Engin Özpınar
Engin Özpınar

AB’de ayrışma, ŞİÖ ve BRICS’de dayanışma

Avrupa Birliği’nde ırkçı partilerin yükselişi gerektiği şekilde algılanmış mıydı?

Bir şeyler ters gidiyordu ki, Birlik sarsılmaya başlamıştı.

Ve sonunda Yunanistan krizi AB içindeki ayrışmayı iyice açığa çıkardı.

Avrupa kuzey-güney, doğu-batı olarak çoktandır karşı karşıya gelen cephelere bölünmüştü.

Şimdi de, bu yetmezmiş gibi, toplumlar kendi içlerinde “zenginler ve yoksullar” olarak yarılıyordu.

Bunun en somut örneği Yunanistan oldu. Syriza lideri Başbakan Çipras’ın geri adım atması, ödün vermesi artık o kadar da önemli değildi. Önemli olan neyin, ne olduğunun anlaşılmasıydı.

AB neydi, ne işe yarıyordu? Yunan halkı bu sorunun yanıtını aldı. Bedeli ağırdı ama değer biçilemeyecek bir deneyimdi. Üstelik tüm Avrupa için eğitici ve öğreticiydi.

Avrupa’da birlik, bundan böyle eskisi gibi ciddiye alınır mıydı? Birlik olduğuna kim inanırdı?

*

Oysa Asya’da, işbirliğine, çıkar paylaşımına ve yardımlaşmaya dayalı yeni bir dünya kuruluyordu.

İşte, 1996 yılında Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan’ın katılımıyla kurulan Şanghay İşbirliği Örgütü, 2015’e gelindiğinde Hindistan ve Pakistan’ın tam üyelik süreçlerini başlattı.

Örgüt ayrıca Beyaz Rusya’ya gözlemci statüsü, Azerbaycan, Ermenistan, Kamboçya ve Nepal’e diyalog ortaklığı verilmesini kararlaştırdı.

ŞİÖ’nün gözlemci üye sayısı Türkiye ve Sri Lanka’dan sonra 4 yeni katılımla 6’ya yükselmiş oldu.

Hindistan ile Pakistan’ın tam üyelik süreçlerinin 2016’daki zirveye kadar tamamlanmasının beklendiği bildirildi.

*

Asya, Batı’da sarsıntılar içindeki “birliklere” karşı kendi birliğini oluşturmak zorundaydı. Rusya ve Çin, şimdi onu başarmaya çalışıyordu.

Şu anda 6’lı yapı içinde bulunan ŞİÖ, son zirvedeki Hindistan ve Pakistan kararlarıyla, 8’li bir yapıya dönüşmenin hazırlığındaydı.

*

Tabii, Asya ve ŞİÖ denilince BRICS’i de unutmamak gerekirdi. BRICS, Asya’nın Güney’le ortak örgütüydü. Orada da ilkeler aynıydı.

Örneğin, son BRICS zirvesinde Rusya’ya Batı’nın uyguladığı yaptırımları eleştiren Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, “Sadece sözlerimizle değil eylemlerimizle de yaptırımlara karşı Rusya’yı destekliyoruz. BRICS içinde dayanışma önemlidir” diyordu.

*

Evet, yeni bir dünya kuruluyordu.

Bakalım, Batı’daki birlikler içinden o dünyada yer almak isteyenler olacak mıydı?

 

Merkel’in “Yunanistan” dersi

 

Ünlü Alman dergisi Der Spiegel’in iddiasına göre Almanya, kurallara uymayan üye ülkelerin Euro Bölgesi’nden çıkarılmasına yönelik bir plan hazırlıyor. Plan o ülkenin AB üyesi olarak kalmasını ama kendi parasını kullanmasını öngörüyor.

Derginin iddiası şöyle: AB, Kıbrıs Rum kesiminin ekonomisini “koruma duvarları” içine alarak Yunanistan’la bağını kesecek ve gerektiğinde ek yardımlarla desteklenmesini sağlayacak.

Tabii bu iddia, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nin dışına çıkarılacağı yolunda söylentilere de yol açtı. Hatta süre de verildi. Yunanistan 5 yıl boyunca bölgenin dışında bırakılacaktı.

Der Spiegel’ın bir başka iddiası da Euro Grubu maliye bakanlarının bu konuda uzlaşma içinde oldukları yönünde.

Yunanistan ve AB, eğer iddialar doğruysa, çok daha ilginç gelişmelere sahne olacak gibi görünüyor. (Kaynak: AB Haber/Dünya Bülteni/Sputnik)

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X