Tansiyon düştü

İran’da bir hafta önce başlayan protestolarda tansiyon düştü. Dünkü cuma namazından sonra yeni gösterilerin başlayacağından endişe eden yönetim güvenlik önlemlerini arttırdı. 

Tansiyon düştü

İran’da 28 Aralık’ta başlayan ve 27 can kaybına neden olan protestolar şimdilik azaldı.Ancak dünkü cuma namazı sonrası birçok noktada yeni gösterilerin başlayabileceği endişesi taşıyan yönetim, güvenlik önlemlerini artırdı. 

Dünyanın gözü dün özellikle Tahran’daki cuma namazlarında idi. Hükümet destekçileri, protesto gösterilerinin gerçekleştiği İnkılap Meydanı ve Tahran Üniversitesi önü olmak üzere sokaklarda kadınlı erkekli cuma namazı kılarak dünyaya mesaj verdi. 

TAHRAN SAKİN AMA

Başkent Tahran önceki geceyi sakin geçirdi. Olayların şiddetli yaşandığı diğer kentlerde de eylemlerin cılızlaştığı görüldü. Muhalifler, büyük bir gösterinin düzenlendiği Sanandaj’da can kayıpları olduğunu bildirdi.
Şiraz’da polis ve göstericiler çatıştı, trafiği durduran kalabalık ana caddede ateş yaktı. 

Huzistan’a bağlı Dezful’da yüzlerce insan gösteri yaptı, bir polisi kovan protestocuların videosu sosyal medyada yayınlandı.
Güvenlik güçleri ayrıca, DEAŞ kılıfıyla saldırılar yapmayı planlayan bir grup zanlıyı da gözaltına aldı. Şüphelilerle birlikte 5 kalaşnikof, 4 el bombası ve polis kıyafetleri ele geçirildi.

42 BİN KİŞİ KATILDI

Bu arada ülkedeki protestolara katılımla ilgili dün hükümetten ilk kez açıklama geldi. İçişleri Bakanı Abdülriza Rahmani Fazli, protestoların sürdüğü bir hafta boyunca en kalabalık katılımın 42 bini bulduğunu söyledi. Fazli ”Protestoların o kadar sürebilmesinin nedeni, hükümetin müsamaha, itidal, hoşgörü gösterip etkileşime geçmesidir” dedi.

DEAŞ’TAN DESTEK

İran güçlerinin Irak, Suriye ve Lübnan’da radikal İslamcılara karşı verilen savaşa müdahil olmasıyla çıkan mali faturanın da protesto edildiği eylemlere ABD ve İsrail’in ardından DEAŞ da destek açıkladı.

DEAŞ’ın internet üzerinden yayınladığı haftalık gazete al Naba’da İran’daki protestolardan ‘rejime karşı devrim, velayeti fakihe karşı ayaklanma’ diye söz edildi, protestocuların yöneticilere son derece önemli mesajlar verdikleri, eylemlerin devam etmesi gerektiği savunuldu. Velayeti fakih, İran’daki dini liderliğin başını çektiği molla rejimine deniyor

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X