ABD’den YPG’ye kritik ziyaret

TSK’nın Afrin operasyonu devam ederken, YPG kontrolündeki Rakka’ya CENTCOM Komutanı Votel ile USAID Başkanı Green kritik bir ziyaret gerçekleşti.

ABD’den YPG’ye kritik ziyaret

İkili, savaşın bittiğini, ama asıl işlerinin şimdi başladığını, yeniden inşa değil, istikrar kazandırmak için çalışacaklarını söyledi.

Kısa bir süri önce Türkiye’nin Afrin’e yönelik Zeytin Dalı harekatından ‘endişe’ duyduğunu açıklamış olan Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) Joseph Votel, ile ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) Başkanı Mark Green Rakka’yı ziyaret etti.

Sürpriz ziyaret sırasında iki isim  PYD/YPG’nin omurgasını oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’nin (SDG) kontrolüne geçen Rakka’da yaklaşık 7 saatlik incelemelerde bulundu. DEAŞ’tan kurtarılmasının ardından ilk kez ziyaret ettiği Rakka’da DSG komutanlarıyla görüşen Votel veMark Andrew Green, daha sonra sığınmacıların kaldığı Ayn İsa kampına geçti.

‘TEKRAR DÜŞMESİ ENGELLENMELİ’

CENTCOM Komutanı Joseph Votel, ABD öncülüğündeki koalisyonun yoğun hava saldırıları yüzünden taş taş üzerine kalmayan Rakka’da, ‘şimdi savaştan da zorlu bir aşamaya geçildiği, yerel halkın tekrar kontrolü ele alması ve kentin bir kez daha aşırılıkçıların eline düşmesinin engellenmesi gerektiği” mesajını verdi.

‘İŞİMİZ BİTMEDİ’

Rakka’nın merkezinde yer alan ve DEAŞ’ın toplu infazlarına sahne olan stadyumda açıklamalarda bulunan CENTCOM Komutanı, ‘Savaş tamamlandı; fakat işimiz, burada henüz bitmedi. ABD, Avrupa ve diğer ülkelerin BM gözetiminde Cenevre’de yürütülen barış görüşmelerini desteklemelerini ve DEAŞ’la mücadeleyi devam ettirmesini istiyoruz” dedi. Büyük yıkımların gerçekleştiği Suriye’deki kentlerin ayağa kaldırılması gerektiğini, bunun için uluslararası yardım gerektiğini söyledi.

‘İSTİKRAR KAZANDIRMAK’

Rakka ve Ayn İsa turunun ardından telefonla Reuters’e konuşan Green de ”Halkın artık evlerine dönmek istediği noktaya geldik, bundan faydalanıp ilerlemeliyiz. Bizim misyonumuz yeniden inşa etmek değil, istikrar kazandırmak” dedi. Mayınları temizleyip elektrik-su gibi temel hizmetlerin verilmesini sağlayarak sivillerin evlerine geri dönmesine yardımcı olacaklarını ve yapılacak çok iş olduğunu anlatan USAID Başkanı, müttefikleri yardım etmeye seferber etmek için Avrupa’yı turlayacağını belirtti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X