İdlib’den kaçış

Suriye ordusunun İdlib’e operasyon olasılığı nedeniyle yüzlerce sivi bölgeyi terk ederken, kalanlar da savaşa hazırlanıyor. Rusya bölgedeki hedeflere dün de hava saldırısı düzenledi.

İdlib’den kaçış

Rusya ve İran’ın da desteğiyle ülkenin büyük bölümünde kontrolü sağlamış olan Şam yönetimi, muhaliflerin elinde kalan tek kent olan İdlib’e yönelik büyük çaplı operasyonu her an başlatabilir. 

Avrupa devletleri kaygılı, ABD ve Türkiye operasyona kaşı çıkarken, Rusya önceki gün başlattığı bazı hedeflere hava saldırılarına dün de devam etti. Şam ordusu da zaman zaman topçu atışlarında bulundu.

Tüm bu gelişmeler nedeniyle sivillerin bölgeyi terk etmeye başladığı bildirildi. Londra Merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Moskova’nın bölgeye düzenlediği bombardıman sonrasında yüzlerce kişinin bölgeden ayrılmaya başladığını açıkladı.

YAKLAŞIK BİN KİŞİ YOLLARDA

Gözlemevi Başkanı Rami Abdülrahman, İdlib’in güneydoğu bölgelerindeki yüzlerce köylünün, kuzeyde komşu Halep vilayetinin muhaliflerin kontrolündeki bölgelerine doğru yola çıktığını açıkladı. Abdülrahman ‘Çarşamba akşam saatlerinden itibaren 180 aile, yani yaklaşık bin kişi yola koyuldu’ açıklaması yaptı.

El Kaide’nin Suriye kolu olarak bilinen eski Nusra hareketinin öncülüğündeki cihatçı Heyet Tahrir Şam (HTŞ) örgütü, İdlib’in yarıdan fazlasını kontrol ediyor. Vilayetin geri kalanının büyük bölümü ise Türkiye’nin desteklediği muhalif grupların kontrolünde bulunuyor.

KENTTE ‘SAVAŞ HAZIRLIKLARI’

İdlib’de Halk, bir yandan beklenen askeri saldırı öncesinde sığınaklar kazarak gıda stoklarken, diğer yandan çocuklar için ilkel gaz maskeleri hazırlıyor.  İdlib kentinin güneyinde evin avlusunda 2012 yılından beri ailesinin gizlendiği mağara sığınağında gıda malzemeleri stokladığını ifade eden bir Ahmed Abdükerim Şahad adlı İdlib’li inşaat işçisi, “Askeri hazırlıkların tam hızla devam ettiğini görüyoruz. Biz siviller de mağaralarda hazırlık yapıyoruz” dedi.

Yaklaşık üç milyon kişi, Suriye’nin kuzeybatısında muhaliflerin son kalesi olan ve İdlib vilayetinin büyük bölümü ile Lazkiye, Hama ve Halep vilayetlerinin küçük bölümlerini de içine alan bu bölgede yaşıyor.

Bu halkın hemen hemen yarısı, ülkenin başka bölgelerinden savaştan kaçarak buraya gelmiş ya da başka bölgelerdeki isyancıların teslim olmasından sonra hükümet tarafından buraya nakledilmiş insanlar.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X