Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursa’nın petrolü: Termal su sağlık turizminin yeni yıldızı!

Çocukluğumuzda… Bursa’nın hamamları kentin özelliğiydi. Çekirge ve Kükürtlü bölgelerindeki hamamlara her yerden şifa aramaya gelinirdi.

Üstelik…

Türkiye’nin pansiyonculuğu bilmediği o yıllarda, Çekirge’deki her evin bir odası hamamcılar denilen yerli turistlere kiraya verilirdi.

O nedenle…

Türkiye’de kaplıca turizminin de, pansiyonculuğun da çıkış noktasının Bursa olduğunu vurgulamak gerekiyor.Zaten Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde, 1640 yılında yalnızca Bursa’da 3 bin hamam bulunduğu yazar.

Gelin görün ki… 

Bursa klasik hamamcılığın ötesine geçecek modern adımları atamazken Afyon’da, Kızılcahamam’da, Balçova’da, Kütahya’da modern termal tesisler devreye girince özelliğini kaybetti.

Şimdilerde bu üstünlüğü geri almak için atılan adımlar, yapılan planlar var.

Üstelik…

Adı termalle anılan bölgelerin gelişimi, tesislerin kent dışındaki boş alanlara kurulmasıyla olmuştu. Fakat gidenlerin tesis dışına çıkamıyordu.

Oysa…

Bursa geçen yıllardaki eksikliğini kentsel dönüşüm planlarıyla çözerek turiste her bakımdan cazip gelecek kent merkezi içinde termal tesisler hazırlıyor.

Bu konuyu…

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı olduğu dönemlerde yurt içi ve yurt dışı toplantılarında Bursa sunumu yaptığı için en iyi bilen konumundaki Bayram Vardar’a sorduk.

Doğrudan konuya girdi:

“Bursa’nın petrolü şifalı sıcak suyudur.”

Şöyle açıkladı:

“Uludağ eteklerindeki doğal kaynaklardan gelen ve ovada açılan termal kuyulardan saniyede 400 litreye ulaşan debide çıkan sıcak suyumuz var, fakat modern tesisler olmadığı için petrolünü işleyemeyen Ortadoğu ülkeleri gibiyiz. Çok değerli doğal kaynağı kullanamıyoruz.”

Ardından umut verdi: 1.-yazi-icin-kukurtlu-sicak-su-bolgesi-plani.jpg

“Planlarda, kent merkezinde Çekirge Sıcak Su Bölgesi ve Kükürtlü Sıcak Su Bölgesi olarak 2 termal bölge oluşturuldu. Toplam 1 milyon 200 bin metrekare proje alanına sahip Kükürtlü bölgesi yatırım için uygun ve çok cazip. Burada çok önemli termal tesisler planlandı.”

Bakışı şu:

“Yolun altında eski dericilerin olduğu Soğanlı bölgesinde bir kısmı kamulaştırmalarla elde edilen alanla, yolun üstünde Yeni Kaplıca’dan İpekiş’e uzanan bölge; Merinos Kongre Kültür Merkezi, Kültürpark ve Kent Meydanı’nı da kattığımızda, Bursa’nın turizm geleceğidir.”
 

Hamam değil termal tedavi

 

Kükürtlü Sıcak Su Bölgesi olarak yapılan planların bir özelliği var. Onu da, planlamayı yapan konumundaki Bayram Vardar şöyle açıkladı:

“Bursa’nın turizm geleceği olan bölgedeki tesisler klasik hamam ya da otel değil. Buralara insanlar tedavi amaçlı gelecekler ve doktor kontrolünde süreli kürlerle şifa bulacaklar.”

Şu bilgiyi de verdi:

“Planlamayı yaparken Avrupa’daki örnekleri yerinde inceledik. Açık ve kapalı sıcak su havuzlarıyla Bursa gerçek anlamda termalin merkezi olacak.”
 

Mercure başlattı, sıcak suya yeni tesisler geliyor 3.-yazi-icin-kukurtlu-sicak-su-bolgesi-yeni-tesis-alanlari.jpg

 

Aslında… Bursa’nın turizm geleceği olan Kükürtlü Sıcak Su Bölgesi’ni planlayan Bayram Vardar’ın işaret ettiği doktor kontrolünde termal tedavi uygulamasına Mercure Otel Bursa geçen yıl Dr. Osman Müftüoğlu ile başladı ve öncü oldu.

Çelikpalas da kendini yeniledi.

Bununla birlikte…

Dubaili firma Arap yatırımcı Eski Tabakhaneler olarak anılan dericiler bölgesiyle ilgileniyor.

Bunlara…

Gökçen ve İpekiş grupları son aşamaya gelen termal projeleriyle eklendiğinde bölge termalin merkezi olacak.
 

Dünyada yükselen yıldız: Sağlık turizmi için Bursa’da her şey var

 

Sıcak suyu Bursa’nın petrolü gören Bayram Vardar, planlar hazırlanırken dünyadaki termal su pazarı araştırmaları yaptıklarını söyledi.

Potansiyeliyle Türkiye’nin dünyadaki 7 ülkeden biri olduğunu, Avrupa’da ilk sırayı aldığını da vurguladı.

Sonra da Bursa’nın potansiyelini açıkladı: 4.-yazi-icin-bayram-vardar.jpg

“Sondajlarla elde edilen 40-90 derece sıcaklıktaki termal su toplam 14 bin yatak kapasiteli çok sayıda tesisi besleyebilecek yeterlilikte.”

Ardından…

Yıllarca üzerinde oturduğumuz termomineralli su rezervlerininin İl Özel İdaresi sondajlarıyla yeryüzüne çıkarıldığını, 5’i araştırma ve 6’sı üretim olmak üzere 11 kuyu açıldığını, 25’i yeni 45 termal tesise de altyapı götürüldüğünü anımsattı.

Dünyadan da çarpıcı rakamlar verdi:

“30 milyon uluslararası hasta trafiği 500 milyar Dolar’lık turizm harcaması yapıyor. 2023 yılında harcamanın 1 trilyon Dolar’a ulaşması bekleniyor.”

Hedef şu:

“10. Kalkınma Planı’nda Türkiye’nin orta vadede medikal turizmde dünyanın ilk 5’i içinde olması ve ileri yaş turizminde 10 bin yatak kapasitesi oluşturulması, 150 bin yabancı turist çekilerek de 750 milyon Dolar gelir hedefleniyor.”

2023 hedefi de medikal turizmden 2 milyon hasta ve 20 milyar Dolar öngörülüyor.
 

İlçelerde de çok önemli termal kaynaklar var

 

Gerçi… Gündemde Bursa merkezde planlanan yeni termal bölgeleri var, fakat ilçeler de doğal güzellikler içinde çok önemli termal kaynaklara sahip.

Örneğin…

Saniyede 53 litrelik debisiyle Orhangazi Keramet ilk sırada. Onu 50 litreyle, tesisleşmede de yol alan İnegöl Oylat izliyor. Ardından saniyede 3 litreyle Kestel Babasultan geliyor.

Sonrasında…

Orhaneli Ilıcaksu, İnegöl Hamidiye, Orhaneli Sadağ, Orhaneli Ağaçhisar, Orhaneli Topuk, Büyükorhan Cumayeri, Osmangazi Doğancı sıralanıyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X