Engin Özpınar
Engin Özpınar

Suriye’nin kuzeyi sorununda kritik gidişat

TSK, daha önce, Suriye’nin kuzeyindeki YPG mevzilerini sınırdan top atışlarıyla vurmuştu.

Şimdi hem karadan, hem havadan vurdu.

Havadan olunca tabii iş değişti.

Suriye, hava sahasına girmesi halinde Türk jetlerini düşüreceğini duyurdu.

Rusya, Suriye’nin egemenliğini savunarak “endişeli” olduğunu bildirdi.

ABD’yse iki arada bir derede kaldı.

Türkiye, Suriye’nin kuzeyinin “Kuzey Suriye” olmasından endişe ederek PYD/YPG’yi kendine yönelik tehdit olarak görüyor. Yani Türkiye için Suriye’nin toprak bütünlüğü çok önemli.

Rusya için de öyle. O da “Toprak bütünlüğü” diyor ama egemenlikle birlikte diyor.

Ne var ki, ABD önderliğindeki Batılılar için durum farklı.

Onlara göre Suriye etnik ve mezhepsel bölünmeye giderse zayıflamış olacak. Bu durumda, Rusya’nın, İran’ın ve Hizbullah’ın Ortadoğu’daki etkinliği azalacak. Böylece Ortadoğu’nun kontrolü kolaylaşacak.

Örnekse Irak: Bir yanda Şii-Sünni gerilimi, diğer yanda Kürt-Arap çekişmesi… İplerse ABD’nin elinde!

O bakımdan Suriye’nin kuzeyi sorununda işler çok zor. Hele Türkiye karşı çıkıyorsa daha da zor…

Ama ABD böyle sorunlarda diplomatik oyunun ustası…

Örneğin, Türkiye’nin YPG mevzilerini vurmasını “koordine edilmemiş eylem” olarak tanımlıyor ve tarafları birbirini hedef almak yerine IŞİD’e odaklanmaya çağırıyor.

“Taraflar” dediği Türkiye’yle PYD/YPG…

Bir tarafta, ABD Savunma Bakanı Carter’ın dediği gibi, “Güçlü ve köklü NATO müttefiki Türkiye”… Diğer tarafta ABD’nin Suriye’nin kuzeyindeki yeni müttefiki PYD… “Karşınızda IŞİD var, ona odaklanmalısınız” diyor, iki tarafa da…

Tabii Türkiye’nin YPG mevzilerine düzenlediği hava operasyonuyla Suriye’deki oyuncuların tepkilerini test etmek istemiş olabileceği de düşünülebilir.

Suriye’nin kuzeyi sorunu ilginç bir aşamaya girmiş görünüyor…

 

ABD’den YPG’siz Rakka operasyonu planı

 

Türkiye’nin eylemiyle birlikte gelen WSJ’nin haberi anlamlıydı: ABD Rakka operasyonunu YPG’siz planlayacaktı. Haber şöyleydi:

“Amerikalı yetkililer, Kürtlerin operasyona katılmak için Suriye’nin kuzeyindeki Rojava’nın özerk bölge olma çabalarına siyasi destek istediklerini bildirdiler. Böyle bir çabaya Türkiye’nin yanı sıra ABD de karşı çıktı. Washington, bunun üzerine Rakka’daki Arap aşiretleriyle temasa geçti.”

İddiaya göre, ABD’nin YPG karşıtı tavır almasında, Suriye Demokratik Güçleri içindeki Arap birliklerinin Kürt hâkimiyetine tepki göstermeye başlamasının da payı vardı.

WSJ’nin haberinde ayrıca, Başkan Barack Obama’nın 2017 yılı başlarında görevi yeni başkana devretmeden önce Rakka operasyonuyla IŞİD’e bitirici darbeyi vurmak istediği belirtiliyordu. (Kaynak: Dünya Bülteni)

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X