Ankara’ya S-400 ultimatomu

S-400 krizinde “son düzlüğe” girilirken, ABD’nin Türkiye’ye “son ultimatomu” verdiği idda edildi. Buna göre Washington yönetimi, Ankara’ya iki hafta süre verdi. 

Ankara’ya S-400 ultimatomu

Bu süre içerisinde Türkiye eğer ‘U’ dönüşü yapmaz ise, ABD hem F-35 programından Türkiye’yi çıkaracak, hem de  Ankara’nın almayı planladığı 100 civarındaki F-35’i vermeyecek. 

Rusya’nın yaz ortasında teslim etmeyi hedeflediği S-400 hava savunma sistemi konusu, ABD-Türkiye ilişkilerinde yeniden alarm zillerini çaldırdı. 

Amerikan CNBC haber sitesinde Amanda Macias imzalı haberde ABD kaynakları ‘Türkiye’nin ya ABD ile silah anlaşmasını tamamlamak, ya da Rusya ile S-400 anlaşmasına devam ederek yaptırımlarla yüzleşmek arasında tercih yapması için iki haftadan biraz uzun bir vade kaldığını’ açıkladı. Habere göre, haziranın ilk haftasının sonuna kadar Türkiye’den karar vermesi istendi. Buna göre ABD Türkiye’den, S-400 anlaşmasını iptal ederek bu sistemlerin yerine, ABD tarafından üretilen muadili Patriot füzelerini satın almasını istiyor. 

‘ABD’NİN SON TEKLİFİ’

Aksi takdirde Türkiye’nin ‘ceza olarak’ Lockhed Martin’in F-35 savaş uçağı programından çıkarılacağı, sözü verilen 100 adet F-35’in satışından vazgeçileceği, NATO’nun olası tepkisi ile karşılaşacağı iddia edildi. Haberde, birkaç kaynağa dayanılarak, bunun “ABD Dışişleri Bakanlığı’nın son teklifi” olduğu vurgulandı. 

YAPTIRIM UYGULANACAK

ABD ayrıca Türkiye’ye yönelik yaptırım uygulayacak. Bu yaptırımlar Kongre’den gelen silah ambargosu yanında, CAATSA yani ‘ABD’nin düşmanlarına yardım edenlere’ konulan cezalar kapsamında gelecek ekonomik yaptırımlar olacak.  ABD, daha geçen hafta Türkiye’yi ‘özel istisnalı’ ülkeler kapsamından çıkararak, bir nevi yeni vergiler getirmiş, daha doğrusu şimdiye kadar uyguladığı ‘gümrüksüz’ özel muameleyi, Ankara’nın bütün ısrarlarına rağmen kaldırmıştı.

CNBC bir ABD’li yetkiliye atfen, “Eğer Türkiye S-400 teslimatını tamamlarsa son derece gerçek ve negatif sonuçlarla karşılaşacağının altını çizmek isteriz” dedi.

AKAR SON NOKTAYI KOYDU

ABD’den gelen  S-400 uyarısına Milli Savunma Bakanı Hulüsi Akar,  son noktayı koydu ve  S-400 alımından geri dönülmeyeceğini vurguladı. Yazılı ve görsel basının Ankara temsilcileri ile bir araya gelen Akar,  Amerikalıların S-400 alamını erteleme seçeneğini masaya getirdiğini belirtti.

Akar, ‘ABD’liler ‘No deal is a done deal’ (Hiçbir anlaşma bitmiş değildir) diyor. Biz de diyoruz ki ‘Done deal’ (Anlaşma tamamlanmıştır). Onlar hiçbir anlaşma, hiçbir sözleşme bitmiş değildir diyorlar. Umutlarını belirtiyorlar’ dedi. 

Akar ayrıca anlaşma çevçevesinde bir grup Türk askerinin Rusya’da eğitime başladığını açıkladı ve altyapı kurulumu için de Rus askerlerinin Türkiye’ye gelebileceğini söyledi.  

Bakan Akar, ABD’nin olası yaptırımlarına karşı da hazırlık yaptıklarını ve tüm seçeneklerin göz önünde bulundurulduğunu söyledi.

Bu arada Tüdkiye’ye bir destek de Rusya’dan geldi. Kremlin’den yapılan açıklamada, ‘bu tür ültimatomların kabul edilemez olduğu’ belirtildi.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X