Olay Gazetesi Bursa

Yeniden yaratılan kent: Üsküp

Makedonya'nın başkenti Üsküp, 2000 yılından bu yana süre gelen yenileme çalışmaları ile tam anlamıyla bir turizm şehri olmuş.

AYKUT GÜNGÖR

 

Vardar Nehri’nin her iki yakasına kurulmuş olan Üsküp, adeta yeniden yaratılmış bir şehir. Makedonya Meydanı’nda yer alan dev bronz ve mermer heykeller, köprüler ve süs havuzların arasında gezerken kendinizi Guliver’in Devler Ülkesi hikayesinin içinde hissebilirsiniz. Skopje 2014 Projesi ile 2000 yılından bu yana süre gelen kenti yenileme çalışmaları Üsküp’ü tamamı ile turizm temalı bir şehir haline getirmiş. Turistlerin yoğun ilgisini çeken heykel ve düzenlemeler Makedonya halkı tarafından aynı ilgiyi görmek yerine önemli bir eleştiri konusu olmuş. Ülkede işsizliğin yüzde 30lar civarında iken bu tür heykellerin fuzuli ve yüksek maliyetlerinin düşünenlerin sayısı oldukça fazla. Arnavut kökenli Üsküplüler ise kendi tarihlerini simgeleyen Osmanlıdan kalan han, hamam, cami ve kale gibi eserlerin gölgede kalması için bu projenin yürütüldüğünü savunuyorlar. 2008 yılında Üsküp’ü ilk kez gördüğümde 2. kez gelmek için bir neden bulamaz iken ve yeniden tasarlanan kent merkezi Üsküp’ü Balkanların en önemli turizm merkezleri arasına girmesini sağlamış. Makedonların daha yoğun yaşadığı bölgelerde değişimin izleri oldukça net görünürken, Arnavutların yaşadığı Çayır Bölgesi ise 1950’lilerin Anadolu kasabası havasından çıkıp özgün bir turizm kenti şeklinde konuklarını ve sakinlerini ağırlıyor.

 

HER BÜTÇEYE UYGUN

 

10-15 yıl önce küçük bir Balkan kenti havasında olan Üsküp, artık Avrupa ve Balkanların ilgi gören bir turizm kenti olmuş. Üsküp’te hemen hemen her bütçeye uygun konaklama, eğlence mekanı ve restoran bulabilirsiniz. 33 metre yüksekliğinde atının sırtındaki Büyük İskender Heykeli,  Vardar’ın karşı kıyısındaki yine benzer büyüklükteki babasının heykeli 2. Filip ile birbirlerini selamlarken,  İskender’in annesi Olympias’ın İskender’e hamileliği ve büyüme sürecini anlatan dairesel heykeli de oldukça ilgi çekici. Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilen Üsküp’ün en önemli sembolü olan 13 kemerli Taş Köprü  550 yıldır hizmet verirken, geçtiğimiz yıllarda yapılan  Eye Bridge ve Art Bridge isimli köprüler Taş Köprü’nün yükünü paylaşmakta. Üsküp’te rüyadan uyanmak istemiyorsanız şehir merkezinden çok uzaklaşmayın.

Üsküp’ün imar ve restorasyon alanında Türkiye’de önemli bir pay üstlenmiş. Bursa Büyükşehir Belediyesi Üsküp’te bulunan Osmanlı döneminden kalan tarihi eserleri gün yüzüne çıkartıp yeniden yaşam bulmasını sağlarken, Bursa ve Türkiye’den bir çok girişimcide Üsküp’te önemli yatırımlar ile geçmiş ile bağının kopmamasını sağlamış. Kentin bir tarafında tüm dünya mutfağından yemekler yapan restoranlar, kafeler ve eğlence merkezleri yer alırken, Osmanlının izleri takip edip, taş kaplı sokaklarda geçmişle gelecek arasında gezinip kahvenizi yudumlamak isterseniz Arnavutların yoğun yaşadığı Çayır Belediyesi’nin olduğu Eski Şehir’de gezebilirsiniz. Üsküp’te her zevke hitap eden geniş bir yeme içme seçeneği mevcut, porsiyonlar Türkiye’ye göre neredeyse 2 kat olmasına rağmen fiyatlar ise yarı yarıya. Çayır Belediyesi’nde “Eski Türk Çarşısı”  olarak adlandırılan bölge ve çevresinde gece eğlenmek  için bir çok işletme yer almakta.