‘Kadının sorunu hiç değişmiyor’ 

Nilüfer Belediyesi’nin yazarları okurlarla buluşturduğu ‘Edebi Kazılar’ söyleşisine konuk olan Şebnem İşigüzel, evlere kapatılmış kadınları hatırlatarak, “Onlar, akılları, sezgileri ve becerileriyle yaşamı sürdürmeyi başarırlar” dedi. 

‘Kadının sorunu hiç değişmiyor’ 

Nilüfer Belediyesi’nin her ay bir yazarı davet ettiği ‘Edebi Kazılar’ söyleşinin bu ayki konuğu çağdaş edebiyatın önemli isimlerinden Şebnem İşigüzel oldu. Akkılıç Kütüphanesi’ne gerçekleştirilen yeni yılın ilk söyleşisinde yazar İşigüzel’e sorularıyla Merin Sever eşlik etti. Sever, söyleşinin başında Şebnem İşigüzel’in ilk romanını 20 yaşında yazdığını belirterek şunları söyledi: “Kendisinin böyle genç olduğuna bakmayın, çeyrek yüzyıldır yazarlık yapıyor. Ben ilk romanını 17 yaşımda okumuştum. Böyle bir romanı nasıl yazabiliriz diye sormuştum kendime; tabii kıskanmıştım da.” 

“HEP KADINLARI DÜŞÜNÜRÜM”

Merve Sever’in soruları üzerine İşigüzel, romanlarında, kadının sorunlarını tarihsel bir atmosferde anlatmayı tercih ettiğini ifade etti. 

Yazar sözlerine şöyle devam etti: 

“Gözyaşı Konağı romanımın geçtiği yıl olan 1876’da kadın ne yaşıyorsa, biraz bir değişimle bugün de aynı şeyleri yaşıyor. Kadının sorunu hiç değişmiyor, bunun nedeni toplumun özünde değişmemesi. Bugün, Eskişehir’de bir annenin basın tarafından gaddar anne gibi gösterildiği, neden ve sonuçların üzerinde durulmadığı ve peşin yargılı olduğunu gördüm. Bugün yaşanan bu olayı ben tarihsel bir sürece taşıdım. Annenin kaderini yazmak gerçekten çok güçtü. Ben hep evlere kapatılmış kadınları düşünürüm. Akılları, sezgileri ve becerileriyle yaşamı sürdürmeyi başarırlar. Osmanlıda kadın hareketini başlatanlar, eğitimli kadınlardır. Bunların bazıları Nezihe Muhittin ve Halide Edip Adıvar’dır. Romanlarımdaki bu kadınlar, yaşamlarında kadın hareketine ilham olmuş kişiler olabilirler.”
Kadınlara seçme ve seçilme hakkının kendiliğinden gelmediğini vurgulayan İşigüzel, bunun arkasındaki ciddi mücadelenin yattığına vurgu yaptı. Yazar, “Bugün bu mücadeleci kadınlara borçluyuz. Henüz seçme ve seçilme hakkı yokken yapılan seçimlerde Nezihe Muhittin ve Latife Hanım için oy pusulaları çıkmıştır” dedi. Romanlarındaki kadınların  tarihsel ve sosyolojik önemine dikkat çeken İşigüzel söyleşide okurlarının da sorularını yanıtladı. 
Yoğun ilgi gören söyleşinin sonunda Şebnem İşigüzel, Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri’nin katılımcılara armağan ettiği ‘Gözyaşı Konağı’ adlı kitabını imzaladı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X