‘Otomotivde de bizi izlemeye devam edin’

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Otomotivde de bizi izlemeye devam edin. Çok yakında inşallah otomobil yatırımlarıyla ilgili güzel şeyler ortaya çıkacak.” dedi.

‘Otomotivde de bizi izlemeye devam edin’

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) yarıyıl değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) geçen yıl 15 Temmuz’daki hain darbe girişiminde ülkenin geleceği ve onuru adına şehit olanlara Allah’tan rahmet diledi.

“Bu bir darbe girişimi değil, bir işgal girişimiydi” diyen Zeybekci, kalkışmaya karşı milletin sergilediği destansı direnişin dünya tarihine “Türk demokrasi devrimi” olarak yazılacağını söyledi.

Zeybekci, 15 Temmuz ihanetinin Türkiye’yi yolundan döndürmediğini belirterek, darbe girişiminden sonraki ilk iş gününde Türk ekonomisinin dimdik ayakta olduğunu ve ülkenin ekonomi anlamında da bir destan yazdığını ifade etti. 

“İhracat seferberliği başlattık”

Ekonomi Bakanlığı olarak ihracatı ve ihracatçıyı daha güçlü desteklemek için çalıştıklarını anlatan Zeybekci, geçen hafta İran’a gerçekleştirdikleri ziyarette, Ocak 2015’te yürürlüğe giren ve 265 ürünü içeren Tercihli Ticaret Anlaşması’na 120 ürünün daha eklenmesi için görüşmeler yaptıklarını ifade etti.

Bakan Zeybekci, Tahran’da Türkiye Ticaret Merkezi’ni de açtıklarını aktaran Zeybekci, “Bu merkezler, çok sayıda ihracatçımızın aynı binada yer alabileceği, yüzde 70 masraflarını karşıladığımız, her merkez için yıllık 3 milyon dolar bütçe ayırdığımız bir proje. Şimdi 21 ayrı ülkede açacağız.” diye konuştu.

“İkinci çeyrekte, birinci çeyrekten daha iyi bir büyüme gelecek”

Dünya ekonomisinde 2017’nin ilk 6 ayında olumlu gelişmeler olduğuna değinen Zeybekci, şunları kaydetti:

“Küresel büyüme görünümünde pozitif gelişmeler var, büyüme tahminleri artırılıyor. IMF bu yıl dünya ekonomisinin yüzde 3,5 büyüyeceğini tahmin ediyor. 2016’da küresel büyüme yüzde 3,1 olmuştu. Türk ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 büyümesinden sonra, Türkiye’nin 2017 büyüme tahminiyle ilgili iyileştirmeler yapıldı ama bu iyileştirmeler bile bizim yıl sonu itibarıyla ulaşacağımız büyüme rakamını yakalayamayacak. İlk çeyrekteki yüzde 5’lik büyümemizin yüzde 2,2’si ihracattan geldi. İkinci çeyrekte, birinci çeyrekten daha iyi bir büyüme gelecek. İhracatımızın büyümeye net katkısının 4 çeyrek boyunca devam edeceğine inanıyoruz.”

“157,6 milyar dolarlık ihracat rekorunu aşacağız”

Ekonomi Bakanı Zeybekci, bu yılın ilk yarısında Türkiye’nin ihracatının yüzde 8,2, ithalatının yüzde 8,7 arttığı bilgisini verdi. 

Zeybekci, Orta Vadeli Plan’da (OVP) bu yıl ihracat hedeflerinin 153,3 milyar dolar olduğuna değinerek, çok kolay bir şekilde 155 milyar doları da geçeceklerini, hatta 157,6 milyar dolarlık tarihi rekoru aşmak istediklerini dile getirdi. 

“Yüzde 6’lık büyümeye adım atacağız”

Ekonomi Bakanlığı olarak ihracatı artırmak için bir seferberlik başlattıklarını belirten Zeybekci, “Türkiye olarak büyüyeceğiz ve bunu da ihracata dayalı bir büyüme modeliyle gerçekleştireceğiz. OVP’deki yıllık büyüme hedefimiz yüzde 4,4 düzeyindeydi. Ancak biz yüzde 6’lık büyüme ortalamalarına doğru bu sene önemli bir adım atacağız.” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X