Olay Gazetesi Bursa

Yemde anlamsız zamma dikkat!

Hammadde fiyatları düşerken yemin zamlandığına dikkat çeken Nuri Karaca, ''Üretici ve yetiştiricinin endişesi sanayicinin fiyatları aşağı çekmemesi ve devlete gidecek paranın sanayicinin cebine girmesidir'' dedi.

AYHAN FİDAN

Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Karaca, KDV’nin sıfıra düşürülmesi planlanan yemde anlamsız fiyat artışları olduğunu söyledi.

Karaca, yaptığı açıklamada, ”Son dönemde Birliğimize gelen şikâyetleri göz önünde bulundurarak yapmış olduğumuz incelemeler sonucu yem fiyatlarının anlamsız bir şekilde yüksek olduğunu tespit etmiş durumdayız. Anlamsız dememizin nedeni geçen yıl ile bu yılın hammadde fiyatlarını karşılaştırdığımızda büyük düşüşler gözlemlenirken yem fiyatlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8-12 arası daha yüksek olmasıdır” dedi. Yem üretiminde kullanılan soya küspesinin 680 dolardan 440 dolara, kepeğin fiyatı 500 liradan 390 liraya, ayçiçek küspesinin 700 liradan 570 liraya gerilediğine dikkat çeken Karaca, ”Mısır, arpa ve yemlik buğday gibi ürünlerde ise yüzde 5-10 arasında düşüşler yaşanmıştır” ifadelerini kullandı.

EKONOMİK İZAHI YOK

Yem üretiminde kullanılan ürünler arasında tek artışın yüzde 18’lik oranla mısır kepeğinde görüldüğünü anlatan Karaca, şöyle devak etti: ”Mevcut şartalarda yem fiyatları düşmesi gerekirken arttı. Bu durum hem üyelerimiz olan kırmızı et üreticilerini hem de süt hayvancılığı yapan üreticileri olumsuz şekilde etkilemekte, bunun tüketicilerimize yansıması olumsuz olmaktadır. Bugünlerde hasadı bitmek üzere olan mısır ürününde piyasa fiyatlarının geçen yıldan daha düşük olmasına karşın yem fiyatlarının artış göstermesinin hiçbir ekonomik izahının olamayacağı açıktır.”

BAKANLIK YAKINDAN İZLEMELİ

AK Parti’nin seçim bildirgesinde yer alan yem ve gübredeki KDV oranının sıfıra çekilmesi uygulamasının, Bakanlar kurulu kurulur kurulmaz gerçekleştirilmesini beklediklerini ifade ederek, şunları kaydetti: ”Şu anda bu iki girdinin piyasalarında büyük bir belirsizlik yaşanmakta olup, alışverişler asgari düzeyde olmaktadır. Bu konuda üretici ve yetiştiricinin endişesi sanayicinin fiyatları aşağı çekmemesi ve devlete gidecek paranın sanayicinin cebine girmesidir. Bakanlık KDV indiriminden sonra piyasaları yakından izlemeli, üreticiyi rahatlatmak için yapılan fedakârlığın haksız kazançlara yol açmasının önüne geçmesidir. Devlette istikrar, tarımda da sürdürülebilirliği sağlamak için 2. aşamada ve acilen mazottaki KDV ve ÖTV oranları düşürülmelidir.”