Orhangazi’de seralar hızla genişliyor 

Orhangazi’de yaklaşık 40 yıl önce başlayan seracılık son dönemde hızla artıyor. İlçede sera alanları yaklaşık 350 dekara ulaşırken, çiçekçilik alanında da önemli gelişmelerin yaşandığı belirtiliyor.

Orhangazi’de seralar hızla genişliyor 

NEVZAT OKUMUŞ

Orhangazi’de yaklaşık 40 yıl önce gül ve karanfil ile çiçekçilikte, tüplü fidan ile zeytincilikte başlayan çok az sayıdaki seracılık, bugün yaklaşık 350 dekarlık bir alana genişledi.

Kuruluş alanları, sayıları ve üreticileri artan seracılıkta, son dönemde özellikle kesme çiçekçilik alanında da önemli gelişmeler yaşanıyor.

İlçedeki seracılık faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Orhangazi İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Gürkan Kabul, 263 dekarlık bir alanda faaliyet gösteren 33 üreticiye ait 599 adet kayıtlı sebze, meyve ve çiçekçilik serasının bulunduğunu kaydetti. Kabul, ilçede 73.8 dekarlık alanda da 58 üreticiye ait 870 adet de zeytin fidanı serasının yer aldığını anlattı.

Olumsuz hava koşullarını minimize eden bir  tarım sektörü olarak bilinen seracılıkta, piyasa konusunda yaşadıkları sıkıntıları dile getiren bazı üreticiler de, “Bizler kış mevsiminde kıvırcık marul, ilkbaharda ise salatalık ve çilek üretiyoruz. Ancak, pazarlamada aracı kullanmak zorundayız. Haldeki alıcıların bizden tanesini 50 kuruşa aldığı marullar, pazarlarda 150 kuruş, 2 lira gibi bir fiyatla müşteriye ulaşıyor. Haliyle kazancımız kış aylarında oldukça düşüyor” dediler. 

Diğer taraftan, sebze seracılığının yerini yakın zamanda kesme çiçekçiliğin alacağını belirten üreticiler, Yalovalı kesme çiçekçilerin ve firmaların Orhangazi’de modern seralar kurmak için harekete geçtiklerini ifade ettiler.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X