı Arif Tak ve arkadaşları, Kestel Çataltepe’de çevresi yemyeşil doğayla örtülü, yaklaşık 5 bin dönümlük bir arazi üzerine son yılların en büyük yatırımını yapmak için kolları sıvamıştır.

Ancak, karşılarında dişli bir muhalefet vardır.

Kulakları çınlasın dönemin CHP İl Başkanı Gürhan Akdoğan, Parti Meclisi Üyesi Ali Nihat Irkörücü ve Büyükşehir Grup Sözcüsü Osman Ayradilli, arkalarına  akademik odaları alarak sert bir muhalefete girişirler.

Muhalefet, “O bölgeden su havzaları geçiyor. Ayrıca kamulaştırılması planlanan yer tarım arazisidir. Hem lokasyon olarak da çok kötü bir bölge. Arabasının farını değiştirmek için hiç kimse oraya gitmez. Bu yatırım israf demektir” diyor, Tak ve arkadaşları ise, “Çoğu apartmanların altında, uygunsuz koşullarda çalışan küçük esnaf Çataltepe’de modern koşullarda üretim yapacak.  Hem kentteki görüntü kirliliği ortadan kalkacak hem de esnaf kazanacak” tezini savunuyordu.

Yani, Yeşilçam’ın meşhur Köprü filminde olduğu gibi BESOB yöneticileri kurmaya, muhalefet temsilcileri de kurdurmamaya kararlıdır.

 

***

 

Tabii taraflar bir birlerine gül atmıyor, aralarında sert tartışmalar geçiyor, hatta bir Büyükşehir Meclis oturumunda CHP’lilerin üzerine yürünüyor, iş Ankara’ya kadar taşınıyor, esnaf temsilcileri Akdoğan ve Irkörücü’yü Kılıçdaroğlu’na şikayet ederek, “Bu adamlar olduğu sürece esnaftan size oy, moy yok” diyordu.

 

***

 

Diğer yandan konu yargıya taşınmıştır.

Mahkeme, projeyi budayıp, alanın yarısında inşaat yapma hakkı verir.

Yani alan 5 bin dönümden yaklaşık 2 bin 800 dönüme inmiş ve projenin önünde hiçbir engel kalmamıştır.

 

***

 

 

 

Yıl 2011…

BESOB Sanayi Sitesi’nin temeli törenle atılır.

Siyasi iradeyi en üst düzeyde dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç temsil eder.

Belediye Başkanı ise Yener Acar’dır.

 

***

 

Yıl 2020…

Dün  Mustafa Bektaş ile röportaj yapmak için kameraman arkadaşım Bircan Örsel ile birlikte Muradiye Su Fabrikası’na gittik.

Bektaş ile odasında konuşurken, pencereden başımı uzattım ve bomboş bir arazi dikkatimi çekti.

Daha sonra Bektaş’ın hatırlatmasıyla, onlarca dönümlük boş arazinin, temeli 9 yıl önce atılan Büyük Esnaf Sitesi’ne ait olduğunu öğrendim.

Üzerinde büyük kavgaların yapıldığı sanayi sitesi arazisine  tam 3 bin 700 dükkan inşa edilecekken sadece 125 dükkan yükselmiş durumda.

Üstelik proje ortağı TOKİ, ‘bu işte ben yokum’ diyerek  çekiliverdi.

 

 

***

Peki kent merkezindeki kaportacı, tamirci, bıçakçı, yedek parçacı gibi esnafın taşınacağı  sanayi sitesi projesi rafa mı kalkıyor?

Nitekim Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır, bölgeye TOKİ eliyle konut yaptırtmak için esnaf temsilcilerine teklifini yaptı.

Henüz yanıt gelmedi ama TOKİ’nin de sıcak baktığı teklife ret yanıtı da verilmiş değil.

 

***

 

Özetle, sanayi sitesi olarak kamulaştırılan bölge, konut alanına dönüşürse sürpriz olmayacak!

 

Büyük Sanayi Sitesi’nin aktörleri ve muhalifleri nerede, ne yapıyor?

 

Gürhan Akdoğan: Bir zamanlar siyasette fırtına gibi esiyordu. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın prenslerindendi. Baykal görevine devam etse, milletvekili olması kaçınılmazdı. Hatta milletvekili listesini Ali Nihat Irkörücü ile birlikte yapacaklardı. Ancak Baykal gidince, Akdoğan’ın siyasi yaşamı bitmese de eski parlak günlerinden çok uzak. Gebze’deki bir fabrikada üst düzey yönetici olan Akdoğan, siyaseti sadece takip ediyor.

 

Ali Nihat Irkörücü: Benzer şeyleri Ali Nihat Irkörücü için de yazabiliriz. Baykal’ın genel başkanlıktan ayrılmasından kısa zaman sonra aktif siyasete veda ettiğini açıkladı. Siyasette partisine büyük emek verip, hiçbir yere gelemeyen ibretlik bir örnektir Irkörücü’nün öyküsü.

 

Arif Tak: Sanayi sitesi kavgası devam ederken de BESOB başkanı idi bugün de BESOB başkanı. Ve öyle anlaşılıyor ki uzun yıllar daha BESOB’un başkanı kalacak.

 

Yener Acar: 3 dönem belediye başkanlığı yaptı. “Kendi isteğimle aday değilim” dedi. Yani belediye başkanlığından emekli oldu.

 

Bülent Arınç: Aktif siyaset bıraktı. “Kendi isteğimle milletvekilliğine aday olmayacağım” açıklamasından sonra siyasetle de partisiyle de arasına mesafe koydu. Sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı İstişare Kurulu üyeliğine atandı. Bilmem temel atma töreninde yer aldığı Büyük Esnaf Sitesi’nin son durumu hakkkında bilgisi var mı?

 

Yol her şey değilse de çok şeydir

 

Elbette eğitim, sağlık kadar hayati değil.

Kuşkusuz yol olmaması dünyanın sonu değil.

Ancak yol çok şey demektir.

Mesela yılllar önce Ankara’ya giderken virajlı mı virajlı, dar mı dar eski İnegöl Yolu’nu kullanıyordunuz.

Dün de biz, kazalara davetiye çıkaran eski yolu kullandık mecburen.

Ve yolun değerini bir kez daha anladık.

 

AK Parti kongreleri

 

AK Parti’de ilçe kongre süreci tamamlanmak üzere.

Mudanya ve Büyükorhan kongreleri iki adaylı yapılacaktı ancak genel merkezin onaylamadığı adaylar divandan vize alamadı.

İkinci isimlerin aday olamamasında tüzüksel gerekçeler öne sürüldü.

Ancak iki isim aday olsaydı da sonuç farklı olmayacaktı.

Yani genel merkezin desteklediği güçlü aday sandıktan çıkacaktı.

O halde konuyu tartışmalı hala getirmeye ne gerek vardı?