Siyah incirde fiyat tartışmaları sürüyor

Uzun raf ömrü, iri dış görüntüsü ve tadıyla dünyanın en kaliteli inciri kabul edilen ve İngiliz Kraliyet ailesinin mutfağına kadar giren ‘Bursa siyahı’, bu sezonu fiyat tartışmaları ile geçiriyor.

Siyah incirde fiyat tartışmaları sürüyor

OLAY GAZETESİ / EKONOMİ SERVİSİ

Sezon başında tarlada 13 liradan alıcı bulan siyah incir, bir ara 4 liraya kadar düştü. Büyükşehir Belediyesi iştiraki Tarım AŞ’nin alımları hızlandırması ile fiyatlar yeniden bir miktar yükselse de tartışmaların ardı arkası gelmiyor. Bursa’daki siyah incir üretiminin yüzde 35’ini tek başına karşıladığını iddia adan Çağlayan köyünde üreticiler kalite, rekolte ve fiyattan memnuniyetini dile getirirken; birçok bölgede ise çiftçiler 4-5 lira olduğunu söyledikleri fiyatlardan şikayet ediyor.

‘ŞU ANDA FİYAT 5 LİRA’

Bursa Tarım Kooperatifleri Birliği Başkanı Osman Özkan, incirin 10-13 liradan alındığı yönündeki ifadelerin doğruyu yansıtmadığını belirterek, şu anda ürünün üreticiden 4-5 liradan alındığını söyledi. Selçukgazili üretici Ali Başar da, mevcut fiyatlardan memnun olmadıklarını ifade ederek, incirin ihracatçıya 5 liradan satıldığını kaydetti. Bursa’da üretilen siyah incirin hasadı devam ederken, depolarda toplanan ürünler dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor. En çok ürün gönderilen ülkeler arasında Almanya, Birleşik Krallık, Hollanda ve Fransa yer alıyor. Öte yandan, farklı köylerdeki üreticiler kalite yarışına girdi. Çağlayan köyünde çiftçiler en kalite inciri kendilerinin ürettiğini iddia ederken, komşu köy Gündoğdu’nun sakinleri ‘en güzel incir bizde’ diyerek buna karşı çıkıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X