Lahit üzerine boya ile yazılan yazılara tepki

İznik’te 2 bin 200 yıl öncesine ait kral mezarına ait olduğu tahmin edilen lahitin üzerine sprey boyalarla yazılar yazıldı.

Lahit üzerine boya ile yazılan yazılara tepki

İznik’te Bithynia Kralı İkinci Prusias’a (M.Ö. 185-149) ait olduğu tahmin edilen mezarın son durumu görenleri üzüyor.  Lahitin sprey boya ile boyanması görenlerin tepkisini çekiyor. 

Emekli müze müdürü Taylan Sevil, ‘Halk arasında Berber Kaya olarak bilinen yerdeki lahit kalıntıları Helenistlik dönemden İznik’te bulunan tek eserdir. Bu lahit Bithynia Kralı İkinci Prusias’a ait olduğu tahmin edilmektedir. Uzak bir yerde kaba yontusu yapılarak İznik merkezine getirilirken burada muhtemelen kaydırılıp, düştükten sonra çatlamış.

1960’lı yıllarda onarılıp, orjinal görünümüne kavuşturulan bu lahit kalıntıları, sonraki yıllarda art niyetli kişiler tarafından parçalanmıştır.

Bu lahit defin öncesi boşken İznik’e getirilmeye çalışılıyor. Yontular daha kaba, kitabe yok. Böyle devasa boyutta olması sebebiyle kral mezarları grubuna giriyor.

Uzunluğu 5.5 metre, genişliği 4 metre civarında. Üzerindeki kapak alınlığında kalkan kabartması var. Kenarlarda sütün kabartmaları var. Yerine konduğunda definden önce son şekli verilir. Burada kitabe olmadığı için tahmin yürütmekteyiz’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X