Tasarruf bütçesi

2019 yılı bütçesinin YEP’teki dengelenme sürecinin en temel destekleyicisi olacağını belirten Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, ‘Bütçenin en önemli özelliklerinden biri tasarruf bütçesi olmasıdır’ dedi.

Tasarruf bütçesi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2017 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı’nın tümü üzerindeki görüşmeler başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2019 bütçesini sunumunda, makroekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Geçen yıl bütçe giderlerinin 678,3 milyar lira, bütçe gelirlerinin 630,5 milyar lira, bütçe açığının 47,8 milyar lira ve faiz dışı fazlanın 8,9 milyar lira olarak gerçekleştiğini hatırlatan Albayrak, ‘Bu yıl merkezi yönetim bütçe giderlerinin 821,8 milyar lira, bütçe gelirlerinin 749,6 milyar lira, bütçe açığının 72,1 milyar lira ve faiz dışı dengenin de 4,3 milyar lira olmasını tahmin ediyoruz” diye konuştu.

YEP HEDEFLERİNE UYUMLU

Bakan Albayrak, gelecek yılın bütçesini, Yeni Ekonomi Programı’ndaki (YEP) kapsamında açıklanan ekonomik, mali ve sosyal hedeflerle uyumlu şekilde hazırladıklarını anlatarak, söz konusu dönemde bütçe giderlerini 961 milyar lira, faiz hariç giderleri 843,7 milyar lira, bütçe gelirlerini 880,4 milyar lira, vergi gelirlerini 756,5 milyar lira, bütçe açığını 80,6 milyar lira ve faiz dışı fazlayı 36,7 milyar lira olarak öngördüklerini kaydetti.

YEP’te ortaya koyulan hedefler doğrultusunda hazırlanan 2019 yılı bütçesinin, en önemli özelliklerinden birinin tasarruf bütçesi olduğunun altını çizen Albayrak, ‘Özellikle alt yapı yatırımlarımız doygunluk noktasına ulaştığı için öncelikli tasarruf alanımız burası oldu” ifadelerini kullandı.

SIKI MALİYE POLİTİKASINA DEVAM

Bir yandan tasarruflar sayesinde kamu kaynaklarının verimsiz alanlara yönelmesinin önüne geçilirken diğer yandan memurun, işçinin, emeklinin, haklarının korunduğunu anlatan Bakan Albayrak şöyle devam etti: ”YEP’te de ilan ettiğimiz gibi, 2019 yılı bütçesinden başlayarak 3 yıllık dönemde kaynaklarımızı öncelikli olarak ihracatı artıracak, teknolojik ürün üretimi sağlayacak ve cari açığı azaltacak yatırımlara kanalize edeceğiz.

Bu kapsamda daha önce ilan ettiğimiz bütçe disiplini ve sıkı maliye politikası yaklaşımımız 2019 yılında da tavizsiz şekilde uygulanmaya devam edilecektir. Bütçemizin en önemli özelliği sermaye giderlerinde sağlayacağı ortalama yüzde 20’lik düşüş ile arzu ettiğimiz ‘Ekonomik dengelenme’ sürecine büyük katkı sağlayacak olmasıdır. Tek seferlik gelirlere dayanarak kalıcı harcamalara bütçemizde yer vermedik.’

VERGİ GELİRLERİNİN YÜZDE 21’İ EĞİTİME

Günümüzde, nitelikli insan gücünün, bilimsel ve teknolojik gelişmişliğin ön şartının eğitim olduğunu dile getiren Berat Albayrak, AK Parti hükümetleri olarak daha önceki yıllarda olduğu gibi 2019’da da bütçeden en büyük payı eğitime ayırdıklarını söyledi. Eğitime ayırdıkları kaynağı 2019’da 161 milyar liraya çıkardıklarını kaydeden Albayrak, böylelikle bütçe giderlerinin yaklaşık yüzde 17’sini doğrudan eğitime ayırdıklarını yani 2019’da vergi gelirlerinin yüzde 21’ini bu alana harcayacaklarını vurguladı. 2019’da bütçeden sağlığa yaklaşık 157 milyar lira kaynak ayırdıklarını da ifade eden Albayrak, ”2002’de yüzde 11,3 olan sağlık harcamalarının bütçe içindeki payını 2019’da yüzde 16,3’e çıkardık’ diye konuştu.

KUR SALDIRILARINA RAĞMEN BÜYÜDÜK

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dün açıklanan büyüme rakamlarına ilişkin, ”Türkiye, küresel ekonomideki bu denli sert süreçlere rağmen, tarihinin en büyük kur saldırısını yaşamasına rağmen, o saldırıyı yaşadığı dönemde dahi bir önceki çeyrekteki 11,1’lik baz etkisine rağmen büyümüştür” dedi.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X