Açılışa 10 gün kala OLAY yeni Havalimanı’nda

İstanbul’da 76,5 milyon toplam proje alanı üzerinde inşaatına devam edilen Yeni Havalimanı’nda açılış öncesi çalışmaların yüzde 97’si tamamlandı. Yatırım alanı, 32 bin 500 emekçi ve sürekli hareket eden iş makineleriyle arı kovanını andırıyor.

Açılışa 10 gün kala OLAY yeni Havalimanı’nda

HASAN ALİ ÇAVUŞ

Dünyanın sıfırdan yapılan en büyük altyapı projesi olan İstanbul Yeni Havalimanı’nın en büyük parçası Faz 1A, 29 Ekim Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak açılışa hazırlanıyor.

Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu’nun 2013 yılında ihaleyi kazanmasının ardından kurulan ve çalışmalarına başlayan İGA’nın CEO’su Kadri Samsunlu, büyük açılış öncesinde farklı illerden bir grup gazeteci ile İstanbul Havalimanı’nda buluştu. IGA’nın 22,15 milyar Euro+KDV’lik teklifiyle yapmayı ve 25 yıl işletmeyi taahhüt ettiği dev projenin toplam yatırım tutarının 10,25 milyar Euro olduğunu dile getiren Samsunlu, ”Şu ana kadar 7,5 milyar Euro yatırım yapıldı.

29 Ekim’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı açılış öncesinde çalışmaların yüzde 97’si tamamlandı. İlk uçuş, 31 Ekim’de, saat 11.10’da Ankara’ya gerçekleştirilecek. THY, İSL kodu ile Aralık sonuna kadar İstanbul Yeni Havalimanı’ndan 3 iç hat 2 dış hat (KKTC ve Bakü) olmak üzere uçuşlarına devam edecek” dedi.

İLKLERİ BÜNYESİNDE BARINDIRIYOR

Dünyanın sıfırdan yapılan en büyük alt yapı projesi İstanbul Yeni Havalimanı’nın pek çok ilki bünyesinde barındırdığına işaret eden Samsunlu, ”Dev projenin ilk etabı olan ve yapımında sona yaklaşılan ‘1A’ fazında; dünyanın tek çatı altındaki en büyüğü olacak 1,4 milyon metrekarelik ana terminal binası, yanlarında yedek pistlerin olduğu 2 adet paralel pist, Ferrari’nin tasarımcısı Pininfarina ile AECOM’un lale figüründen esinlenerek tasarladığı ve uluslararası ödüllere layık görülen Hava Trafik Kontrol Kulesi ve destek binalar bulunuyor” diye konuştu.

90 MİLYON YOLCU KAPASİTESİ İLE START

Kadri Samsumlu, havalimanının ilk planda 90 milyon yolcuya hizmet verilebileceğini vurgulayarak, 16 ay sonra 3’üncü pistin devreye gireceğini ve bununla Atatürk Havilamanı’nın iki katına eşit bir kapasiteye ulaşılacağını kaydetti. Havalimanın 4 fazı tamamlandığında 200 milyon yolcu kapasitesine çıkılacağını anlatan Sumsunlu, ”100’e yakın havayolu şirketi 350’den fazla destinasyona uçuş yapabilecek” dedi.   

225 BİN İSTİHDAM MİLLİ GELİRE YÜZDE 4,9 KATKI

İstanbul Yeni Havalimanı’nın 2025 yılında, doğrudan ve dolaylı olarak sağlayacağı istihdamın 225 bin kişiye çıkmasının öngörüldüğünü belirten IGA CEO’su Kadri Samsunlu, ”Projenin etkisiyle artacak ilave hane halkı gelirinin 4,4 milyar dolara, Türkiye’nin ulusal ekonomisine katkısının da milli gelirin yaklaşık yüzde 4,9 seviyesine çıkacağı tahmin ediliyor” ifadelerini kullandı.  

RÜZGAR GÜLLERİ SÖKÜLECEK

Kadri Samsunlu, havalimanı etrafındaki yüksek noktalarda dikkat çeken rüzgar enerjisi santrallerinin taşınacağını dile getirerek, ”Hepsini satın aldık. Bizim için zararlı bir iş oldu ama önemli olan güvenlik” dedi.

TAŞINMA TESTLERİ SÜRÜYOR

Atatürk Havalimanı’ndan kusursuz bir taşınma için çalışmalar tüm hızıyla devam ederken, havacılık sektöründe Operasyonel Hazırlık ve Havalimanı Taşınması adı verilen, ORAT (Operational Readiness and Airport Transfer) sürecinin son aşamaları için testler devam ediyor. Üç farklı senaryonun dikkate alındığı denemelerde 9 bin yolcu, 18 bin bavul ve 10 gerçek uçak kullanılacak.

İZLENİMLER… İZLENİMLER…

izlenim.jpg-İstanbul Yeni Havalimanı ve çevresi 32 bin 500 çalışan, dev vinçler, binlerce iş makinesi ve sürekli hareket halinde olan yüzlerce araçla arı kovanını andırıyor.

-Yetkililer çalışmaların hızını, ‘Bugün gördüğünüz nokta bir iki gün içinde bambaşka bir görüntüye kavuşuyor. Gerçekten inanılması güç bir tempo söz konusu’ cümleleriyle özetliyor.

-Yeni Havalimanı ile Atatürk Havalimanı arasında sabah saat 9.00 ile saat 14.30 arasına denk gelen gidiş-dönüşte iki nokta arasındaki yolculuk özel araçla ortalama 30-40 dakika sürdü.

-Havalimanının ana giriş yolun ulaşıma hazır, ancak şimdilik bu alanın kullanılmasına izin verilmiyor. Ulaşım bir iki gün içinde asfaltlanacağı ifade edilen yoldan yapılıyor.

-Havalimanı’nın yapımı tüm hızıyla devam ederken, yetkililer alanda çalışan sayısının 32 bin 500 çivarında olduğunu ve bunlar arasında 17 farklı ülkeden insanlar bulunduğunu söylüyor.

-THY’nin deneme uçuşlarının dışında ziyaret sırasında bir sivil jet uçağın havalimanı üstünde sürekli tur atması ve bina içindeki testlerde kullanılan deneme bagajları dikkat çekti.

-Havalimanı içinde uçuş saat ve rotalarını gösteren panoların test amaçlı yazılmış ülke ve saatler üzerinden çalışması da, dev projede açılış öncesi titiş çalışmaya işaret ediyor.

-İstanbul Yeni Havalimanı’nda Türk-İslam sanatı motiflerin kullanılması dikkat çekiyor. Ana binada kubbelerden süzülen ışık zeminde yıldızlar oluşturuyor.

DEV PROJE İLE İLGİLİ ÖNEMLİ BİLGİLER

*İstanbul’un Avrupa yakasında, Karadeniz kıyısında Tayakadın ile Akpınar köyleri arasında yer alıyor.
*Taksim ile Yeni Havalimanı arasındaki mesafe 35 kilometre.
*Toplam proje alanı 76,5 milyon metrekare.
*Yatırım bedeli 10,2 milyar Euro.
*Faz 1’de 1,4 milyon metrekarelik ana terminal binası, iki pist, kontrol kulesi ve destek binaları yer alıyor.
*Lale figürünü andıran hava trafik kontol kulesi 5 bin metrekare alanında, 90 metre yüksekliğinde.
*143 yolcu yolcu biniş köprüsü bulunuyor.
*Şu anda projede 32 bin 500 kişi çalışıyor.
*Cumhuriyet tarihinin en büyük altyapı projesi, çok sayıda ödüle layık görüldü.
*Tamamlandığında yıllık 200 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak.
*Kurulan son teknoloji sistemle en sisli havalarda dahi uçaklar inebilecek.
*Bütün trafik akışı tünellerden sağlanacak. Pist üzerinde hiç araç olmayacak.
*300 bin metrekarede çalışacak ve üst düzey koruma sağlayacak bir bagaj sistemi bulunuyor.
*Toplam 40 bin araç kapasiteli otopark kuruluyor. Otoparkın kapalı alanında 18 bin araç park edebilecek.
*50 saniyede bir uçak kalkabilecek bir havalimanı olacak.
*Dünyanın önemli bir aktarma noktası olması bekleniyor.
*Havalimanına yakıt aktarımı için iki liman kuruldu.
*Dünyanın önemli kargo şirketleri dev proje için nabız yoklarken, özellikle Hollandalılar büyük ilgi gösteriyor.
*Airbus A380 ve Boeing 747-8 gibi süper jumbo uçaklar rahatlıkla iniş yapıp, yanaşabilecek.
*Yapay zekâ, yüz tanıma ya da diğer kişisel bilgilerle işlem yapabilecek makineler, check-in ya da bagaj teslim noktalarında kullanılacak.
*53 bin metrekarelik dünyanın en büyük Duty Free alanına ev sahipliği yapacak.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X