Suudiler’den Yemen’e en büyük saldırı

Suudi Arabistan liderliğinde Yemen’de Husilere karşı savaşan koalisyon ülkenin ana liman kentini ele geçirmek için operasyon başlattı. Kentteki 600 bin sivil için endişe söz konusu.

Suudiler’den Yemen’e en büyük saldırı

Suudi Arabistan liderliğinde Yemen’deki iç savaşta Husilere karşı mücadele eden koalisyon, ülkenin en büyük dördüncü kenti ve Kızıldeniz üzerindeki ana limanı olan Hudeyde’de geniş çaplı bir askeri operasyon başlattı.

Yemen’in merkezi yönetimine bağlı askerlere destek vererek sabah saatlerinden bu yana Husi mevzilerini bombalayan koalisyon güçleri, iç savaşa dahil oldukları 2015 yılından bu yana ilk kez İran destekli milislerin savunma hatlarının bu denli güçlü olduğu bir yerleşime saldırmış oldu.

YENİLGİNİN BAŞLANGICI

Harekat kararı, koalisyona dahil olan Birleşik Arap Emirlikleri’nin, limanı terk etmeleri için Husilere vermiş olduğu üç günlük sürenin dolması sonrası başladı.

Yemen’in Arap koalisyonu tarafından desteklenen ve sürgündeki hükümeti, harekatın başlaması ile birlikte yazılı bir açıklama yaparak limanın düşmesinin Husi milislerinin “yenilgisinin başlangıcı” olacağını savundu. Açıklamada “Uzun zamandır silahları ile kıymetli Yemenlilerin kanını döken İran’ın eli kesilecek” ifadesi yer aldı

KENTTE 600 BİN KİŞİ YAŞIYOR

Yemen’in en kalabalık dördüncü kenti Hudeyde’de yaklaşık 600 bin kişinin yaşadığı tahmin ediliyor. Kent aynı zamanda iç savaştan dolayı sürekli olarak açlık ve kolera tehlikesiyle karşı karşıya olan ülke için hayati derecede öneme sahip ithal ürünlerinin yüzde 70’inin ülkeye giriş kapısı.

Hudeyde kenti 2014 yılında Husilerin kontrolüne geçmişti. Yaklaşık 28 milyon nüfuslu Yemen’de Mart 2015’ten beri Husilerle merkezi yönetim arasında devam eden iç savaşta şu ana kadar yaklaşık 10 bin insanın hayatını kaybettiği ve 15 milyondan fazla Yemenlinin temel sağlık hizmetlerinden mahrum kaldığı tahmin ediliyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X