1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Gıdaya dikkat!
Gıdaya dikkat!

Gıdaya dikkat!

59 et ve süt ürünü, bal, fıstık ezmesi, bulgur, baharat ve zeytinyağında taklit ve tağşiş; 11 takviye edici gıda, kahve ve enerji içeceğinde ise ilaç etken maddesi tespit edildi.

A+A-
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, 59 parti üründe taklit ve tağşiş yapıldığı, 11 parti üründe ise ilaç etken maddesi eklendiği tespit edildi. Söz konusu işletmeler ve ürünlerinin parti numaraları, Bakanlığın internet sitesinde açıklandı.
 
Taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen 59 parti ürün için (et ürünü, süt ürünü, bal, fıstık ezmesi, bulgur, baharat, zeytinyağı) ilgili firmalara 13 bin 304 lira idari para cezası uygulanmasına ve ürünlerin mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verildi.
 
11 ÜRÜN TOPLATILIYOR
 
Sağlığı tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş ürünlerle ilgili laboratuvar analizleri neticesinde ilaç etken maddesi içerdiği tespit edilen 11 parti ürün için ise (takviye edici gıda, kahve ve enerji içeceği) masrafları sorumlusuna ait olmak üzere piyasadan toplatılmasına ve ürünlerin mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verildi.
 
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU
 
Söz konusu ürünleri üreten ve piyasaya arz edenler hakkında Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Türkiye'de gıda güvenliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önüne geçilmesi, tüketici sağlığının korunması, sektörde haksız rekabetin ve kar hırsının engellenmesi amacıyla mevzuatta ve resmi kontrol uygulamalarında yeni uygulamalar hayata geçirildi. Gıda Güvenliği Bilgi Sisteminin kurulması, 174 Alo Gıda Hattı'nın açılması, riske dayalı denetim sistemine geçilmesi gibi çalışmalar sonucunda 2002'de 39 bin denetim yapılırken, Ekim 2014'te bu rakam 475 bine ulaştı.
 
10 AYDA 195 ÜRÜNE ULAŞTI
 
Denetimler sonucunda bu yılın 10 ayında 155 parti üründe taklit ve tağşiş yapıldığı, 40 parti üründe ise ilaç etken maddesi eklendiği tespit edildi.
 
HANGİ ÜRÜNE NE KATIYORLAR?
 
Bulgurda yapay gıda boyası
 
Dana kıymaya kanatlı eti
 
Lahmacuna ve pideye sakatat
 
Fermente sucuğa soya
 
Antep fıstığına gıda boyası
 
Yoğurda bitkisel yağ ve jelatin
 
Tulum peynirine nişasta
 
Baharata ilaç etkin maddesi
Bu haber toplam 414 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.