Ünal ÖZBAY
Kamera: Bircan ÖRSEL / Kurgu: Dilek ÖZYER
Lezzetleriyle olduğu kadar farklı ismiyle de dikkat çeken Bendensin, uzun yıllardır Bursalıların vazgeçilmez adreslerinden biri olmuş durumda. Bursa’nın vazgeçilmez lezzetlerinden olan Pideli Köftenin yanı sıra markanın kurucusu Hüseyin Şen’in mucidi olduğu Bendenol Köfte ve Dönmeyen Döner’iyle de iddialı olan Bendensin, bu tatların yanı sıra 8 farklı yemeğin patentlerini de elinde bulunduruyor. Adeta Bursa’nın lezzet mucidi misyonuyla 20 yılı aşkın süredir Cumhuriyet Caddesi’nde hizmet vermeye devam eden Bendensin’in Bursa’dan olduğu kadar şehir dışında da çok müdavimi var.

Şaban Bey merhaba. Öncelikle bizi Bendensin’de ağırladığınız için teşekkür ederiz. Bendensin’in hikâyesini sizden dinlemek istiyorum ama öncelikle şunu sorayım. Bendensin ismi nereden geliyor?

“Biz de Bursa’nın Lezzet Haritası ekibini burada ağırlıyor olmaktan dolayı son derece mutluyuz. Biz Bendensin işletmesinde ikinci kuşağız. Benim kayınpederim Hüseyin Şen burayı kurdu. Kendisi son derece yenilikçi biridir. Bendensin ismi de onun kendi fikriydi. O zamanlar böyle bir reklam vardı; Bendensin diye. Ayrıca bizim Türklerin böyle bir sözü vardır ya; gel şuraya gidelim bendensin diye… Hatta bize gelip takılan müşterilerimiz de oluyor. Bendensin diye geldik siz bizden hesap alıyorsunuz diye. Oysa bizim burdaki esprimiz; siz eşinizi dostunuzu alıp gelin onların hesabı sizden olsun. Şimdi ismimiz enteresan tabii. İnsanları buraya çekmek için iddialı. Ama bizim misyonumuz konuklarımızın bize bir kez gelmesi değil. Tekrar tekrar gelip müdavimimiz olmaları ki bunu 20 yılı aşkın bir süredir lezzetimiz ve hizmetimizle başarmış durumdayız. Şunu çok net söyleyebilirim ki bize gelip lezzetlerimizden tadanlar bir daha bizden vazgeçemiyorlar.”
20 yılı aşkın süredir aynı lezzeti sürdürmek kolay bir iş değil. Bunun sırrı nedir?
“Sırrı işi çok sevip iyi takip etmek. Devamlı mutfağın içinde olmak. 20 yıldır gerçekten lezzetimiz hiç değişmedi. Bunu bize müşterilerimiz söylüyor. İlk kez gelenler de söylendiği kadar varmış diyorlar. Biz de yolumuza bu iş aşkıyla devam ediyoruz. İnşallah da uzun yıllar böyle devam ettirmek için elimizden geleni yapacağız.”
Bendensin pideli kötfesiyle öne çıkıyor ama sizin kendinize has başka lezzetleriniz de var… Onlar neler?
“Bendensin’de üç ana lezzet var. Bendenol köfte. Bu ızgara köftemiz bizim patentli ürünümüz. Dönmeyen döner var. Bu da bize özgü patentli bir ürün. 140 gram et imalat aşamasında plaka halinde basılıyor. Sonra burada yatay olarak kesiliyor. İskender kebap gibi tereyağı sosu ve pidesiyle servis ediliyor. Dönmeyen dönerin gerçekten çok fazla müdavimi var. Bendenol köfte de aynı şekilde. Sırf onu yemek için gelen çok konuğumuz var. Bu iki lezzetimizin mucidi de Hüseyin Şen. Pideli köfte zaten Bursa’nın klasikleşmiş bir lezzeti artık. Ama biz her zaman şunu söylüyoruz. Bendensin deyince pideli köfte. Pideli köfte deyince Bendensin… Bu artık bizim sloganımız. Bu müşterilerimiz tarafından da zaten tasdik ediliyor.”

Malum pideli köfte Bursa’ya has bir lezzet. Peki şehir dışından gelip pideli köfteyi bilmeyenlerin tepkileri nasıl?
“Bizim methimizi duyup şehir dışından gelen çok konuğumuz oluyor açıkçası. İlk kez tadanlar hemen her seferinde ‘gerçekten söylendiği kadar varmış’ diyorlar ve sonrasında bizim devamlı müşterimiz haline geliyorlar. Ne zaman Bursa’ya gelseler bize uğramadan dönmüyorlar.”

Pideli köfteyi Bursa’da birçok yerde yemek mümkün. Bu noktada sizi diğerlerinden ayıran fark ne?
“En başta kalitemiz. Kullandığımız etin ve diğer malzemelerin kalitesinin yanı sıra bizim buradaki ustalarımızın işi yapmaktaki tecrübe ve becerisi çok önemli. Şu konuda da iddialıyım. Bizim ustalarımız, mutfak ekibimiz o kadar iyi ki; bizdeki aynı malzemeleri alsınlar. Sosu, tereyağını, köfteyi alıp bir başkası yapsın. Aynı lezzet ortaya çıkmaz. Biz salçayı bile test ederek alıp kullanıyoruz. Tereyağı aynı şekilde. Etimiz İnegöl’den geliyor. Taze olmayan eti asla kullanmayız. Bütün bunların arasında mükemmel bir uyum olması lazım ki bahsettiğimiz kalite ortaya çıkabilsin. Biz hatta şunu söylüyoruz; Sağlık Bakanlığı ve yetkili tüm kurumlar biz başta olmak üzere her yeri çok sıkı bir şekilde denetlesin. İyi ve kötü herkes için ortaya çıksın.”

Şimdi sizin bu kendinize has lezzetleriniz de enteresan. Bendenol köfte ile dönmeyen döner… Bursanın döner kebabı meşhurdur. Ama sizinki dönmüyor…
“Evet esprili bir ismi var. Bizim böyle 8 tane patentli ürünümüz var. Konuklarımız çok beğeniyor dönmeyen döneri. Dönmeyen döneri yaparken de pişme süresi, sosu hatta tereyağının kalaylı kapta erime süresi bile lezzeti etkileyen önemli faktörler. Tüm bileşenlerin miktarları konusunda ustalarımızın eli artık o kadar hassas terazi gibi olmuş durumda ki; bunları mükemmel oranda birleştiriyor. Başarının sırrı buralarda gizli aslında. Bizim için zaten para kazanmak her zaman işin ikinci planında önemli olan konuklarımızın lezzetlerimizi beğenip yapılan işi takdir etmeleri. Bizi mutlu eden bu.”

Bendensin Bursa’nın tam merkezinde Cumhuriyet Caddesi’nde. Peki başka şube açma planlarınız var mı?
“Bizim Bursa’nın değişik noktalarında şubelerimiz vardı. Ama şu an için merkezimiz burası. İlerisi için düşüncelerimiz var. Ama malum pandemi sürecinden çıktık. Yeni yatırımları yaparken tabii ki daha dikkatli olmak durumundayız. Bundan sonra yeni bir yer olursa en iyisi olsun düşüncesindeyiz.”

EDİTÖRÜN TAVSİYESİ
‘Dönmeyen Döner’i denemelisiniz
Malum Bursa denince ilk akla gelen lezzetlerin başında iskender (döner) kebap gelir. Ancak Bursa’da gastronominin mucit ismi Bendensin’in kurucusu Hüseyin Şen, döner kebaptan hareketle yıllar önce bulduğu Dönmeyen Döner’i uzun zamandır konuklarının beğenisine sunuyor. İmalat aşamasında plaka halinde basılan etin mangalda pişirilerek yine pide, tereyağ ve sosla servis edildiği dönmeyen döner, denemeye değer bir lezzet.

BİR BENDENSİN KLASİĞİ
Pideli Köfte
Önceden bir miktar ısıttığınız tırnak pideyi kareler halinde kesin ve tabaya yerleştirin. Bu esnada köfteleri, biberi ve damak zevkinize göre de domatesi mangal ya da elektrikli barbeküde pişirip tabağın kenarına yerleştirin. Yine tabağın bir kenarına bir kaşık yoğurt koyun. Köfteleri yaparken ne az ne de çok pişmesine dikkat edin. Köftelerini çok pişmesi durumunda kuruyacak, az pişmesi durumunda ise içleri çiğ kalacaktır. Pişer köftelerin tabağın ortasında eşit şekilde dağıtın. Ardından damak zevkinize göre üzerine sıcak salça sosu dökün. Finalde ocakta eritilmiş tereyağını sıcak haldeyken tabağın üzerine gezdirin. Afiyet olsun…
MALZEMELER
6 adet ince kıvamlı küçük köfte
1 adet tırnak pide
1 adet domates
1 adet yeşil biber
1 kaşık yoğurt
tereyağ


Flipboard