Ünal ÖZBAY
Kamera: Bircan ÖRSEL / Kurgu: Dilek ÖZYER
Hem şehrin stresinden uzaklaşıp, hem güzel bir köy kahvaltısı yada ızgarada pişen eşsiz lezzetlerden tadıp, finalde de şömine başında kahve keyfi yapmak isteyenlerin ortak buluşma noktası haline gelen Muhtarın Yeri, Bursa’nın gözlerden uzak köyü Kazancı’yı da bir cazibe noktası haline getirmiş durumda.
Kendine has mimarisi, yeşil alanları, çocuk parkı ve şelalesiyle kapıdan içeri girenlerin ruhunu huzurla dolduran mekan, lezzetleriyle de oldukça iddialı. Kazancı Köyü’nün eski muhtarı Yakup Fidan tarafından kurulan ve bugün oğulları tarafından işletilen mekanda özellikle hafta sonları yer bulmak neredeyse imkansız.

Ömer Faruk Fidan bey Muhtarın Yeri’nin hikayesi nasıl başladı?
‘Dedelerimiz Saray Bosna’dan buraya yani Kazancı Köyü’ne göçmüşler. Yunan işgali, yoksulluk, ekonomik şartlar derken köy nüfusu 9-10 haneye kadar düşmüş. Daha sonra zengin iş insanlarının köye villalar yapmasıyla burada bir canlılık başlıyor. Benim babam da 1994 yılında köye muhtar oluyor. Ama iş yok, bölgedeki en cansız köy burası. Bugünün tam tersi. İnsan yok. Muhtar olunca bir çay ocağı açmaya karar veriyor. Köyün karşısında büyük bir işletme var, oradan diyorlar ki; biz senden her gün 100 bardak çay içeriz. O güvenle babam annemin çeyizlerini satıp küçük bir kulübeye çay ocağını açıyor. Çayın yanında tost, menemen satmaya başlıyor. Aslında bizim hikayemiz ilk böyle başlıyor. 5 yıl sonra kulübenin arkasına 7-8 masalı bir yer açıyor ve ilk burada köfteyi yapmaya başlıyor. 2003 yılında ilk kahvaltı servisini vermeye başlıyor. Bütün bunlar yapılırken biz eski İnegöl yolu üzerindeki ilk ve tek işletmeyiz. İnsanlarla ilgilenince işler sürekli artıyor. Bütün bu süreçte kazandığımız parayla da köyden yerler satın aldık. Bir gün buraya büyük bir yer açmak hep hayalimizdi. 2017 yılında buranın inşaatına başladık. 10 ayda tesisi bitirdik. Şimdi burada sabahları köy kahvaltısı, öğleden sonra da ızgara çeşitleriyle hizmet veriyoruz. 45 personelimiz var. Köyümüze bir değer katmaya, gelen insanlara değer vermeye bölgemizi kalkındırmaya önem veriyoruz.’

Muhtarın Yeri ismi babanızın köyün muhtarı olmasından geliyor o halde…
‘Babam ilk o kulübe şeklindeki yeri açtığında yerin henüz bir ismi yok. Babam o zaman muhtar. İsmi Yakup ama Yakub’un yeri deseler kimse bilmiyor. İşte muhtar var muhtarın orası diyor herkes. 1999 yılında babam vergi dairesine gidiyor. Oradaki memur işletme ünvanını soruyor. Babam da; bana muhtar diyorlar, memur da diyor ki o zaman Muhtarın Yeri yazıyorum. Yani aslında bu dükkanın ismini biz koymadık…’

Burası bir restorandan çok doğasıyla, parkıyla, şelalesiyle bir yaşam alanına dönüşmüş durumda. Kaç kişiye hizmet verebiliyorsunuz?
‘600 kişi alabiliyoruz. Ama alt katta kullanmadığımız bir alanımız var, bir de üst katta VIP odalar yapmayı planlıyoruz. Eğer oraları da yaparsak bin kişi kapasiteye ulaşırız diye düşünüyorum.’
Aslında burası eski İnegöl yolu üzerinde pekte uğrak olmayan sapa bir yer. Peki nasıl oldu da özellikle hafta sonları burada yer bulunmaz oldu?
‘Babam ilk başladığı zaman köyden araba bile geçmiyormuş. Bu bir iddiadan çok bir hayaldi. Rahmetli babaannem babama demişti buralardan arsa al buraya güzel bir dükkan aç diye. Biz buranın yerlisiyiz. İnsanlar Kazancı’yı bilsin istedik. Bizden sonra karşımıza başka tesisler açıldı. İnsanlar Kazancı köyünü pek bilmiyor ama Muhtarın Yeri dediğimiz zaman evet biliyoruz diyorlar. İş artık bu noktaya geldi. İnanın para kazanmak amaçıyla yapılmış bir iş değil bu. Biz aldığımız keyfe bakıyoruz, burada mutluyuz.’

Burada insanlar şehrin stresinden kaçıp biraz nefes alıyorlar sanırım…
‘Burası bir nevi rehabilitasyon merkezi gibi. Karşımızda çok güzel ormanların için de bir gölet var, burada her yer orman. Tatil köyü gibi bir yer.’
Peki Muhtarın Yeri’nin spesiyalleri neler?
‘Bizim kahvaltımız meşhur. Ama köftemizi kendimiz yapıyoruz. Civardan seçtiğimiz hayvanları kesiyoruz. Kaşarlı köftede iddialıyız. Öte yandan dana lokumunu çok özel bir işlemden geçiriyoruz. Kabak tatlımız kış aylarında harika oluyor.’
EDİTÖRÜN TAVSİYESİ
Kaşarlı köfteyi deneyin
Muhtarın Yeri, haftasonları Bursalı ailelerin kahvaltı noktası haline gelmiş durumda. Köy kahvaltısında çok iyi ve iddialılar. Ancak, gerek çiğ olarak da satılan et çeşitleri arasında özellikle kaşarlı köftesinden tatmanızı ısrarla tavsiye ederim. Kaşarlı köftenin bir çok çeşidi var. Muhtarın Yeri’nin; biraz daha kalın ve peyniri içinde saklı köftesini kestiğinizde eriyen kaşar içinden akıyor ve karnınızdan önce görsel şöleniyle gözünüzü doyuruyor.


Flipboard