‘Avrupa’nın yaptırımlara karşı çıkması ABD’yi yalnızlığa itti’

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, nükleer anlaşmanın tarafı Avrupa ülkelerinin İran’dan petrol alan ülkelerle tek tek görüşerek, ‘ABD yaptırımlarına aldırmadan ithalata devam etmeleri’ yönünde telkinlerde bulunduğunu söyledi.

‘Avrupa’nın yaptırımlara karşı çıkması ABD’yi yalnızlığa itti’

Zarif, ABD’nin nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesinin ardından anlaşmanın tarafı Avrupa ülkelerinin (Almanya, Fransa, İngiltere) nükleer anlaşmanın korunması konusunda bekledikleri noktada olmadığını, ancak doğru yolda olduklarını ifade etti.

Avrupa’nın ayrıca ABD yaptırımlarına rağmen İran Merkez Bankası’nın Avrupa bankalarıyla işlemlerini kolaylaştırma konusunda da çabalarını sürdürdüğünü anlatan Zarif, ‘Avrupa’nın yaptırımlara karşı çıkması ABD’yi yalnızlığa itti’ dedi.

ABD’nin 5 Kasım’da İran petrolüne yaptırım getirerek bu ülkenin petrol ihracatını sıfıra indirmeyi hedeflediğinin sorulması üzerine Zarif, ‘Amerikalılar bu olgunluktan uzak ve imkansız hayalleri akıllarında tutmak istiyorlarsa, kesinlikle bunun sonuçlarından da haberdar olmalıdırlar.

‘İran petrol ihraç edemezken diğerleri ihraç edecek’ elbette böyle bir durumun ortaya çıkması neredeyse imkansız’ diye konuştu.

‘NÜKLEER ANLAŞMA BİZİM İÇİN GEÇERLİ’ 

Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da, ‘Nükleer anlaşma bizim için hala geçerlidir’ diyerek, ABD ile aynı görüşte olmadıklarını açıkladı. Maas, ‘Anlaşma mükemmel değil, ama kesinlikle bir anlaşmanın olmamasında çok daha iyidir’ diyerek, yapılan anlaşmayı savundu.

Ülkelerin tehdit dili karşısında uyarıda bulunan Bakan Maas, çatışmanın tırmanmaması için itidal çağrısında bulundu. İran’a karşı başlatılan yaptırımların kötü sonuçlar doğuracağını belirten Maas, ‘İran’ın izolasyonu radikal ve köktenci güçleri artırabilir’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X