Döviz savaşı hızlı treni de vurdu

Türkiye son aylarda büyük bir ekonomik savaş veriyor. Döviz kurlarındaki anormal artışlar yatırım ve üretim iklimini olumsuz etkiliyor. Bu olumsuz etki kamu yatırımlarını da kapsıyor.

Döviz savaşı hızlı treni de vurdu

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz bugünkü köşesinde Bursa ve çevresini doğrudan ilgilendiren bir bilgiye yer veriyor.

Yılmaz, kamu yatırımlarının yavaşlamasının başta Hızlı tren olmak üzere Bursa’da hangi yatırımları, nasıl etkileyeceğini yazıyor.

Döviz savaşında korkulan oldu: Hızlı trende yapılan ihale iptal!

Aslında… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin il başkanları toplantısında “Elzem olmadıkça yeni yatırım yapmayacağız, belli aşamaya gelenleri bitireceğiz” demesiyle herkesin aklına gelen soruyu 17 Eylül günü bu sütunlarda dile getirdik:

Bizim hızlı tren bu yatırım tasarruflarından etkileniyor mu?

Oysa…

Bursa Aralık 2012’den beri büyük bir özlemle hızlı treni bekliyor. Mudanya Yolu’ndan Balat’a girişte soğuk bir kış günü temel atılırken 2016’da yolculuk hayali hepimizin yüreğini ısıtmıştı.

Ne var ki…

Temeli atılan Bursa-Yenişehir hattının ödeneği tünellerde bitince hedefe kolay ulaşılamayacağı anlaşıldı. Yenişehir-Bilecik etabında 5 kez güzergah değişince proje bu yılın başında bitebildi.

Nitekim…

3 Nisan günü; altyapı ihalesi yapılıp temeli atılan, hatta tamamlama ihalesi ile takviye edilen Bursa-Yenişehir etabının üstyapısı ve elektromekanik işleriyle Yenişehir-Bilecik etabının altyapı, üstyapı ve elektromekanik ihaleleri yapıldı.

Yani…

Hattın tümü 3 Nisan’da ihaleye çıktı.

İhalede Yenişehir Bilecik arası için en iyi teklifi 2.5 milyar lirayla Aga Enerji vermişti. Haziran ayı başında onaylanan ihaleyi aynı bedelli Bayburt İnşaat’ın kazandığı açıklandı.

Ardından da…

Müteahhite yer teslimi yapılmasını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın koyduğu 2019’da test sürüşü için hızlı çalışma süreci bekledik.

Bölgedeki viyadük, köprü, yol çalışmalarının hızını görünce de umutlandık.

Ta ki…

Yaşanan döviz savaşı ve yol açtığı ekonomik sıkıntılara kadar. O sıkıntılara ilişkin kaygıları da 17 Eylül günü bu sütunlarda paylaştık.

İşte…

“Bizim hızlı tren bu yatırım tasarruflarından etkileniyor mu?” sorusunun cevabı dün Ankara kaynaklı olarak geldi:

Yazının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X