Olay Gazetesi Bursa

Yerli otomobil görücüye çıkacak

Yerli otomobil ilk kez İspanya'nın Barcelona şehrindeki MWC Fuarı'nda dünyaya tanıtılacak. Turkcell standında sergilenecek olan aracın tanıtımını TOGG CEO'su Gürcan Karakaş yapacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk test sürüşünü yaptığı ‘Türkiye’nin Otomobili’ Avrupa sahnesinde boy gösterecek. Tasarımıyla ve özellikleriyle otomobil piyasasını sallayan yerli otomobil ilk kez İspanya’nın Barcelona kentinde düzenlenecek MWC Fuarı’nda dünyaya tanıtılacak. Barcelona’da 24-27 Şubat tarihlerinde gerçekleşecek teknoloji fuarında aracın tanıtımını Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) CEO’su Gürcan Karakaş yapacak. Araç, TOGG’da yüzde 19 hissesi bulunan Turkcell’in standında sergilenecek. Turkcell Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serkan Öztürk, yaptığı açıklamada, ‘’Barcelona’ya arabamızı götüreceğiz, göstereceğiz. İlk defa yerli arabamızı tanıtma fırsatı bulacağız” dedi.

2030’DA 1 MİLYONU AŞACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin yerli elektrikli otomobilinin 2022-2023’te yollarda olmaya başlayacağını söyledi. Hem elektrikli araç kullanımı hem de elektrikli şarj istasyonlarına ilişkin planlamaların yapıldığını belirten Dönmez, ‘’Türkiye’de 2030 yıllarında 1 milyonun üzerinde elektrikli otomobil olacağını öngörüyoruz. Buna göre de şebekede hazırlıklarını planladık. TOGG yönetimi bize planlarını aktardı ve bizim arkadaşlarla birlikte çalışıyorlar. Burada yavaş şarj dediğimiz istasyonlarda şebekeye çok büyük bir etki olmasını beklemiyoruz ama asıl konu hızlı şarj istasyonlarının lokasyonu. Bu istasyonlarla arabanın hızı ve kapasitesine göre 15-20 dakikada hızlı şarj etme imkanı olacak. Burada da şebekeyi saatlik olarak 50-100 kilovat yüklemeniz gerekiyor” dedi.

STANDARDI OLMASI GEREK

Söz konusu kapasitelerin üretim tarafında arz güvenliği için problem olmadığını dile getiren Bakan Dönmez, ‘’Problem, şarj istasyonu kurulmak istenen noktadaki şebekenin altyapısında olabilir ki bu da bir planlama gerektiriyor. Hedefimiz bu tarihe kadar 1 milyon adet şarjı yavaş, orta ve hızlı olmak üzere dağıtım şebekesine etkilerini değerlendirdikten sonra bir planlamayla yapmak. TOGG sadece büyük şehirlerden değil Anadolu ve kırsaldan da fazla talep aldığı için, şarj istasyonlarının en ücra beldelere kadar olmasında fayda var” diye konuştu. Şarj istasyonlarının bir standardı olması gerektiğine dikkati çeken Dönmez, bu alanlarda araç plakalarının tanımlı olabileceğini, böylece ülkenin herhangi bir yerinde bu hizmet alındığında faturanın plakaya bağlı bir hesaba gönderilebileceğini anlattı.

AKARYAKIT İSTASYONLARINA İZİN VERDİK

Akaryakıt istasyonlarının da elektrikli şarj istasyonu kurmak için hazır olduğunun altını çizen Dönmez, istasyonlara bu konuda izin verdiklerini vurguladı. Fatih Dönmez, şöyle devam etti: ‘’Hatta bazı ilçelerde akaryakıt istasyonlarının şarj istasyonu bulundurmasını belki de zorunlu tutacağız. Serbest girişimci gelip, ‘şarj istasyonu kuracağım’ demediyse o bölgede, biz de akaryakıt istasyonlarına bunu kamu hizmeti olarak görmelerini söyleyeceğiz. Ama bu hizmetin tabii bir karşılığı olacak. Bir kâr merkezi olarak da değerlendirilebilir. Bunun dışında alışveriş merkezlerinde, dinlenme tesislerinde araçlar şarj edilebilecek.”