FOX TV’ye şok! İddialı diziye inceleme başlattı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), FOX TV’de Ekim ayında yayınlanmaya başlayacak olan Kimsesizler dizisi ile ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nin bildirimleri ve gelen şikayetler üzerine inceleme başlatıldığını açıkladı. Kimsesizler dizisinin fragmanında, Erdal Beşikçioğlu’nun canlandırdığı “Mahir Boztepe” karakterinin dizideki çocuklara sert ifadeler kullanması izleyicilerin tepkisini çekmişti.

FOX TV’ye şok! İddialı diziye inceleme başlattı

FOX izleyicisiyle buluşmaya hazırlanan, MEDYAPIM ve MF Yapım imzalı, başrollerinde Erdal Beşikçioğlu, Burcu Özberk ve Beren Gökyıldız’ın yer aldığı Kimsesizler dizisi hakkında RTÜK inceleme başlattığını duyurdu. Erdal Beşikçioğlu’nun kimsesiz çocukların kaldığı bir çocuk yuvası sahibi olan Mahir karakterini canlandırdığı dizinin fragmanındaki bazı sahneler tepki çekmişti.

RTÜK’ten yapılan açıklamada, “Kimsesizler dizisiyle alakalı gerek Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bildirimleri gerekse STK ve vatandaşlarımızdan gelen yoğun şikayetler sonucunda söz konusu dizi film için RTÜK Başkanlığı tarafından inceleme başlatılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.

Kimsesizler (1) (1)

DİZİDEKİ KARAKTERİN SÖZLERİ TEPKİ ÇEKTİ

Kimsesizler dizisinin fragmanında, tüm hayatını geride bırakıp Ali Kaan Çocuk Evi’ni açan Mahir Boztepe karakterinin yuvadaki çocuklara yönelik “Aile bu dünyada en önemli varlıktır. Ailesi olmayan insan hiçtir. Size de aileler gelecek. Saçınıza, başınıza, tırnağınıza, dişinize, huyunuza, suyunuza bakacaklar. Bacaklarına sarılacaksınız. Kendinizi acındıracaksınız. Hani o barınaktaki köpekler var ya, beni seç beni seç diye yaltaklanan köpekler, işte öyle davranacaksınız. Burada ben ne dersem o! Ağlamayana mama yok” ifadelerini kullanması tepki çekmişti.

BAKANLIK’TAN AÇIKLAMA

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ‘Kimsesizler’ dizisi ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti’nde kimsenin kimsesiz olmadığı belirtilerek, “Devletimiz ihtiyaç duyan tüm vatandaşlarımıza imkanlarını ve sosyal hizmet modellerini seferber etmektedir. Dizinin tanıtımlarında çocuk koruma sistemimiz hakkında yeterli ölçüde bilgi sahibi olunmadığı görülmektedir. Fragmanda çocuklara yönelik söylenen sert ve hoyrat ifadeler kamuoyu vicdanını yaralamıştır. Çocuk alanında çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşları da dizinin içeriğine dair şikayetlerini çeşitli mecralar aracılığı ile Bakanlığımıza ulaştırmışlardır” denildi.

‘ÇOCUKLARIMIZI ÖRSELEMEYECEK YAYIN DİLİNİ HEP BERABER OLUŞTURABİLECEĞİMİZE İNANIYORUZ’

Dizinin konusunun, çocukların psikososyal gelişimini olumsuz etkileyeceği ve Bakanlık personelini töhmet altında bırakacağı değerlendirilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Dizinin konusu, konunun işleniş biçimi ve fragmanındaki görüntüler değerlendirildiğinde; devlet koruması altındaki çocuklarımızın psikososyal gelişimlerini olumsuz etkileyeceği, çocuklarımıza büyük bir özveri ile bakım hizmeti sunan personellerimizi töhmet altında bırakacağı değerlendirilmektedir. Söz konusu dizinin senaryosunun ilgili mevzuat doğrultusunda, çocuklarımızın üstün yararı gözetilerek yayın akışına girmeden önce RTÜK tarafından incelenmesi yerinde olacaktır. Bu amaçla, ilk tanıtımın yayınlanmasının hemen akabinde, 21 Eylül 2020 tarihinde Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz tarafından RTÜK’e resmi yazı yazılmıştır. Yarınımız olan çocuklarımızı koruyabilmek için onları örselemeyecek bir yayın dilini hep beraber oluşturabileceğimize inanıyoruz.”

KİMSESİZLER DİZİSİ KONUSU NEDİR?

Tüm hayatını geride bırakıp Ali Kaan Çocuk Evi’ni açan Mahir Boztepe (Erdal Beşikçioğlu), ilk günden beri evine gelen her kimsesiz çocuğun doğru aileyi bulmasını sağlamıştır. Bu yuvada aynı odayı paylaşan Mavi (Beren Gökyıldız), Mozi (Kübra Süzgün), Bambi (Nilay Yeral) ve Zeynep’in (Derinsu Akkuş) ailelerini bulma yolunda yaşadıkları acılar, öz ailelerine duydukları özlemler ve hayal kırıklıkları onları birbirlerinden ayrılmaz kız kardeşler haline getirir. Kızların çaresiz kaldıklarında ise imdatlarına yetişmeye hazır olan memurları Ayşegül (Burcu Özberk) vardır.

Kimsesizler (3) (1)

Kimsesizler dizinin başrollerini Erdal Beşikçioğlu, başarılı çocuk oyuncu Beren Gökyıldız ve Burcu Özberküstlenirken, Gökyıldız’a Kübra Süzgün, Nilay Yeral ve Derinsu Akkuş eşlik ediyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X