Olay Gazetesi Bursa

Adab-ı Muaşeret – Görgü Kuralları

Arapça “işret” kökünden türeyen muaşeret; “iyi ve uygun hayat yaşama, insanlarla ülfet etme, iyi, güzel ve hoş geçinme” gibi anlamlara gelen bir sosyal ahlak terimidir. Muaşeret, “adap” ( edepler, usuller, terbiye kaideleri; davet) ile birlikte kullanıldığında, “ zaman içinde oluşan, topluma mal olan, mutlu, başarılı, faydalı, uyumlu yaşamanın gerektiği kurallar bütünü” veya “ iyiye,güzele,ve estetiğe […]

Arapça “işret” kökünden türeyen muaşeret; “iyi ve uygun hayat yaşama, insanlarla ülfet etme, iyi, güzel ve hoş geçinme” gibi anlamlara gelen bir sosyal ahlak terimidir.
Muaşeret, “adap” ( edepler, usuller, terbiye kaideleri; davet) ile birlikte kullanıldığında, “ zaman içinde oluşan, topluma mal olan, mutlu, başarılı, faydalı, uyumlu yaşamanın gerektiği kurallar bütünü” veya “ iyiye,güzele,ve estetiğe davet etmek” anlamına gelir.

Seyahat, ziyaret, yeme, içme, sohbet gibi gündelik hayata ait çeşitli örnek davranışlarla ilgili görgü kuralları. İnsanları birbiriyle kurdukları münasebetlerindeki karşılıklı saygılar.
Toplum içinde yaşayan insanın, uymak mecburiyeti hissettiği güzel ahlak, nezaket ve görgünün icaplarını, kendini kusur ve ayıplardan koruyacak, faziletli bir insan olmasını sağlayacak kaideleri ihtiva eden bir davranış disiplinidir.

Sosyal hayatta fertler arasındaki sosyal münasebetleri kolaylaştıran, münasebetlerde insani ölçüleri sergilemeyi sağlayan, eğitim ve terbiye yoluyla kazanılan, kültür ve fazilete dayanan estetik hayattır. Böyle bir hayatın hedefi ; toplum içinde yaşayan insanların birbirleriyle olan münasebetlerini iyi, güzel ve doğru değerler çerçevesinde, bir başka ifadeyle toplumun kültür yapısına ve hayat tarzına uygun bir biçimde düzenleyip, sosyal hayatta sosyal barış ve bütünleşmeyi sağlamaktır.

Adâb-ı Muaşeret örnekleri: 1) Kendini ve çevreni temiz tutmak. 2) Yalan, iftira, dedikodu yerine doğruyu söylemek. 3) Bütün insanlara karşı sosyal sorumlu olmak. 4) Herkese karşı ve özellikle hanımlara ve çocuklara karşı nazik, sevimli, güler yüzlü olmak. Bunlar çoğaltılabilir.

Ahlak Terimleri – Prof. Dr. Ali seyyar.
Batı İki Yüzlü- Sömürgeci ve Acımasızdır.

Batı dünyasının iki yüzlülüğünü, sömürgeci ve acımasızlığını tarih kayıt altına almıştır. Bir gün tüm çıplaklığıyla ortaya çıkacaktır.
İspanyol ve Portekizliler, Güney Amerika yerlilerini imha etmelerinden dört yüz yıl sonra Avrupa’dan gelme muhacirler Kuzey topraklarına yerleşirken , bu sefer milyonlarca Kızıl deriliyi katletmişlerdir. Bu büyük soykırım “ medeniyet” yapmak bahanesiyle menfaat uğruna işlenmiştir.

HERRERO
Herrero hâlen Nomibya ismiyle istiklaline kavuşturulmuş, eskiden Güney- Batı Afrika diye anılan ülke kabileleri. Burasını 1884’te almanlar ele geçirerek müstemleke yapmışlardı. 1903’te yerli halk müstemleke idaresine isyan etmiş, 1906’ya kadar süren bastırma hareketinde Almanlar 65.000 kadın çocuk zenciyi boğazlamışlardı.