Özel sektörün dış borcu 242,5 milyar dolar

Özel sektörün mayıs sonu itibarıyla yurt dışından sağladığı kısa vadeli kredi borcu ve uzun vadeli kredi borcu bir önceki aya göre azalarak sırasıyla 19,7 milyar dolar ve 222,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Özel sektörün dış borcu 242,5 milyar dolar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından mayıs dönemine ait özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu gelişmeleri yayımlandı.

Özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu mayısta bir önceki aya kıyasla 2,3 milyar dolar azalışla 222,8 milyar dolara, kısa vadeli kredi borcu da (ticari krediler hariç) 0,7 milyar dolar gerileyerek 19,7 milyar dolara indi.

Geçen yıl sonuna göre değerlendirildiğinde ise özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu 726 milyon dolar, kısa vadeli kredi borcu (ticari krediler hariç) da 1,6 milyar dolar artış gösterdi.

ÇOĞU DÖVİZ CİNSİNDEN

Döviz kompozisyonuna bakıldığında, 222,8 milyar dolarlık uzun vadeli kredi borcunun yüzde 60’ı dolar, yüzde 34’ü Euro, yüzde 4,3’ü Türk lirası ve yüzde 1,7’si ise diğer döviz cinslerinden oluştu.

Kısa vadeli 19,7 milyar dolarlık kredi borcunun ise yüzde 46,3’ü dolar, yüzde 30,6’sı Euro, yüzde 23’ü Türk lirası ve yüzde 0,1’i diğer döviz cinslerinden meydana geldi.

BİR YIL İÇİNDE 68,5 MİLYAR DOLAR ANAPARA GERİ ÖDEMESİ

Uzun vadeli toplam kredi borcunun yüzde 50,8’i finansal kuruluşların, yüzde 49,2’si ise finansal olmayan kuruluşların borcundan oluştu. Aynı dönemde, 19,7 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli toplam kredi borcunun yüzde 75,4’ü finansal kuruluşların, yüzde 24,6’sı ise finansal olmayan kuruluşların borcundan kaynaklandı.

Toplam kredi borcu mayıs sonu itibarıyla kalan vadeye göre incelendiğinde, bir yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemeleri 68,5 milyar dolar tutarında oldu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X