AB ülkelerinde Müslüman karşıtlığı sistemleşti

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri öncesi bazı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde başörtüsünün yasaklandığı kanunlarla Müslüman karşıtlığı oya dönüştürülmeye çalışılıyor.

AB ülkelerinde Müslüman karşıtlığı sistemleşti

AP seçimleri öncesi ‘Müslüman karşıtlığı’nın yasal düzenlemelerle sistemleşmesi tepki çekiyor.

AB vatandaşları, 23-26 Mayıs’ta sandığa giderek yeni AP üyelerini seçecek. Aşırı sağın giderek güçlendiği kıtada Müslüman karşıtlığı, seçimler öncesi sadece söylem veya zaman zaman görülen saldırılarla sınırlı kalmayarak yasal düzenlemelere de yansıdı. Bu değişikliklerle İslamofobi, artık daha fazla hükümet politikalarına etki ederken Müslümanlar da seçim malzemesi haline getirildi.

AVUSTURYA İLKOKULLARDA BAŞÖRTÜSÜNÜ YASAKLADI…

Bunun en son örneklerinden biri, aşırı sağcıların iktidarda olduğu Avusturya’da görüldü. Seçimlerden sadece bir hafta önce Avusturya parlamentosu, ilkokullarda başörtüsü yasağını onayladı.

Sağ popülist Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ve aşırı sağcı Özgürlük Partisinin (FPÖ) parlamentodan geçirdiği düzenlemeyle ilkokul öğrencilerine yönelik başın tamamen ‘dini ya da ideolojik bir kıyafetle’ örtünmesi yasaklandı.

440 EURO VEYA 2 HAFTA HAPİS…

Yasada, ‘başın tamamı’ vurgusu yapılarak, Yahudilikte kafanın bir kısmını örten “kipa” ve Sih inancına mensup çocukların saçlarını kapatmak için taktığı “patkanın” yasaklanmaması, yasanın Müslümanlara yönelik kurumsal ve sistemli ayrımcılığın en belirgin göstergesi olarak görüldü. Müslümanların hedef alındığı düzenlemeyle 10 yaşına kadar çocukların başörtüsü takmaları yasaklanırken, yasağa aykırı davranan ailelerin 440 avro para ya da 2 haftaya kadar hapis cezasına çarptırılacağı ifade edildi.

FRANSA’DAKİ OKUL GEZİLERİNDE BAŞÖRTÜLÜ ANNELER OLMAYACAK…

Fransa’da ise Senato, hükümetin hazırladığı okul yasası kapsamında okul gezilerinde öğrencilere refakat eden annelerin başörtüsü takmasını yasaklayan maddeyi onayladı. Merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisinin (LR) teklif ettiği madde, 100 ‘hayır’ oyuna karşı 186 ‘evet’ oyuyla kabul edildi. Yürürlüğe girmesi için Ulusal Meclis’te de onaylanması gereken düzenlemeyle okul gezilerinde laikliğin uygulanmasına ilişkin yasal bir boşluğun doldurmasının amaçlandığı savunuldu. Fransa Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer ise, maddenin Danıştayın kararına aykırı olduğunu ve okul gezilerinin geliştirilmesine ilişkin pratikte birçok sorunu ortaya çıkaracağını söyledi. Bu konuda bir yasanın yanlış olabileceğini ancak bu maddeyi savunanlara saygı duyduğunu belirten Blanquer, okul gezilerinde ebeveynlerin dini semboller taşımaması için elinden geleni yapacağını vurguladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X