Avrupa ordusu için ilk adım

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Almanya Başbakanı Merkel, 56 yıl sonra iki ülke arasında yeni bir dostluk ve işbirliği anlaşması imzalandı. 

Avrupa ordusu için ilk adım

Alman Şansölye Merkel, Alman-Fransız İş Birliği ve Entegrasyon Anlaşması ile Avrupa ordusu için ilk adımı attıklarını açıkladı.

Avrupa Birliği’nin iki ana motor ülkesi Almanya ve Fransa birliğin entegrasyonunu daha ileri taşımak adına aralarındaki ilişkiyi ve yakınlığı tazelemek üzere Aachen Dostluk Antlaşması’nı imzaladı.

1963 yılında Fransa Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle ve Almanya Başbakanı Konrad Adenauer’in imzaladıkları Elysee Antlaşması’nı tamamlayıcı nitelikteki 28 maddeli yeni dostluk anlaşması ekonomi, savunma ve Avrupa politikalarındaki ikili işbirliğinin artırılmasını amaçlıyor..

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından Aachen kentinde imzalanan anlaşma, bürokratik engellerden arındırılmış ‘Fransız-Alman ortak ekonomik bölgesi’ oluşturulması, silah ihracatında ortak kuralların belirlenmesi, halklar arasındaki ilişki ve ortak inisiyatiflerle şehir kardeşliğinin teşviki için bir fon kurulmasını öngörüyor.

İLK ADIM ATILDI

Alman Şansölye Merkel, Macron ile birlikte düzenlediği basın toplantısında ‘Yeni Fransız-Alman anlaşması Avrupa Ordusu için atılan bir adım olma niyetini taşıyor’ dedi.

İmzalanan anlaşma, birlikte iki ülke savunma ve kalkınma politikalarında ortak bir kültür ve işbirliği geliştirmeyi taahhüt ederek bir saldırı durumunda ve ihtiyaç durumunda birbirlerine askeri araç gereç ve farklı kapasitelerini kullandırma sözü veriyor.  

Elbette NATO’nun beşinci maddesi bunu hali hazırda sağlıyor ancak NATO’nun dışında da iki ülkenin böyle bir angajmana girmesi kurulması için uzun zamandır siyasi girişimler ve çabalar gösterilen Avrupa ordusunun temellerini atmakla ilgili. Bunun için antlaşmadaki en somut adımlardan biri ‘Fransız-Alman Savunma ve Güvenlik Konseyi’nin kurulacak olması.

MACRON’UN FİKRİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un gündeme getirdiği ortak ordu fikri, Avrupa Birliği ülkelerini ikiye bölmüştü. Macron’a ilk destek, Almanya Şansölyesi Angela Merkel’den gelmişti. Merkel, ‘Bir gün gerçek bir Avrupa ordusu kurulması vizyonu üzerine çalışmalıyız’ demişti.İspanya, İtalya, Çekya ve Macaristan gibi ülkeler de ortak ordu fikrine sıcak baktıklarını açıklamıştı.

Neden Aachen şehri

Antlaşmanın Aachen’da imzalanmasının önemli bir sembolik değeri ver çünkü burası geçen yüzyıllar içerisinde iki güç arasında defalarca el değiştirdi. Günümüzde Aachen olarak bilinen bölge Fransız tarihinde Aix-la-Chapelle olarak geçiyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X