‘Artık bu kadınla çalışamam’

Almanya’da mülteci sorunu hükümet ortaklarını birbirine düşürdü.

‘Artık bu kadınla çalışamam’

Mültecilerin sınırdan geri çevrilmesi konusunda Başbakan Merkel’le restleşen koalisyonun küçük ortağı CSU lideri ve İçişleri Bakanı Seehofer’in, “Artık bu kadınla çalışamam” dediği ileri sürüldü.

Almanya 6 ay süren zorlu müzakerelerden sonra kurulan dördüncü Merkel hükümeti üzerinden 3 ay geçmeden mülteci kriziyle dağılma tehlikesi içine düştü. 

Welt am Sonntag Gazetesi’nin haberine göre Horst Seehofer, Hristiyan Sosyal Birlik’li (CSU) bakanlar ve Grup başkanı Alexander Dobrindt ile çok dar bir grup içinde yaptığı toplantıda iki kez “Artık bu kadınla (Merkel) çalışamam” sözünü kullandı. Bu sözler Almanya’da Merkel hükümetinin sonu anlamına geliyor. Seehofer sözlerinin kamuoyuna yansıması üzerine kimsenin Merkel’i düşürme niyetinde olmadığını söyledi. Ancak bugün iki kardeş parti meclisi ve yönetim kurulları ayrı ayrı toplanacak. Merkel Berlin’de partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) yönetiminden tamamen arkasında durduğunu göstermesini isteyecek. CSU lideri Seehofer ise partisinin firesiz kendisine destek verdiğini gösterecek. Toplantının ardından yapılacak açıklamalar Almanya’da hükümetin kaderini belirleyecek.

MERKEL GÖREVDEN ALACAK MI

İçişleri Bakanı Seehofer, Başbakan Merkel’e, mültecilerin sınırdan geri çevrilmesine pazartesi gününe kadar onay vermezse, bakanlık yetkisine dayanarak, kendisinin sınır polisine bu talimatı vereceği tehdidinde bulunmuştu. Seehofer pazartesi günü bu talimatı verecek mi? Aksi halde Seehofer geri adım atmış olacak ve koltuğunu bırakmak zorunda kalacak. İçişleri Bakanı’nın böyle bir talimatı vermesi durumunda ise Merkel’in, Başbakan’a karşı tek başına karar aldığı için Seehofer’i İçişleri Bakanlığından azletmesi gerekecek. Aksi halde Bakan Seehofer karşısında yenik duruma düşen Merkel’in hem hükümet hem partisi içinde otoritesi tehlikeye girecek. Merkel, Bakan Seehofer’i görevden alırsa, bu sefer küçük ortağı CSU, hükümetten çekilecek. Çoğunluğu kaybeden Merkel hükümeti kurulduktan 3 ay sonra düşecek.

MERKEL ÇOK SIKIŞTI

Durumun çok ciddi olduğunu gören Başbakan Merkel’in, son sürat mülteci krizinden en çok etkilenen AB ülkeleriyle acil bir toplantı için çalışma yaptığı ileri sürüldü. Bu ay sonu AB liderlerinin olağan zirvesi var. Başbakan Merkel, bu zirvede soruna Avrupa Birliği olarak ortak çözüm bulmak için İçişleri Bakanı Seehofer’e uzlaşma önerisinde bulunmuş, ancak Seehofer öneriyi reddetmişti. Hükümeti kurtarma telaşına düşen Merkel, Bild Gazetesi’nin haberine göre zirveye kadar Yunanistan, İtalya ve Avusturya’yla acil bir toplantı yapmak istiyor. Ancak hükümet sözcüsü Steffen Seibert, mülteci sorunu üzerine olağanüstü bir AB zirvesi planlanmadığını, ama hükümetin AB Komisyonu ve ülkeleriyle görüşmeler yürüttüğünü açıkladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X