Bosna’da 24 yıldır dinmeyen acı

20. Yüzyılda, üstelik Avrupa’nın tam göbeğinde…İnsanoğlunun modern zamanlarda tanıklık ettiği en büyük katliamlardan biri.

Bosna’da 24 yıldır dinmeyen acı

Dün Srebrenitsa Soykırımı’nın 24. yıldönümüydü. Bosnalı Müslümanların tarihte yaşadıkları en büyük acılardan biri. Binlerce Müslümanını katledildiği, yüzbinlercesinin zulme uğradığı bu acı olayın üzerinden tam 24 yıl geçse de yüreklerdeki acı, vicdanlardaki sızı, hala taze. 

Katliamın yıldönümünde kimlik tespiti tamamlanan 33 soykırım kurbanı daha dün gözyaşları içerisinde Bosna-Hersek’teki Potaçari Anıt Mezarlığı’nda düzenlenen törenle toprağa verildi. Defnedilenlerden en genci öldürüldüğünde 16 en yaşlısı ise 82 yaşındaydı. Toprağa verilme işleminin ardından mezarlığa defnedilenlerin sayısı 6 bin 643’e yükseldi. Törene Türkiye’yi temsilen Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu katıldı. 

11 Temmuz 1995’te Srebrenitsa’da 8 bin 372 Boşnağın öldürülmesi, Avrupa tarihinin 2. Dünyü Savaşı’ndan bu yana gördüğü en büyük katliam olarak nitelendiriliyor. Soykırımın başsorumlularından general Radko Mladiç, 10 yıllık firarın ardından, 2011’de yakalanmıştı. Lahey’de yargılanan Mladiç müebbet hapis cezasına çarptırıldı.  Aynı mahkeme, ‘Bosna kasabı’ olarak bilinen Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadzic’e Srebrenitsa soykırımı dahil 10 ayrı suçtan 40 yıl hapis cezası verdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X