Bursa ve yurt genelinde 1 Mayıs böyle geçti

Bursa ve Türkiye genelinde 1 Mayıs, davul, zurna ve tulumla halaylar ve sloganlar eşliğinde kutlandı.

Bursa ve yurt genelinde 1 Mayıs böyle geçti

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Öğle saatlerinde Altıparmak’taki Atatürk Stadyumu Meydanı’nda toplanan gruplar, saat 14.00’de Darmstadt Caddesi üzerinden Kent Meydanı’na yürüdü. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile Türk Tabipler Birliği (TTB) öncülüğündeki gruplara, çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcisi de eşlik etti. Kortejde yer alan emekçiler, ‘Yaşasın 1 Mayıs alanlardayız’, ‘Hak, hukuk, adalet’, ‘Kıdem tazminatımızı gasp ettirmeyiz’ ‘Kıdeme uzanan eller kırılsın’, ‘Yaşasın onurlu mücadelemiz’ sloganları attı.

EN GENİŞ KATILIMLI 1 MAYIS

Bursa 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı İrfan Açık, Kent Meydanı’ndaki konuşmasında mutlu ve coşkulu olduklarını söyledi. Yaşanan bu kadar sorunun arasında 1 Mayıs’ın daha anlamlı hale geldiğini kaydeden Açık, ”Meydanlar dolu. Yaklaşık 20 bin kişi olarak Bursa’da yürüyoruz. En geniş katılımlı 1 Mayıs kutlamasını yapıyoruz. Gündeme getirdiği kıdem fonu olayını reddediyoruz” dedi. Kent Meydanı’nda toplanan gruplar Hozan Beşir konseri sonrası olaysız şekilde dağıldı. Edinilen bilgiye göre Bursa’da 1 Mayıs için yaklaşık 3 bin polis görev yaptı. 20 bin civarında emekçi yürürken, meydanda ise 5 bin kişi toplandı.

1 MAYIS MESAJLARI

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Türkiye genelinde gözaltılar olsa da sorunsuz sorunsuz geçti. Ancak Şanlıurfa’daki kutlamalara giderken meydana gelen ölümlü kaza herkesi yasa boğdu. Konfederasyonların ve sendikaların başkanları, ilk olarak 42 yıl önce hayatını kaybeden 34 kişi anısına Kazancı Yokuşu’na karanfil, Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bıraktı. Kutlamalar, farklı illerdeki alanlarda devam etti. Yetkililer alanlardan önemli mesajlar verdi.

Kıdem bizim son kalemiz

TÜRK-İŞ üyeleri sanayi kenti Kocaeli’deki 15 Temmuz Milli İrade Meydanı’nda bir araya geldi. Bursa’dan da çok sayıda işçinin katıldığı kutlamalarda konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, kıdem için bu şehirde olduklarını vurguladı. Türkiye’yi yönetenlere, Meclis’e, kamuoyuna seslendiğini dile getiren Atalay, ”3 bin lira brüt ücret alan bir kardeşimiz 250 lira yemek parası, 250 lira yol parası; 3 bin 500 lira. Bu kardeşimiz 25 sene çalışabilirse alacağı kıdem 86 bin lira. Bu ülkede kıdemle ilgili olan insan sayısı 40 milyon. Bu ülkenin yarısıyız. Buradan bir daha sesleniyorum. Kıdemin nokta kadar geri gidişini aklınıza getirmeyin. Mevcut yapıya nokta kadar dokundurmayız. Fon diyorlar, geçmişte fonların akıbetini biliyoruz. Kıdem bizim son kalemiz” dedi. Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili sorunun ne zaman çözüleceğinin merak edildiğini kaydeden Atalay, ”Bir yerden başlamak lazım” ifadelerini kullandı. Kocaeli’deki kutlamalarda Türk-İş Başkanlar Kurulu, 38 sendika üyesi genel başkanı ve şube başkanları katıldı. Kalabalığın davul-zurna eşliğinde halaylar çekmesiyle renklenen program, Genel Başkan Ergün Atalay’ın alandakilere kırmızı karanfil dağıtmasıyla son buldu. 

İnsan onuruna yaraşır bir yaşam istiyoruz

Türkiye Kamu-Sen, Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun’a çıkışının 100’üncü yılı dolayısıyla 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü bu kentte kutladı. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, burada yaptığı konuşmada, toplumdaki kutuplaşmaların son bulması gerektiğini anlattı. Kahveci, ‘Milli birlik ve beraberliğimiz için bütün azmimizle çalışacağız. Devletimizin tüm kurumlarının hukuk devleti anlayışıyla hareket etmesi için kararlılıkla mücadele edeceğiz. Toplu pazarlık ve örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılsın, vatandaşlarımızın yüzü gülsün diye daha çok çalışacağız. Huzurlu ve insan onuruna yaraşır bir yaşam istiyoruz’ dedi. Adil bir gelir dağılımı ve enflasyon kadar zam çıkmazından kurtulmak istediklerinin altını çizen Kahveci, ‘Nimette de külfette de adalet olsun. Memurun, işçinin, emeklinin sorunlarını hasıraltı etme, gündemi saptırma amacı güdenler, çalışanlara ve sendikacılığa en büyük darbeyi vurmaktadır’ ifadelerini kullandı. Kahveci, konuşmasının ardından alandakilere karanfil dağıttı.

Hak-İş ve Memur-Sen’in kutlaması yarıda kesildi

Hak-İş ve Memur-Sen konfederasyonlarınca Şanlıurfa 18 Mart Çanakkale Caddesi’nde ortak program düzenlendi. Program, Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinden 1 Mayıs programına katılmak için Şanlıurfa’ya gelen bir grubun trafik kazası geçirmesi nedeniyle yarıda kesildi. Şanlıurfa’daki 1 Mayıs programı saat 09.00’da saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. 1 Mayıs Bildirisi’nin gençler tarafından okunmasının ardından Kuran-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün selamla konuşmasının ardından sahneye Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan birlikte çıktı. Yalçın, Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinden 1 Mayıs programına katılmak için Şanlıurfa’ya gelen bir grubun trafik kazası geçirdiğini belirterek, kazada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diledi. Arslan da kaza nedeniyle programı tamamlayacaklarını belirterek, büyük üzüntü duyduklarını ifade etti. Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın ve Hak-İş Genel Başkanı Arslan, kazada yaralananları hastanede ziyaret etmek için alandan ayrıldı.

Kriz bahanesiyle işten çıkarmalar yasaklanmalı

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB önderliğinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla İstanbul’da düzenlenen kutlama, Bakırköy Halk Pazarı’nda yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da hazır bulunduğu Bakırköy’deki program, DİSK Korosu’nun 1 Mayıs marşını seslendirmesiyle başladı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, konuşmasında, Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs kutlamalarına kapatılmasını eleştirdi. Herkesin iş güvencesi olması gerektiğini de ifade eden Çerkezoğlu, şöyle devam etti: ‘Kriz bahanesiyle işten çıkarmalar yasaklanmalı, çalışma saatleri düşürülmeli, grev hakkı tam ve eksiksiz olarak tanınmalıdır. Haksız, hukuksuz KHK’lar ile güvenlik soruşturmalarıyla işinden edilenler görevlerine iade edilmelidir. Taşeron işçiler kamu işçisi olarak kadroya alınmalı. Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyeti ortadan kaldırılmalıdır. Vergi adaletsizliğine son verilmeli. Asgari ücretliden vergi alınmamalı. Göçmen işçilerin emeklerinin sömürülmesine son verilmeli. Son kalemize, kıdem tazminatımıza el uzatılmamalı” dedi. KESK Eş Başkanı Aysun Gezen ise emekten, barıştan, demokrasiden, laiklikten yana olanların ittifakını kuracaklarını söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da eşi Dilek İmamoğlu ile platforma çıkarak halkı selamladıktan sonra ‘Yaşasın 1 Mayıs’ sloganı attı. 

TAKSİM’DE GÖZALTILAR

Beyoğlu’nda pankart açıp slogan atarak Taksim Meydanı’na girmeye çalışan gruptakiler polis müdahalesinin ardından gözaltına alındı.
Sıraselviler Caddesi’nden, ‘Kahrolsun faşizm, yaşasın 1 Mayıs’ yazılı pankart açan Devrimci Gençlik Dernekleri üyesi 14 kişilik grup,  ‘Meydanlar halka kapatılamaz’, ‘Yaşasın Taksim direnişimiz’ şeklinde sloganlar atarak yürüyüşe geçti. Taksim Meydanı’na yaklaşan grubu polis ekipleri durdurdu. Uyarılara rağmen alana meydana yürümeye çalışan gruptakilerle polisler arasında arbede yaşandı. Bunun üzerine gruba müdahale eden polis ekipleri, eylemcilere müdahale etti. Bu kapsamda, Beşiktaş’ta 55, Beyoğlu’nda 29, Şişli’de 38, Kağıthane’de 4, Bakırköy’de 1 olmak üzere 127 kişi gözaltına alındı.

SARI YELEKLİLER FRANSA’YI KARIŞTIRDI

Fransa’da Sarı Yelekliler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde sokaklara akın etti. Başkent Paris’te polis göstericilere müdahalede bulundu. Fransa genelinde gösteriler nedeniyle güvenlik önlemleri üst seviyeye çıkarken, çok sayıda gösterici gözaltına alındı.

KIZIL MEYDAN’DA RENKLİ GÖRÜNTÜLER

Rusya’nın başkenti Moskova’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Kızıl Meydan’da yürüyüş düzenlendi. İşçi sendikalarının öncülüğündeki yürüyüşe, yaklaşık 100 bin kişi katıldı. Yürüyüşe katılanlar, ellerindeki çiçek, balon ve bayraklarla renkli görüntüler oluşturdu. Törende, zam, gençler için istihdam ve iş yeri güvenliğinin sağlanması gibi taleplerde bulunuldu.

ATİNA’DA ABD’YE PROTESTO

Yunanistan’da başkent Atina ve diğer büyük şehirlerde binlerce işçi ve öğrenci, 1 Mayıs kutlamaları kapsamında meydanlarda toplandı. Atina’da çalışanlar, parlamentonun bulunduğu Sintagma Meydanı’na kadar yürüdü. Bazı aşırı sol gruplar ise NATO karşıtı sloganlar atarak ABD’nin Atina Büyükelçiliği önünde eylem yaptı.

BRÜKSEL’DEKİ YÜRÜYÜŞTE GÖÇMENLER DE YER ALDI

Belçika’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları kapsamında çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Brüksel’de geleneksel 1 Mayıs yürüyüşüne Adalet Sarayı önünden başlandı, yürüyüş Ruouppe Meydanı’nda sona erdi. Yüzlerce insanın katıldığı yürüyüşte göçmenler de yer aldı. Yürüyüşte katılan işçiler üzerinde Fransızca ‘Yaşasın 1 Mayıs’ yazan pankart açtı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X