Kuraklık korkusu

Arazilerinde buğday ekili olan Yenişehirli çiftçileri kuraklık endişesi sardı. Beklenen kar yağışının gerçekleşmemesi yüzünden sulama göletlerindeki su seviyesinin düşmeye başlaması, çiftçileri kara kara düşündürüyor. 

Kuraklık korkusu

GÜRHAN ADANA

Hububat ekimi sonrası kış mevsiminin ortasına gelinmesine rağmen, kar yağışının gerçekleşmemesi Yenişehir’deki üreticiler tedirgin.

Yağışların olmamasının bugünlerde en çok buğday ve arpa yetiştiricilerini olumsuz etkilediğini belirten Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş,, ayrıca sulama göletlerindeki doluluk oranlarının yüzde 50’lerin altına indiğini söyledi. Aktaş, “Ekim ayında başlayan ve aralık başına kadar süren buğday ve arpa ekimleri sona erdi. Buğdayın gelişimini tamamlaması için kar yağması gerekiyor” diye konuştu.

Beklenen yağışların gelmemesi durumunda buğday ve arpalarda önemli ölçüde verim düşüklüğü yaşanabileceğini söyleyen Aktaş, “Yenişehir’de her sezon ortalama 120 bin dönüm alana buğday ekimi yapılıyor. Ekim yapılan arazilerin büyük çoğunluğu kırsal bölgelerde. Bu nedenle takviye amacıyla sulama yapılması da mümkün değil. Verim düşüklüğü yaşanabilir” şeklinde konuştu.

DÜZENSİZ YAĞIŞ

Beklenen kar yağışının gerçekleşmemesinin etkilerinin önümüzdeki yaz aylarında görülebileceğine dikkat çeken Aktaş, kuraklık sıkıntısının baş gösterebileceğini kaydetti. 2014 yılının kış aylarında da benzer sıkıntıyla karşılaştıklarını anlatan Aktaş,  “Yenişehir’de eylül ayında aralıklarla başlayan yağmur yağışı aylarca sürerdi ve aralık ayında da kar yağışı başlardı. Ancak, bu yağış beklentisi son yıllarda düzensizleşmeye başladı. 2014 kışında da beklenen yağışlar gerçekleşmemiş ve çiftçi güç durumlarda kalmıştı. Bir yıl sonra, yani 2015 yılında aşırı kar yağışı çiftçiye zarar getirmiş, seralar çökmüştü. Bu düzensizlik çiftçiyi kara kara düşündürüyor” diye konuştu. 

SULAMA GÖLETLERİ DOLMADI

Yenişehir’de sulama göletlerinin şu anki doluluk oranının yüzde 50’lerin altında olduğunu vurgulayan Aktaş, yeterli yağış olmazsa, önümüzdeki yıl yaz aylarında tarımsal faaliyetlerin susuzluktan ötürü olumsuz etkilenebileceğini vurguladı. Aktaş ‘Yeniköy, Kavaklı, Akbıyık, Orhaniye, Burcun, Alaylı ve Çiçeközü sulama göletleri ilçedeki tarımsal faaliyetlerin can damarı gibi. Bu göletlerin tarımsal sulama ihtiyacını karşılayabilmesi için bugünlerde mevsime özgü kar yağışının başlaması gerekiyor’ dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X