Alman otomotiv devi Bursa’yı mı seçecek İzmir’i mi?

Alman otomotiv devi Volkswagen, büyük çapta üretim ve ihracat potansiyeline sahip, binlerce kişinin çalışacağı Türkiye fabrikasını Bursa’da mı yoksa İzmir’de mi kuracak?

Alman otomotiv devi Bursa’yı mı seçecek İzmir’i mi?

Volkswagen’in uzun süredir beklenen Türkiye yatırımı için önümüzdeki aylarda çok önemli bir karar vermesi bekleniyor.

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz Volkswagen’in Türkiye kararında iki kentin öne çıktığını belirttiği köşesinde okurlarına konuyla ilgili son gelişmeleri aktarıyor.

Volkswagen’in gözü Bursa’da ama Torbalı’da arazi önerildi

Açıkçası… Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ali Ermut’un hafta sonu Almanya’nın önde gelen gazetesi Frankfurter Allgemeine Zeitung’a yaptığı açıklamalar Bursa için tam bir sürpriz oldu.

Konu şu:

Dünya deva otomotiv firmalarından Volkwagen’in öncelikle bünyesindeki Seat ve Skoda otomobillerini Türkiye’de üretmek istiyor.

Bunun için de…

Firma; Tofaş, Oyak Renault gibi otomobil ve Karsan gibi hafif ticari araçlar yanında Güleryüz, Tezeller ve Boztekin gibi otobüs üreticilerine ev sahipliği yaptığı için Türkiye’nin Detroit’i olarak bilinen Bursa’yı en ideal kent gördü.

Çünkü…

Bursa’da hem otomotiv sanayinin çok etkili altyapısı ve yan sanayi var, hem de üretim anlamında otomotiv kültürü olan bir kent. Bu da yetişmiş eleman sorunu açısından önemli avantaj sağlıyor.

İşte…

Volkswagen’in girişimlerini ilk olarak 26 Şubat günü bu sütunlarda adını açıklamadan duyurduk. Geçmiş dönem Başbakan Yardımcısı olan TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, yerli otomobilin Bursa’ya yönelmesi yanında otomotiv devi gelişini kamuoyuyla paylaştı:

“Avrupa’nın büyük bir otomotiv üreticisi Bursa’ya fabrika kurmak istiyor. Onun yerini belirleme çalışmaları da sürüyor.”

Ardından…

30 Mart günü yine bu sütunlarda heyecana yol açan gelişmeyi aktardık:

Dünya otomotiv devleri arasında yer alan Volkswagen de otomobil üretmek için Türkiye’de planladığı fabrikasını altyapısı nedeniyle Bursa’da yapmak istiyor.

Hatta…

Bu yönde bazı adımların atıldığı ve Bursa’da ilgili kurum ve kuruluşlarla ilk temasların kurulup uygun yer arayışı başladığı kulağımıza geliyor.

İşte…

Bursa’daki ilgili kurumlar uygun yer aramayı sürdürürken, Opel firmasının 1989’da üretime başlayıp 2000’de kapattığı İzmir Torbalı’daki fabrikasının bir başka Alman şirketi Volkswagen’e önerilmesi Bursa’yı ilgilendiriyor.

Yazının tamamı ve Ahmet Emin Yılmaz’ın köşesindeki diğer yazılar için tıklayınız…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X