Akciğer kanserinin ilk  belirtisi öksürük olabilir

Çoğu kimsenin önemsemediği öksürük aslında bu hastalığın ilk belirtisi olabilir.

Akciğer kanserinin ilk  belirtisi öksürük olabilir

Akciğer kanserinin en sık görülen nedenleri arasında sigaranın geldiğine dikkat çeken Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Köksal Yurda Eken, “Sigara dumanında 4 binden fazla kimyasal ve 70’den fazla da kanser oluşumuna neden olan madde olduğu bilinmektedir. Çoğu olguda hastalık yıllar içinde yavaş olarak gelişir. Çoğu kimsenin önemsemediği öksürük aslında bu hastalığın ilk belirtisi olabilir” diye konuştu.

Eken, Akciğer kanserinin, akciğer hücrelerinin anormal hale gelmesi ve kontrolsüz çoğalmasıyla oluşan bir hastalık olduğunu söyledi. Sonraki aşamada kontrolsüz çoğalan bu hücrelerin çevre dokulara ve akciğer dışındaki organlara yayılabildiğini belirten Op. Dr. Köksal Yurda Eken, “Aslında bu hastalık çağımızın vebası diyebiliriz  ve hatta 21’nci yüzyılın en önemli ölüm nedenleri arasında ilk üçte yer alıyor” dedi.

Akciğer kanserine neden olan faktörlerin başında sigara kullanımın geldiğini işaret eden Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Köksal Yurda Eken, sigara dumanında 4 binden fazla kimyasal ve 70’den fazla da kanser oluşumuna neden olan madde olduğuna dikkat çekti. Eken, hastalığın diğer sebepleri arasında hava  kirliliğinin, radon gazının, geçirilmiş enfeksiyonların ve genetik yatkınlığın da yer aldığını dile getirdi.

Hastalığın tanısı ve tedavisi hakkında da açıklamalarda bulunan Op. Dr. Köksal Yurda Eken, “Halk arasında kansere bıçak vurulmaz diye yaygın ve yanlış bir inanış vardır. Bu hastalıktan kurtuluşun belki de en büyük umudu cerrahi girişim yapılabilir dönemde olmaktır. Tedavide ilk ve gerçek umut cerrahidir. Zamanında ve yeterli cerrahi işlem hastalıktan tamamen kurtulmanızı sağlayabilir. Burada iki önemli nokta var; birincisi zamanlama ikincisi cerrahtır” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X