Moskova’dan Ankara’ya uyarı

Suriye’de militanların 13 insansız hava aracıyla Rusya’nın Hmeymim ve Tartus askeri üslerine saldırmaları, bölgedeki hassas dengeleri  sarstı. 

Moskova’dan Ankara’ya uyarı

Moskova, saldırıda kullanılan İHA’ların  Türkiye’nin denetimindeki  bölgeden yollandığını bildirerek Ankara’ya uyarı mektubu yolladı. 

Ankara, çatışmasızlık bölgesi ilan edilen İdlib’de Suriye hükümet güçlerinin ilerlemesine tepkisini salı günü Rusya ve İran büyükelçilerini Dışişlerine çağırarak iletirken, Moskova’dan aynı günün gecesi kritik bir açıklama geldi.
Rusya Savunma Bakanlığı, askeri üslere saldırıda kullanılan insansız hava araçların (İHA) Türkiye’nin denetiminde olan İdlib’in Muazzara bölgesinden yollandığını bildirerek Ankara’ya uyarı mektubu yolladı.
 
Rusya ordusunun resmi yayın organı olan “Kızıl Ordu” gazetesine değerlendirmelerde bulunan Rusya Savunma Bakanlığı, bu konudaki mektupların Türkiye Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a gönderildiğini açıkladı. 

KONTROLÜ SAĞLAYIN

Mektupta İHA’ların “sözde ılımlı muhaliflerin” kontrolündeki, İdlib’in güneybatı kesimindeki Muazzara yerleşim biriminden havalandıklarının saptandığı vurgulandı. Açıklamada, “Bu nedenle bakanlık Türkiye Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile istihbarat şefi Hakan Fidan’a mektuplar yolladı. Belgelerde, Ankara’nın, askeri birliklerce kontrol edilen ateşkesin güvence altına alınması ve herhangi bir hedefe yönelik bu tür İHA saldırılarının önlenmesi  için gerekli şartları yerine getirmesinin zorunluluğuna vurgu yapıldı” denildi.

Mayıs 2017’de Türkiye, Rusya ve İran tarafından denetlenecek Suriye ateşkesi bölgeleri kurulması kararı alınmış, eylülde bölgeler belirlenerek kamuoyuna ilan edilmişti. O dönemden beri Suriye’de ateşkese büyük ölçüde uyulduğu bildiriliyordu. Moskova’dan gelen son açıklama, İHA saldırılarının Türkiye’nin kontrol etmesi gereken ateşkes bölgesinden yollandığı iddiasını dile getiriyor. 

SALDIRI PÜSKÜRTÜLMÜŞTÜ

Suriye’deki militanların 6 Ocak gecesi Hmeymim ve Tartus üslerine 13 silahlı insansız hava aracıyla (İHA) saldırı girişiminde bulunduğunu açıklayan Rusya Savunma Bakanlığı, bu girişimlerin Rus hava savunma araçlarıyla başarısızlığa uğratıldığını belirtmişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X