Belene Toplama Kampı’ndaki asimilasyona tazminat

Bulgaristan’da 1989’da devrilen eski komünist rejimin uyguladığı asimilasyon kampanyasıyla ilgili 26 yıldır süren davada bir Müslüman, 50 bin Euro tazminat alacak.

Belene Toplama Kampı’ndaki asimilasyona tazminat

Sofya İl Mahkemesi, temyiz süreci nedeniyle açık kimliği verilmeyen Ş.S.M’ye 50 bin Euro tazminat ödenmesine hükmetti.

Hakim Dayana Topalova, gerekçeli kararında, eski komünist rejim sırasında ülkedeki Türk ve Müslümanların isimlerinin Slav isimlerle zorla değiştirildiğini, dini ibadetlerini yerine getirmelerinin de yasakladığını belirtti.

Topalova, “Asimilasyon kampanyasıyla ilgili ana dava, çeşitli pürüzler yüzünden iki kez zaman aşımına uğramış. Ancak davayla ilgili işlemlerin neredeyse bir insan ömrü kadar geciktirilmesini haklı gösterecek kabul edilebilir hukuki bir gerekçe olamaz.” ifadelerini kullandı.

Rejim karşıtı olarak sürüldüğü Belene Toplama Kampı’nda psikolojik baskı altına tutulan ve sağlığı bozulan Ş.S.M’ye ilk aşamada tazminatının 2 bin 500 Euro’su ödenecek.

Bulgaristan’da etnik ve dini azınlıkların bulunmadığını iddia eden devrik diktatör Todor Jivkov’un rejimi, ülkedeki Türk ve Müslümanlara karşı “Yeniden Doğuş Süreci” adlı asimilasyon kampanyasını uygulamıştı. Türkiye, 1989’dan sonra Bulgaristan’ı terk eden 350 bini aşkın Bulgaristan Türküne kapılarını açmıştı.

Eski rejimin asimilasyon kampanyasına karşı ana dava, 1991 yılında açılmıştı. Davanın sanıkları eski Devlet Başkanı Todor Jivkov, İçişleri Bakanı Dimitar Stoyanov, Dışişleri Bakanı Petar Mladenov ve Politbüro Üyesi Penço Kubadinski’den hiçbiri artık hayatta değil. 2001-2004 arasında davacı olan 446 kişiden 312’sinin ifadeleri alınmış, adli işlemlerin sekteye uğramasından dolayı 134 kişinin ifadeleri alınamamıştı. Bu nedenle ana davada, henüz sonuca ulaşılamadı.

Davanın, ülkenin adalet sisteminde emsal oluşturması bekleniyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X